adscode
adscode

Eksik Dersi Türkiye'de Tamamlama, Diplomayı Al!

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), Denklik Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle, yurt dışında diploma alan öğrencilerin Türkiye'deki denklikleri konusunda uyuşmazlık olan dersleri Türkiye'deki üniversitelerde…

 Eksik Dersi Türkiye'de Tamamlama, Diplomayı Al!
Yurtdışı Eğitim

 

 



YÖK, “Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği”nde yaptığı değişiklikle, yurt dışında eğitim almayı düşünenleri cesaretlendirdi. “Denklik” konusuna el atan YÖK, sıkıntılı derslerin Türkiye'de çözülmesine olanak sağladı.

Değişiklikte en önemli karar, “denklik derslerinin” çözümü konusunda oldu.  Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olunan bir programının Türkiye'deki eşdeğer programa göre alınması zorunlu görülen derslerinde eksiklik tespit edilirse, öğrenci Türkiye'deki bir üniversitede tamamlama eğitimine tabi tutularak bu dersleri alacak, başarılı olması halinde denkliğine kavuşacak.

KOMİSYON KARAR VERECEK
Öğrencinin tamamlaması gereken ders sayısı, bu ders veya dersleri hangi üniversite ne kadar süreyle alacağı ise komisyon tarafından belirlenecek. Bu amaçla gerektiğinde konunun uzmanı kişilerden oluşan alt komisyonlar da kurulabilecek.


YILDA EN AZ BİR SINAV

Mezun olunan lisans programının eğitim düzeyi ve içeriğinin yeterli bulunmaması durumunda denlik başvurusu sahibinin girdiği seviye tespit sınavına ilişkin yapılan değişikliğie göre, seviye tespit sınavı öğrenim süresince kazanılması gereken en az bilgi düzeyinin tespitine yönelik, başarılı olabilmek için gereken asgari puan 100 üzerinden 50 olacak. Seviye tespit sınavları ihtiyaç durumuna göre Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek üniversitelerin ilgili bölümleri veya ÖSYM tarafından Yükseköğretim Kurulunca belirlenen tarihlerde ve yılda en az bir kez yapılacak.


SEVİYE TESPİT SINAVI YOK

Hukuk, tıp doktorluğu, diş hekimliği, mühendislik ve öğretmenlik alanında hangi ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların denklik işleminin seviye tespit sınavında başarılı olma şartı aranmadan yapılacağı belirlenerek resmi internet sitesinden ilan edilecek.


ECZACILARA İLMİ HÜVİYET İSPATI

Eczacılık alanındaki diplomaların denklik işlemlerinde, yapılan denklik incelemesi sonucunda eğitim düzeyi, süresi ve mezun olunan programın Türkiye'deki eşdeğer programa göre alınması gereken zorunlu derslerinde eksiklik bulunmadığında, kurulca belirlenecek eczacılık fakültesinde oluşturulacak bir jüri önünde ilmi hüviyetini ispat etmesi sonucunda denklik belgesi verilecek.

ÖĞRETMENLERE ŞERH KONABİLİR

Öğretmenlik alanında alınan diplomalar değerlendirilirken ise alan bilgisi yetersiz görülenler seviye tespit sınavına tabi tutulacak. Alan bilgisi yeterli görülen ancak öğretmenlik formasyon eğitiminin yetersiz olduğu sonucuna ulaşılan diplomalar için, ilgili alanda diploma denklik belgesi düzenlenerek bu belgenin üzerine ''Bu belge sahibi adına yukarıda belirtilen alanda öğretmenlik belgesi düzenlenebilmesi için, ilgilinin öğretmenlik meslek bilgisi alanında yapılan seviye tespit sınavında başarılı olması gerekmektedir'' şeklinde şerh konulacak. Seviye tespit sınavında başarılı olanların denklik belgelerinde yer alan bu şerh kaldırılarak öğretmenlik alanını da içeren yeni bir denklik belgesi verilecek.

Plus Education&Career


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)