adscode
adscode

EMEKLİYE BORÇ KISKACI

Türkiye’de halen 11 milyon emeklinin açlık sınırında yaşamaya çalıştığı araştırmalarla tespit edilmiştir. Emekli, sağlık, giyim, gıda, elektrik, su, doğalgaz giderleriyle yaşamaya çalışırken, üstüne bir…

EMEKLİYE BORÇ KISKACI
Sendikalar
30 Mart yerel seçimlerinden önce SGK tarafından emeklilere yersiz ödeme yapıldığı gerekçesiyle borç çıkartılarak tebliğ edilmeye başlanması üzerine Demokratik Sendikalar Konfederasyonu (DESK) ve Din Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında, ülkemizde 11 milyon emekli geçinemediği için çalışmak zorundadır. Emekli maaşları sağlıklı yaşamaları için yetersizdir. Sağlık, giyim, elektrik, su ve doğalgaz giderleri maaşları silip süpürmektedir. Emekli olduktan sonra geri kalan ömrünü huzur içinde geçirmesi gereken emeklilerimizin çalışmak zorunda bırakılması, bu yetmiyormuş gibi bir ‘niye çalışıyorsun? Eğer çalışacaksan her ay maaşından şu kadarını devlete vereceksin,’ gibi bir zihniyet bu devletin ayıbıdır, diyerek şunları söyledi:
“Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullarda emeklilerimizin insanca yaşamaları çok zordur. Sağlıklı yaşamalarına imkân tanınmadığı gibi, emekli olduktan sonra da insanca yaşamaları engellenmekte ve devlet tarafından üç kuruşuna göz konmaktadır. Bunun sosyal devlet ilkeleriyle bağdaşmadığını herkesin bilmesi gerekir. Bugün açlık sınırında bin bir zorlukla yaşamaya çalışan emeklilerimiz elektrik, su, doğalgaz, gıda, giyim gibi zorunlu ihtiyaçlarını dahi temin edemeyecek durumda iken yersiz ödeme yapıldı diyerek SGK tarafından kendilerine borç tebliğ edilmesini kabul edemiyoruz. Emekli, evini satsa ödeyemeyeceği borç miktarıyla karşı karşıya bırakılmıştır. Halen birçok emekli icraya verilmiş, maaşları icra kesintileriyle karşı karşıya kalmış, birçok emekli borç ödeyebilmek için birikimlerini satmak zorunda kalmıştır. Ömrünün geri kalan kısmını mahkeme kapılarında hak arayarak geçiren, borç ödeyebilmek için çırpınan, stres ve sıkıntı içinde kalmış binlerce emeklimiz var.”
SGK’nın bu uygulaması emeklinin kâbusu olmuştur. Çalışanların haklarının korunması ve emekliliğinde rahat bir şekilde yaşaması için kurulmuş olan SGK, maalesef emeklinin Azrail’i haline gelmiştir, diyen Şenocak, açıklamasına şöyle devam etti: “Emekliye yersiz ödeme yapıldığı gerekçesiyle yapılan borç bildirimleri derhal durdurulmalıdır. Bu borçların faizleriyle birlikte silinmesi için yasal düzenleme yapılmalı ve çıkacak olan Torba Yasa da yer alarak emekli bu sıkıntıdan kurtarılmalıdır. Ülkemiz için çalışarak üreten, gençliğini, sağlığını kaybeden emeklilerimize bu ülkenin taşı toprağı borçludur. Yapılacak olan yasal düzenleme sosyal devlet anlayışının bir gereğidir.”


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)