adscode
adscode

Empati Eksikliği Mutluluğu Azaltıyor

Bireysel Başarı ve Mutluluk Her Şeyden Üstün Mü?

 Empati Eksikliği Mutluluğu Azaltıyor
Sağlık
Sonuçları oldukça çarpıcı olan yeni bir çalışmaya göre anne babalar ve öğretmenler, çocuklara başarı konusunda yanlış bir mesaj veriyor olabilir. Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre anne babaların çocuklarına empatinin değeri ile ilgili vermek istedikleri mesajın sesi, belki de farkında olmadan verdikleri bambaşka bir mesaj tarafından kısılıyor: Başarı ve mutluluk diğer her şeyden üstündür.

Harvard Üniversitesi’nin Eğitim Yüksek Lisans Okulu tarafından 10 bin ortaokul ve lise öğrencisi ile gerçekleştirilen ankette, öğrencilere hangisinin daha önemli olduğu soruldu: Yüksek notlarla başarı kazanmak mı, mutluluk mu ve yoksa başkalarına değer vermek ve onlar için bir şeyler yapmak mı? Öğrencilerin yaklaşık yüzde 80′i başarı ya da mutluluğun başkalarına değer vermekten daha önemli olduğunu söyledi. Sadece yüzde 20 oranında öğrenci için başkalarına değer vermek ve onlar için bir şeyler yapmak öncelikli bir konu.

Sözler ve Gerçeklik Arasındaki Uçurum
Harvard Üniversitesi tarafından “The Children We Mean to Raise: The Real Messages Adults are Sending About Values / Yetiştirmek İstediğimiz Çocuklar: Yetişkinlerin Değerler Hakkında Verdiği Gerçek Mesajlar” isimli bir diğer çalışma ise ‘retorik ve gerçeklik arasındaki uçurum’u vurguluyor. Bu uçurum, yetişkinlerin çocuklara neye değer vermeleri gerektiği konusunda söyledikleri ile aslında davranışlarıyla hangi mesajları verdiği arasındaki farklılıktan kaynaklanıyor. Bizler sözlerimizle empatiye vurgu yapıyor olabiliriz ancak çocuklarımız bambaşka bir mesaj duyduklarını söylüyorlar. Görülen o ki, şefkat ve başkalarına değer verme söz konusu olduğunda sadece konuşmak yeterli değil.

Anne babaların yüzde 96′sı ahlaklı, şefkatli ve yardımsever çocuklar yetiştirmek istediklerini ve ahlaklı karakter gelişimini “çok önemli ve gerekli” gördüklerini söyleseler de, ankete katılan gençlerin yüzde 80′i ailelerinin “başkalarına değer vermekten çok başarı ve mutlulukla ilgili” olduklarını belirtiyor. Yaklaşık aynı orandaki sayıda öğrenci, öğretmenlerinin de başarıyı, başkalarına değer vermekten daha öncelikli gördüğünü söylüyor.
Çalışmayı yürüten Richard Weissbourd sonuçlardan neden oldukça şaşkın olduğunu şöyle açıklıyor:
“Ne çok sayıda gencin, başkalarına değer vermek ve adalet yerine başarıyı önemsediklerini görmek bizi hem çok şaşırttı hem de üzdü. Ailelerin çocuklarına davranışlarıyla verdiği gerçek mesajlarla söyledikleri sözler arasındaki uçurum da oldukça rahatsız edici. Çocuklarımıza başkalarına değer vermek ve başarı hakkında verdiğimiz mesajları ciddi anlamda gözden geçirmeliyiz. Ayrıca nasıl daha farklı mesajlar verebiliriz diye düşünmeye başlamalıyız.”

Empati Eksikliği Mutluluğu Azaltıyor
Çocuk psikoloğu ve yazar Michele Borba, çalışmanın inanılmaz önemli olduğunu, anne babalar için bir uyanma çağrısı niteliği taşıdığını ve acilen ebeveynlik anlayışımızı tekrar gözden geçirmemiz gerektiğini söylüyor. Borba’ya göre psikoloji bilimi durumun ironisini şöyle ortaya koyuyor: “Daha mutlu ve başarılı çocuklar başkalarına değer verir, bağ kurabilir, ilgili olur ve farklılıklara saygı duyar. Oysa empati eksikliği çocukları daha az başarılı ve daha az mutlu yapar.”

Yapılan araştırmalar, başkalarının duygularını paylaşabilme becerisinin çocukların sağlığını, mutluluğunu ve aynı zamanda duygusal, sosyal, bilişsel gelişimini ve performansını etkilediğini ortaya koyuyor. Empati; vicdanı ve ahlaki düşünceyi harekete geçiriyor. Ayrıca mutluluğu artırırken öfke ve zorbalığı frenliyor, daha çok nezaket ve akran kaynaşmasına yol açıyor, önyargı ve ırkçılığı azaltıyor, kahramanlığı ve ahlaki cesareti destekliyor ve ilişki tatminini yükseltiyor. Empati, esnekliğin temel bir bileşeni, güvenin temeli, insanlığın göstergesi ve bir toplumu medeni yapan her şeyin özü aynı zamanda.

Ailelerin Öncelikleri Başarı ve Mutluluk
Anne babaların üstü kapalı mesajlarını duyanlar sadece çocuklar değil. Eğitmenler de ailelerin başarı ve mutluluğu, empati ve başkalarına değer vermekten daha çok önemsediğini anlıyor. Çalışmayı yürütenler araştırmanın bir parçası olarak öğretmenlere de anket yapmış. Anketten çıkan sonuçlar şöyle:
Öğretmenlerin, yöneticilerin ve okul personelinin büyük çoğunluğu anne babaların çocuklarını yetiştirirken başkalarına değer vermeyi öncelik olarak görmediklerini düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 80′ine ailelerin öncelikleri başarı ve mutluluğa odaklanıyor.

Bu çalışmadan çıkan iyi bir sonuç varsa, o da pek çok şeyi empatiden daha değerli olarak görsek de yine de empatiyi önemiyor ve çocuklarımızın empatiye değer vermesini istiyor oluşumuzdur. Ankete katılan öğrencilerin sadece yüzde 22′si öncelik listelerinin en başına başkalarına değer vermeyi koysa da, katılımcıların yaklaşık yarısı öncelik listelerinin ikinci sırasına başkalarına değer vermeyi ekliyor. Bu öğrencilerin yüzde 45′i ailelerinin de aynı şeyi yapacağını düşündüğünü söylüyor.

Anketi yürütenlerin anne-babalara ve öğretmenlere bir takım önerileri var. Öncelikle aileler, çocuklarına, insanlara karşı iyi olma ve empatik davranma şansı veriyorlar. Mesela bir arkadaşına ödevinde yardım etmek, bir sınıf görevi üstlenmek ya da evsizlere yönelik bir projede çalışmak gibi rutinler, çocukların, empatiyi günlük hayatlarının bir parçası haline getirmelerini sağlayabilir. Araştırmacılar aynı zamanda ailelere, çocuklarına dünyayı pek çok farklı perspektiften algılamayı öğretmelerini ve kıskançlık, utanç ve öfke gibi negatif duyguları dönüştürmek için pozitif yollar bulmalarına yardım etmelerini tavsiye ediyor.

Yapılan çalışmanın gösterdiği gibi şefkat ve başkalarına değer vermek gibi konular hakkında sadece konuşmak yeterli değil. Çocuklar algıları çok açık varlıklar, üstelik iyi niyetli kelimelerin arasındaki boşlukların gerçek anlamını sezecek kadar yetenekliler. Eğer çocuklarınızın sizin empatiye gerçekten değer verdiğinizi bilmelerini istiyorsanız, onlara başka insanlara değer vermeyi öğretmek için ciddi bir çaba harcamanız gerekiyor. Bu çok zor da olsa, onları her zaman mutlu etmese de ve evet, bazen kişisel başarılarıyla çelişse de, çabalamaya devam etmelisiniz.
 egitimpedia.com
Çeviri: Demet Sunar
Kaynak: http://www.theatlantic.com/education/archive/2014/06/most-kids-believe-

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)