adscode
adscode

En Çok Hangi Tercihlere Girme Şansınız Var?

Tercih sıralaması, üniversite giriş maratonunun en önemli aşamalarından birisi. Puanınız ne kadar iyi olursa olsun, minik bir sıralama hatası, sizi hiç ummadığınız bir fakülteye yerleştirebilir.

En Çok Hangi Tercihlere Girme Şansınız Var?
Günün Yazısı
Peki, girme şansı en yüksek tercihler hangileri?..

Üniversiteye girişte, bilindiği 24 tercih hakkınız bulunuyor ama hepsini kullanmak zorunda değilsiniz.
Tek tercihte yapabilirsiniz, 24 tercih hakkınızın tamamını da kullanabilirsiniz.
Ya da, ek yerleştirmeyi bekliyorsanız, hiç tercih yapmayabilirsiniz.
Peki tercihlere yerleştirmede, ilk sıralardaki tercihlere girme şansı mı çok daha yüksek yoksa en alt sıralardakiler mi?
Bu bir anlamda yapacağınız sıralamaya bağlı.
Eğer yüzdelik dilime yani puanınıza çok yakın tercihler yaptıysanız, ilk tercihlerinize girme şansınız yüksek olabilir ama ne olur, ne olmaz, belki puanlar düşer diye en üst sıraları, çok yüksek puanlı bölümlere ayırdıysanız, ilk beş ya da 10 tercihi boşa harcayıp, ortalarda bir yerlere girebilirsiniz.
İlk tercihinize girme şansınızla, son tercihinize girme şansınızın bir birine eşit olduğunu özellikle vurgulamak isteriz. İşte bu yüzden, nasıl olsa, son sıralara kadar inmem diye, kazandığınızda devam etmeyeceğiniz dolgu tercihleri asla yapmamalısınız.

Yerleştirme nasıl yapılıyor?

Tercihlere yerleştirmede, esaslar puandır ama sıralama da çok önemli.
Örneğin aynı puan türündeki bir fakülteyi, ben ilk sıraya, siz de beşinci sıraya yazdığınızda, eğer sizin puanınız, benimkinden binde bir dahi yüksekse ve ilk dört tercihinizden birine yerleşmediyseniz, kazanan siz olursunuz.

Tercihlerinizi yaparken dikkat edeceğiniz en önemli noktalardan birisi de, sıralamayı, puan ya da yüzdelik dilimlere göre değil, istek sıranıza göre yapmanızdır.
Örneğin en çok istediğiniz fakülte, tercihleriniz arasında üçüncü sıradaysa ve siz ilk iki tercihinizden birine yerleştirildiğinizde, ben aslında üçüncü sıradaki tercihimi istiyorum, orada okumak istiyorum diyemiyorsunuz.

Ve mutlaka göz önünde bulundurmanız gereken diğer bir ayrıntı ise, ÖSYM tarafından herhangi bir yere yerleştirildiğinizde, gidip kayıt yaptırmasanız dahi, orta öğretim başarı puanınızın yarı yarıya düştüğüdür. 
Bu da, sadece bu yılın değil, gelecek yılın da risk altına girdiğini gösterir ki, böylesi bir maceranın içine asla düşmeyin...

Ölü Tercihler

Bu süreçte en çok duyduğunuz detaylardan birisi de ölü tercihleridir.
Peki ölü tercih nedir?
Yararı ya da zararları var mı?
Bir yararı olduğu söylenemez. 
Eğer 24 tercih hakkınızı doldurmadıysanız fazla bir zararı da olmaz.
Örneğin 350 puanınız varken, 400 ve üzeri puanlarda tercihler yaptıysanız, bunlar ölü tercihtir. Yani bir işinize yaramaz.
Örneğin ilk 5 tercihiniz uçuk puanlı yerler ise bunun size bir zararı olmaz, 6. tercihiniz, puanınızın yetmesi halinde ilk tercih muamelesi görür...
Tercih sayınız 24'ü aştığında çok yüksek puanlı bölümleri liste dışı bırakarak ölü tercihlerden kurtulabilirsiniz.
Önemli bir ayrıntı da, puan türleri değiştiğinde, yüksek puanlı bir yerden sonra düşük puanlı bir yer yazabilirsiniz, çünkü puan dağılımı, her puan türünde benzer paralelliklere göstermeyebiliyor.
Aynı puan türünde düşük puanlı bir yerden sonra yüksek puanlı bir yazmak doğru değil ama farklı puan türlerinde bu mümkündür ve hiç bir zararı olmaz...

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)