adscode
adscode

Engelli öğrencilere "stres odaları"nda terapi

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesindeki Turgut Özal Özel Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezinde oluşturulan "stres odaları"nda hafif düzeyde zihinsel engelli 165 öğrenciye müzik, spor ve çeşitli aktivitelerle…

Engelli öğrencilere "stres odaları"nda terapi
Eğitim
Malatya Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Turgut Özal Özel Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezince hazırlanan ve Kalkınma Bakanlığınca Sosyal Destek Programı kapsamında desteklenen "Özel Eğitimde Stres Odası Projesi" çerçevesinde okulda bir süre önce oluşturulan "stres odaları"nda, hafif düzeyde zihinsel engelli 165 öğrencinin ruhen ve bedenen rahatlaması için etkinlikler yapılıyor.      

Su yatağı, top havuzu, kum torbaları ve televizyon bulunan odalarda çocuklara, müzik, spor ve çeşitli aktivitelerle terapi uygulanıyor. Çocuklar, merkezde bulunan trambolinde zıplayıp, basketbol sahasında top oynayarak eğleniyor.      
Okul müdürü Ahmet Yılmaz, merkezlerinde ortaokul ve lise çağında, hafif düzeyde zihinsel engelli 165 öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.      

Almanya'daki özel eğitim okullarını 2012 yılında gezdiklerini belirten Yılmaz, bu ziyaret sırasında gördükleri uygulamaları okullarında hayata geçirmek için "Özel Eğitimde Stres Odası Projesi"ni hazırladıklarını ifade etti.      
Projenin kabul edildiğini ve okulda kısa süre önce "stres odaları" oluşturulduğunu kaydeden Yılmaz, "Öğrencilerimizi strese girdikleri anda, sınıf öğretmenlerimizin kararıyla stres atma odalarımıza getirerek, buradaki müziklerle, efektlerle, su sesiyle, izleyeceği filmlerle tekrar eğitim alma noktasına getiriyoruz" dedi.      
Çocukların bu odalarda eğlendiklerini ve stres attıklarını dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:      
"İki odamızda su yatağı, televizyon, top havuzu var. Öğrencilerimiz top havuzunda eğleniyor, stresini atıyor. Kum torbalarımız var, kum torbalarında stres atıyorlar. Dinledikleri müziklerle tekrardan eğitim alabilir hale geliyorlar. Tabiri caizse zihinsel banyo yapıyorlar. Stresten arınmış, tekrar eğitim talep eden, tekrar eğitim verebileceğimiz çocuklar haline geliyorlar. Eğitimimizin de böylece daha başarılı bir noktaya geleceğini inanıyoruz."      
Stres odalarının Türkiye'nin sayılı okullarında olduğunu ifade eden Yılmaz, "Stres odalarımızda verdiğimiz eğitim sonucunda olumlu dönüşler alıyoruz. Öğrencilerimiz oldukça memnun. Projenin yaygınlaşmasını temenni ediyoruz" dedi.

Motive oluyorlar
Özel Eğitim Öğretmeni Göknur Erten de çocukların bu odalarda stres attığını ve derse motive olduğunu söyledi.   
Su yatağında dinlenen öğrencilerden Fahriye Nur Erduran (12), dersten çıktıktan sonra stres odasına gidip dinlendiğini belirterek, "Burada stres atıyorum. Kendimi iyi hissediyorum, oynuyorum, uzanıyorum" dedi.      
Öğrencilerden Levent Demir (12) de stres odasında rahatladığını ifade ederek, "Oyun oynuyoruz, boks yapıyoruz, su yatağına giriyoruz, top havuzuna giriyoruz, top oynuyoruz" diye konuştu.      
Yağmur Koruyan (14) adlı öğrenci ise top havuzunda stres attığını dile getirdi.AA

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)