adscode
adscode

Engelliler Kanunu Meclis Gündeminde

CHP milletvekili Mustafa Hüsnü Bozkurt, 10 yıl önce çıkan ve süresi dolan Engelliler Kanunu kapsamında gerekli düzenlemelerin yapılıp yapılmadığını sordu.

Engelliler Kanunu Meclis Gündeminde
Türkiye'den Haberler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya milletvekili Mustafa Hüsnü Bozkurt, engellilerin eğitim, iş ve sosyal hayata eşit ve bağımsız katılabilmesi için 10 yıl önce çıkan ve süresi dolan Engelliler Kanunu kapsamında gerekli düzenlemelerin yapılıp yapılmadığını sordu. 

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) 2005'te çıkardığı Engelliler Kanunu kamuya açık alanlar, binalar ve toplu taşıma araçlarının engelliler için erişilebilir hale gelmesini zorunlu kılıyor. 

Yasa gerekli kurumlara düzenleme yapmaları için yedi yıl süre vermişti. Temmuz 2012'de sürenin dolmasına günler kala engelli derneklerinin itirazlarına rağmen yasa üç sene daha uzatılmıştı. Uzatılan süre 7 Temmuz 2015’te doldu. 

Kaç belediye düzenleme yaptı?

CHP’li Bozkurt, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

* Yasanın Geçici 2. Maddesi “Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların içinde engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilmesine hükmetmektedir. Bu doğrultuda; Türkiye'deki 30’u Büyükşehir olmak üzere 1397 belediye olduğunu göz önünde bulundurulduğunda kanunun gerektirdiği düzenlemeleri yerine getiren belediye sayısı kaçtır ve hangileridir? 

* Kanunun gereğini yerine getirmeyen belediyeler için ne tür bir yaptırım öngörülmektedir? 

* Kanunun gerekliliğini yerine getirmedikleri gerekçesiyle kaç belediye için suç duyurusunda bulunulmuştur; bu belediyeler hangileridir?

Bianet

Denetleme kurulları kuruldu

Yasanın uygulanması için 2013'te her ilde Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Kurulları oluşturulmasına karar verildi.

Yedi kişiden oluşan kurulların beşi kamudan ikisi ise sivil toplum örgütlerinden oluşuyor. Bu kurullar şikayet üzerine ya da resen denetim yapacak ve ceza kesecek.

Bu kurullar bugüne kadar hiç ceza kesmedi, bunun yerine sürenin dolmasını bekleyerek hep ceza erteleme verdi. Ancak bugünden itibaren kurullar eksiklik gördükleri yerlere ceza kesmek zorunda.

Cezalar 1 lira ila 25 bin lira arası

Umuma açık hizmet veren her türlü yapı ve açık alan ile toplu taşıma araçlarının sahibi olan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine her bir tespit için bin Türk Lirasından beş bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı ellibin lirayı geçemez.

Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına her bir tespit için beşbin Türk Lirasından yirmibeş bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı beşyüzbin lirayı geçemez.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)