adscode
adscode

Engellilerin MEB ile Sınavı

Okyucularımızdan gelen "Engellilerin Meb ile Sınavı" konulu yazısı.

Engellilerin MEB ile Sınavı
Eğitim
Sınavlar ülkesi haline geldiğimiz şu günlerde normal zekâya sahip çocuklarımız sınavlar yüzünden çocukluklarını yaşayamazken, yaşamları ev – okul – kurs üçgeninde akıp geçerken, bu sınav furyasına onlar için Türkiye’de engelli olmak bile başlı başına bir sınav  olan ve daha başka sınav yapamayacak durumdaki özel gereksinimli ya da zihinsel engelli çocuklarımızın da hak ve adalet gözetilmeden eşit! şartlarda dahil edilmesi akıllara ziyan bir uygulama gibi gözüküyor. Bizzat sınavda görev almış bir eğitimci olarak yaşadığım durumu örnek üzerinde anlatmam gerekirse;
Okula dahi özel servis imkanı olmasına rağmen gelemeyen ağır düzeyde bir otistik birey, tek kişilik salonda ve iki görevli öğretmen nezaretinde 15 dakika ek süre verilerek sınava tabi tutulmuştur. Bu birey okulu ve velisinin dahi haberi olmadan üst yöneticilerin, “Biz anlamayız, herkes sınava girecek.“ baskısıyla Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından çağrılmadan ve incelenmeden, re’sen sınav tedbir hizmeti kararı alınarak sisteme kaydedilmiştir. Öğrenci veya öğrenci ile ilgilenenlerin bırakın izni, haberi dahi olmadığı halde sınava girecek konumuna getirilmeleri sonuçta onların sınava katılmamalarına neden olmuştur. Gerçi sınava gelmiş olsalar dahi normal 8. sınıf öğrencileri için hazırlanmış sorulardan oluşan ve onlar için “nirvana” olan kitapçıktaki soruları çözemeyecek ve büyük bir ihtimalle kitapçığı parçalayıp, cevap anahtarını da yeme girişiminde bulunarak görevli öğretmenleri de sıkıntıya sokacaklardı. Sınav geri dönüş poşetinden de sınav yoklama çizelgesi ile cevap anahtarının yırtılmış ya da karalanmış parçaları çıkacak ve bu sınav görevlilerine de büyük bir ders olacaktı…

Ben otistik çocukların eğitim aldığı bir kurumda eğitimciyim. Çocuklarımızın içsel engelleri ve rahatsızlıkları çok fazla olup iletişim kurma, konuşma, davranış ve düşünme yeteneklerinden yoksun ve üst düzeyde ağır engelli konumundadırlar. Özbakım becerilerini bile bağımsız olarak yerine getirmekte güçlük çekmektedirler. Öğretilen becerilerin içselleştirilmesi, analizi, sentezi bu çocuklar için çok zor bir durumdur. Bu yönüyle de otistik bireylerin eğitim programları ayrı olup temel eğitim programından farklı bir içeriğe ve derslere sahiptir. Bu yıl yapılan ortak sınavlarda Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, T.C inkılap tarihi, din kültürü ve ahlak bilgisi ile İngilizce derslerinden zorunlu görülüp normal öğrenciler için hazırlanmış olan aynı sorularla sınava alınmak istenmeleri de yaman bir çelişkidir. Milli Eğitim Bakanlığı’na yapılan başvurular sonucu sınav uygulama yönergesinde düzenleme yapılıp bu çocukların normal sınav tarihinde kendi okullarında ve kendi sıralarında sınava girmesinin gerekli olmadığı belirtilmesine ve uygulanmasına rağmen telafi sınavlarına çağrılmışlardır. Dinlenme günü olan hafta sonunda ve birçok öğretmen görevlendirilerek, işin maddi kaybı bir tarafa, birçok emek ve zaman kaybedilmiştir. Bu sınav sisteminin dışında olması gereken çocuklar zorla sınava dahil edilmişlerdir. Eğer bu kafayla gidilirse bundan sonra da dahil edilecekleri konusunda endişeler taşımaktayım. Kaldı ki Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre bu çocuklar siz istediğiniz zaman değil, ancak onlar istediği ve hazır oldukları zamanlarda sınav olabiliyorlar. Gerisini siz düşünün… Bu nedenle kamuoyunu bilgilendirmenin gerekli olduğuna inanıyor, bir an evvel düzenleme yapılarak daha büyük maddi ve manevi kayıpların önüne geçilmesini diliyorum.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)