adscode
adscode

Erasmus+, Halka Anlatılacak

Türkiye Ulusal Ajans Başkanı Bülent Özcan, resmi olarak Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programları yeni bir adla Erasmus Plus (Erasmus+) olarak 2014-2020 yılları arasında çalışmalarına devam edeceğini söyledi.

Erasmus+, Halka Anlatılacak
Kurslar
Özcan, “Yurdun her yerine ulaşarak, projenin halka anlaşılır biçimde anlatılmasını sağlayacağız” dedi.

2014-2020 arasında faaliyetlerine devam edecek olan “Erasmus +” bazı yenilikleri de beraberinde getiriyor. Buna göre yeni dönemde projeler Brüksel merkezli olarak yürütülecek. Üniversitelerde kürsüler kurulacak, spor, sporcu yetiştirme, dopingle mücadele, maç ayarlama ve şikenin önlenmesine yönelik çalışmalar da yapılacak.

İstanbul’da düzenlenen “Erasmus +” tanıtım toplantısında konuşan Türkiye Ulusal Ajans Başkanı Bülent Özcan, yeni dönemde halka daha fazla ulaşılmasının hedeflendiğini anlatarak, program hakkında bilgiler verdi. Ulusal Ajans’ın kuruluş  sürecini ve temel görevlerinden bahseden Özcan, 34 ülkenin birarada olduğu eğitim ve gençlik çalışmalarına katkı sağlandığını hatırlattı.  Özcan  tüm vatandaşları kapsayan, her türlü kuruma açık olan, okul öncesi eğitimden yükseköğretime kadar her alanda eğitime destek amacıyla çalışmaların yapıldığını hatırlatarak şöyle konuştu:
“Eğitim alanında Comenius, Leonardo da Vinci, Erasmus ve Grundig Projesi Türkiye’de kurumların ihtiyaçlarını karşılamak, Avrupa ile ilişkiler kurmak amacıyla başlatıldı. Vatandaşlarımızın kişisel ve mesleki gelişimlerine destek sağladı. Gençlik alanında da konu sınırlaması olmadan katkı vermeye devam edecek. 10 yıllık dönemde her kurumdan 100 bini aşan proje başvurusu yapıldı. 25 bin projeye yapılan değerlendirmelerin ardından destek sağlandı. 81 ilimizden 70 bin vatandaş bu çalışmadan yararlandı. 25 bin projeye 630 bin Euro’luk bir kaynak aktarıldı. 2010 yılından sonra çalışmalar hızlandı. 2012 yılında 50 bin katılımcının yurtdışına gönderilmesi hedeflenirken bu rakam 61 bin oldu. 2013’te ise 70 bin hedefine ulaşıldı. Almanya ve Fransa’dan sonra, bütçeden faydalanma bakımından Avrupa’da 3’üncü sırada yer alıyoruz. Sunulan proje sayısı açısından ise Avrupa’da birinci sırdayız. 2014-2020 arasında uygulanacak yeni bir program başlıyor. Vatandaşlarımızın bu projeleri daha iyi anlamaları için tek bir isim altında birleştirilmesi bizler için çok önemli. Ersmus Plus’ta daha önce 2003-2013 yılında yürütülen çalışmaların aslında aynısı. Eğitimin her alanında projelere destekler devam edecek. Yüksek öğrenim, mesleki eğitim gibi alanlarda çalışmalar devam edecek. Burada sadece bütün programları bir çatı altında birleştiriyoruz. Sadeleşmeler, tüm haklın anlaması amacıyla yapıldı.

Spor da programda yer alacak
Farklı programlarda olan bilgi karışıklığını ortadan kaldırıyoruz. Vatandaşlara ulaşmak için bu bir fırsat. Erasmus+ ile Avrupa ülkelerinde belli bir süre öğrenci değişimi, öğretmenlerin yurtdışında eğitim alması ve staj yapması sağlanacak. İl milli eğitim müdürlükleri ile ortak projeler yapılabilir. 

Yurtdışındaki iyi uygulamalar ülkemize transfer edilebilir. Bu anlamda okul eğitimi için önemli fırsatlar sunuyor. Erasmus Plus altında yer alan diğer program meslek eğitimi.
Mesleki eğitim ile kamudan işletmelere, ustalardan kalfalara kadar çok geniş alanda herkese destek sağlanacak. Kaliteli eğitim müfredatı, yeni teknolojilerle karşılaşılması, meslek liseleri ile iş dünyasının tanışması, staj imkanları bunların içinde yer alıyor.
Üç program ise yüksek öğrenime yönelik. Bu dönemde de çalışmalar devam edecek.

En büyük hedef kitlesi üniversite öğrencileri. Ayrıca akademik ve idari personel çalışmalarını da kapsıyor. Yurtdışında staj imkanları ile öğrenciler kendini geliştirebilecek. Üniversite ile sanayi işbirliğine katkı sağlayacak.
Yetişkin Eğitim Programı da yetişkin seviyesinde olan her vatanşa açık. Yerel yönetim, kamu kurumları, okullar, sendikalar gibi her kurum konu sınırlaması olmaksızın, her türlü projeye destek veriliyor. Gönüllü hizmet olarak karşımıza çıkıyor. Sosyal sorumluluk projei olak uzmanların biraraya gelerek deneyimlerin paylaşması alanmaında da destek sağlıyor.

Gençlik Programı’nda 13-30 yaş aralığında gençlere yönelik. Onları AB ülkeleri ile biraraya getirmeyi, gençlerin kişisel ve meslek gelişimlerine katlkı sağlanması hedefleniyor. Gençler kamu, sivil toplum, özel sektör, öğrenci klüpleri hedef kitlesini oluşturuyor. Amacımız bizi duymayan bilmeyen gençlerimize ulaşmak.

Bilgi ortaklıkları ile sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanın yetiştirilmesine yönelik çalışmalar, AB çatısı altında Brüksel merkezi olarak yürütülecek. 
Jean Monnet Programı ile sivil toplumun proje yapmasına imkan verilmesi, üniversitelerde kürsülerin kurulması, akademisyen değişinin sağlanması hedefleniyor.

Spor yeni kavram olarak bu programda yer alacak. Sporcu yetiştirme, sporcu sağlığı, dopingle mücadele, maç ayarlama, şike ile mücadele konusundaki çalışmalara destek verilecek. Profesyonel olmayan ve kar amacı gütmeyen spor organizasyonlarının düzenlenmesi de amaçlanıyor. Ulusal Ajans olarak spor desteğinin öncelikli alanlardan olması için bilgilendirme çalışmalarına da başladık. Erasmus+ içerisinde yeni ülkeler ile işbirlikleri ve ortaklıkları kurulacak. Balkanlar, Kuzey Afrika, Orta Asya, Latin Amerika gibi ülkelerle de işbirliği yapılacak.

100 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz
Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya ise yeni adıyla programın halka daha kolay ulaşacağını belirterek şöyle konuştu:
“Ulusal Ajans bugün 2014-2020 programı ve yeni kimliği ile karşımıza çıkıyor. 370 bin kişi bu programdan yararlandı. Bu yıl 70 bin katılımcı faydalandı. Türk milleti zirveyi görmüş bir millet olarak, büyük ekonomisi olan bir ülke olarak hedeflerine ulaşacak. Çalışmada 1 milyar Euro fon kullanılacak ve 70 bin az gelecek ve 100 bin kişi hedefleyeceğiz.”

Gençler deneyimlerini paylaştı
Macaristan’dan Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında Türkiye’ye çocuk projesi için gelen gönüllü Agnes Tapa Türkiye’de çok büyük deneyimler kazandığının anlattı. Tapa, Türkçe öğrendiğini söyleyerek, “Türkiye’yi çok sevdim ve iş bulursam burada kalmak istiyorum” diye konuştu.

Sakarya’da Leonardo da Vinci Programı’ndan yararlandığını anlatan Aden Tekinbaş ise, rahat iş bulabildiğini dile getirdi. Proje kapsamında Almanya’da staj yaptığını belirten Tekinbaş kendini geliştirdiğini, farklı coğrafya tanıdığını, iyi arkadaş ilişkileri kurduğunu söyledi.

Şırnak Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde son sınıf öğrencisi Rojin Yıldırım da yurtdışında staj imkanı yakaladığını belirterek şöyle konuştu:
“Almanya’da bir şirkette staj yaptım. Öğretmenlerinden aldığı bilgi ile Berlin de deneyim kazandım. Proje yapımında dünya çapında düşünülmesi gerektiğini bu çalışma sayesinde gördüm. Farklı kültürler tanıdım. Yurtdışında yapılan çalışmaları görmek mesleki anlamda da bana katkı sağladı. Kendimi geliştirdim. Herkese mutlaka öneriyorum”

Ünlü isimlerden projeye destek
Ayrıca Erasmus+’nın tanıtılması amacıyla spor dünyasından Farih Terim, medya dünyasından Acun Ilıcalı,  Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Gülay Barbarosoğlu, Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu gibi her alandan tanınmış isimler programın halka ulaşması için tanıtım filmlerinde yer alarak destek verdi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)