adscode
adscode

Erdoğan görevi Davutoğlu'na verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçici hükümet için görevi Ak Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'na verdi.

Erdoğan görevi Davutoğlu'na verdi
Türkiye'den Haberler
Cumhurbaşkanlığı, Ak Parti Genel Başkanı ve konya milletvekili Ahmet Davutoğlu'nu geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere Başbakan olarak atadı... 

ANKARA'da erken seçim hükümeti için beklenen buluşma Saray'da gerçekleşti ve son dakika açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim hükümeti kurması için Ahmet Davutoğlu'nu geçici başbakan olarak görevlendirdi. 

Davutoğlu'nun geçici başbakan olarak görevlendirilmesiyle birlikte seçim hükümeti için düğmeye basılmış oldu. 5 gün içinde seçim hükümeti kurulmak zorunda. Peki seçim hükümeti nedir ve nasıl kurulacak? 

Meclis Başkanı İsmet Yılmaz'la dün görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimin yenilenmesine karar verdi. Cumhurbaşkanı bugün saat 11.32'de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu kabul etti. Erdoğan, seçim hükümeti kurması için görevlendirme yaptı. Ahmet Davutoğlu geçici başbakan olarak görevlendirildi. Şimdi seçim hükümeti için 5 günlük yasal süreç başlamış oldu. Ahmet Davutoğlu 30 Ağustos pazar gününe kadar Türkiye'yi seçimlere götürecek bir geçici hükümet kurmak zorunda. 
ahmet-davutoğlu-ve-recep-tayyip-erdoğan-seçim-hükümeti.jpgAhmet Davutoğlu seçim hükümeti hakkında ayrıntılı açıklama yapması bekleniyor. 

ŞİMDİ NELER OLACAK?
SEÇİM HÜKÜMETİ 5 GÜNDE KURULACAK

Erken seçim kararıyla birlikte Türkiye’de ilk kez seçim hükümetiyle erken seçime gidilecek. Bu durumda Bakanlar Kurulu çekilecek ve yerine Cumhurbaşkanı'nın görevlendireceği bir isim hükümeti kurmak için Başbakan olarak atanacak. Başbakan atanacak kişi için aranan tek koşul milletvekili olması. Yani Erdoğan isterse meclisteki herhangi bir ismi başbakan olarak görevlendirebilir. Ancak böyle bir sürpriz olmayacak ve başbakan olarak bugün Ahmet Davutoğlu'un görevlendirecek. 

Bugüne gelinen sürece bakıldığında 45 gün içerisinde hükümet kurulamadı. Ancak, seçim hükümetinin 5 gün içinde kurulması gerekecek. Çünkü Anayasa, Geçici Bakanlar Kurulu’nun, yenilenme kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren 5 gün içinde kurulmasını öngörüyor. Bu durumda hükümetin 30 Ağustos pazar gününe kadar kurulması gerekiyor.

AK PARTİ - HDP SEÇİM HÜKÜMETİ Mİ?
Ahmet Davutoğlu yeniden hükümeti kurmak üzere görevlendirildiğinde; “HDP ile koalisyon sorununu” aşabilmek için MHP ve CHP’den isim arayışına girişecek. Ancak hem Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), hem de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üye vermeyeceğini duyurdu. Böyle olunca AK Parti , Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile hükümet kurma durumuyla karşı karşıya kaldı.

Erken seçimde, özellikle milliyetçi tabanda bu durumun aleyhine kullanılmasının önüne geçebilmek için AK Parti arayışta. Bunun için başvurulan yöntemlerden birisi diğer parti üyeleriyle temasa geçip, ikna etmek. Bu konuda temasa geçildiği bile iddia edildi. Ancak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yönetimin kararına rağmen kendi partilerinde seçim hükümetinde yer alacak kadar 'karaktersiz insan' olmadığı düşüncesinde. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise partililerine böyle bir teklifte bulunmaya kimsenin 'cesaret' edemeyeceğini ifade ediyor.

Son seçenek olarak ise dışarıdan bağımsız isimlerin bakan olarak atanması görülüyor. TBMM’de bağımsız tek milletvekili CHP’den istifa eden İhsan Özkes... Davutoğlu'nun ona bakanlık teklif etme ihtimali bulunuyor.  

HDP HANGİ BAKANLIKLARI ALIR KİMLER BAKAN OLUR?
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim hükümetine üye vermelerinin şartının isimleri kendilerinin belirlemesi olduğunu ifade etmişti. HDP'ye meclisteki sandalya sayıları düşünüldüğünde 3 bakanlığın verilmesi muhtemel. Bu bakanlıkların ise MGK 'da yer almayan 'Turizm, Tarım, Bilim' gibi bakanlıklar arasından olması bekleniyor. Ahmet Davutoğlu 'nun HDP'deki ılıman isimlere teklif götürebileceği söyleniyor.

ERDOĞAN VETO EDEBİLİR
Cumhurbaşkanının, Bakanlar Kurulu listesinin tamamını ya da kimi isimleri veto etme yetkisi bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde de Cumhurbaşkanı belirlenmiş her ismin Bakanlar Kurulu’nda yer almayabileceği mesajını vermişti. HDP’nin şartının yerine getirilmemesi ve HDP’nin üye vermememesi durumunda ise AK Parti’nin, Başbakan ile birlikte 26 üyesi bulunan Bakanlar Kurulu’na dışarıdan atayacağı üyelerle seçim hükümeti kurması gündeme gelecek.

Benzer bir durum 44 yıl önce 1971’de Nihat Erim’in Başbakanlığı döneminde yaşanmıştı.

SEÇİM HÜKÜMETİNDE PARTİLERE DÜŞEN BAKANLIK SAYISI NE?
Seçim hükümetinde meclisteki dağılıma göre AK Parti 'ye 11 , CHP 'ye 6 bakanlık, HDP ve MHP 'ye ise 3 'er bakanlık düşüyor. CHP ve MHP seçim hükümetinde yer almayacağını açıkladığı için bu bakanlıklar için Ahmet Davutoğlu Meclis'teki bağımsızlardan ya da meclis dışından bakan ataması yapabilecek. 

SEÇİM HÜKÜMETİ NEDİR NASIL KURULUR? 
Seçim hükümeti 45 günlük yasal süreçte hükümet kurulamadığı ve Meclis seçim kararı aldığı taktirde oluşturuluyor. Peki ama seçim hükümeti nedir bugüne kadar Türkiye'de hiç seçim hükümeti kuruldu mu?

Seçim hükümeti meclise giren partilerin vekil sayılarına göre bakanlık dağılımı yapılarak oluşturuluyor. Bakanlık teklifini kabul etmeyenlerin yerine dışardan da bakan atanabiliyor.

Anayasa "seçim hükümeti"ni şöyle tanımlıyor:

116'ncı madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilir ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atar.

Geçici Bakanlar Kurulu'na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınır.

Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakan'a bildirir. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanır.

Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren beş gün içinde kurulur.

Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmaz.

Geçici Bakanlar Kurulu, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür.

internethaber

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)