adscode
adscode

Ergenlik üstünlüğü gizleyebilir

Yrd. Doç. Dr. Ayça Köksal, “Kızlarda ergenlik döneminde popülerlik duygusu artıyor ve üstün zekalı özelliklerini gizliyorlar. Anne-babanın kendini gizleyen çocuğu iyi takip etmesi gerekiyor. Erken tanı…

Ergenlik üstünlüğü gizleyebilir
Eğitim
Nuran Çakmakçı/ Hürriyet
Türkiye’deki çocukların yüzde 2,27’sinin üstün zekalı olduğu biliniyor. Ancak aile, çevre ve eğitim sistemindeki aksaklıklardan dolayı yetenekleri gerektiği gibi geliştirilemiyor. 10 yıldan fazla üstünler üzerinde çalışan İstanbul Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Üstün Zekalılar Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayça Köksal Konik, ailelerin merak ettiklerini açıkladı. Üstün zekalı çocukların tanımından, teşhisine, anne-babaya düşen görevden okul ortamına kadar birçok konuda bilgi veren Yrd.Doç.Dr. Konik şunları anlattı:

ÜSTÜN ZEKA DOĞUŞTAN GELİR
Üstün zeka, çok yönlü kavram. Doğuştan gelen bir durumdur. Sonradan olunmaz. 2.5 ve 6 yaşında uygulanabilen zeka testi ile tespit edilebilir. Bunun sonucunda normalin üstünde IQ’ya sahip olanlara üstün zekalı denilebilir. Ancak bu testlere çocuğun akademik başarısı, yaratıcı düşünme tekniği, sosyal yeteneklerinin olup olmaması da eklendi. Üstün zeka yaratıcılık, motivasyon ve özel yeteneğin birleşimi olarak da açıklanıyor. Burada motivasyon bir işe başlayıp bitirme isteği olarak belirtilirken, yaratıcılık yeteneği ile çocuk sorunlara çözüm bulabiliyor. Bu teoriye göre sadece bu üç öğeye sahip olması yeterli değil, çocuğun aynı zamanda diğer arkadaşlarına göre yüzde 80 başarılı olması gerekiyor. Üstün zekalı çocukların görülme sıklığı yüzde 2,27. Zihinsel engelli kadar sayıları var. Ancak yarısından azı görülebiliyor. Çocuğun üstün zekalı olduğu tespit edildikten sonra, bazı aileler de farklı davranmaya başlıyor. Bazı anne-babalar çocuğun üstünlüğünü kendilerinin gibi algılar. Ancak çocuğun başarısı ailenin üstünde olmalı. Maddi ve manevi zorlukların daha az yaşanması için bu süreci bilinçli aileler keyifli hale getiriyor.

ERKEN TANI ZEKA KÖRLÜĞÜNÜ ENGELLİYOR
Üstün zekalı tanısı erken konulmazsa zekaları körelebilir. İç huzursuzluğu artar. Zihinsel kapasiteleri daha yüksek olduğu için psikolojik sorunları artabilir. Üstün kızlar daha büyük risk altında. Ergenlikle birlikte tanınır olmak onlar için çok daha önemli oluyor. Özelliklerini saklayıp, yalan söyleyebiliyorlar. Başarılarını gizleyerek, akranları gibi olmak istiyorlar. Fen, matematik gibi sayısal alanlara yönelmiyorlar. Ancak aile ve eğitimciler onlara doğru ve başarılı rol modelleri göstermeli. Bu alana yönelmelerini, yeteneklerini ifade etmelerini sağlamalılar. Kurslarla teşvik edilebilirler. Branşlaşma içine girdiğinde çocuklar başarısız oluyor. Zorlayıcı ortamlarla karşılaşınca notları düşebiliyor ama potansiyelleri fazla. İlkokulda bu yeteneğe sahip ise öğretildiği ortamda bu yeteneği kullanabilir. Onlara uygun eğitim ortamları olmalı. Üstün zekalılar akranlarına göre daha hareketliler, ama hiperaktivite ile karıştırılmamalı. Okullarda buna sıkça rastlanır.

DİKTATÖRLERDE DE ÜSTÜN ZEKA GÖRÜLÜYOR

Zihinsel olarak gelişmesine rağmen fiziksel olarak daha az gelişmiş çocuklarda görülebilir. Bu çocuklar başaramadıkları bir iş olduğunda, yeteneklerinin farkında oldukları için mutsuz olabiliyorlar. Üstünler politika ve dünyayı ilgilendiren konularda büyükler gibi konuşabilir. Ancak ufacık bir sorunu çözemeyebilirler. Doğal liderlik vasıfları var. Oyunlarda takım kurarlar. Doğru yönetilmezlerse çete gibi yanlış alanlara kayabilirler. Diktatörlerde de bu durum görülüyor. Herşeyi farklı düşünüp, hissediyorlar, duygusallar. Genelde bağımsız çalışmayı tercih ederler. Dışarıdan ukala olarak algılanabilir. Ailenin burada grup çalışmalarına destek vermesi gerekiyor. Üstün çocukların kelime hafızası geniş. Yaşıtları arasında bulunmak zorunda kalıyorlar. “Ben anormalim” gibi bir düşünceye kapılıyor, kendilerini diğerlerine göre davranmaya zorluyorlar. Bu durumda onlara en başta üstünlüğün ne olduğunun anlatılması gerekiyor. Aile kendini yeterli hissetmiyorsa uzmandan yardım alabilir. Çocuğa bireysel farklılıkları olduğu anlatılmalı, diğer arkadaşları ile karşılaştırma yapılmamalı. Eğer bunu bilmezse kendini “anormal” sayar. Üstün zekalı çocuklar uyum sağlarken, yeteneklerine değer verilmediğinde kendilerini gruptan soyutluyor, yalnız kalıyor. Sınıfın palyaçosu haline gelebiliyor. Ama en tehlikeli olan ise sessiz kalarak uyum çabası sergilemeleri. Kendini gizleyen çocuk çok iyi gözlemlenmeli. Bu bulunduğu yerde aidiyet sorunu yaşadığı anlamını taşır.  Gülseven ÖZKAN
HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)