adscode
adscode

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Senato Bildirisi

"Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların inkârı" konulu, 22 Aralık 2011 tarihli yasa teklifi üzerine ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SENATOSU BİLDİRİSİ:

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Senato Bildirisi
Üniversite


Dünya uluslarının küreselleşme olgusu içerisinde kültürel ve ekonomik işbirliğini verimli kılma çabaları yanında, huzur ve barışa en çok ihtiyaç duyulan günümüzde, siyasi çıkarlar uğruna toplumlar arasına fitne tohumlarının saçılmasının en son örneği olarak Fransa Ulusal Meclisi’nde kabul edilen son yasa teklifiyle; tarihi gerçekler çarptırılmış ve modern insanlığın çok önemli değerleri cezalandırılmıştır. Bu yasa tasarısı, 1915’te yaşananları, gerekli ve yeterli incelemeye dayanmaksızın hem “soykırım” olarak tanımlamakta, hem de buna aykırı görüşleri cezalandırmayı öngörmektedir. Düşünce hürriyeti kısıtlanamaz bir olgu olup, çağdaşlığın temel prensibidir. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Senatosu; bu tutumu hem ulusal duyarlılık hem de temel insan hakları ve düşünce özgürlüğü açısından değerlendirmeyi bir sorumluluk olarak görmektedir.

Fransız Ulusal Meclisi’nde kabul edilen bu yasanın, düşünce ve araştırma özgürlüğüne olduğu kadar uluslararası ilişkilere de olumsuz yönde etki yapacağı açıktır. Üniversite olarak, Fransız Parlamentosunun yanlı ve yapay girişimlerinden rahatsızlık duymaktayız. Düşünce özgürlüğü ve demokrasiye aykırı olan, Türkiye ile Fransa arasındaki çok yönlü ilişkilere zarar verebilecek ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşma gayretlerini zora sokacak olan bu taraflı ve asılsız yasanın arkasındaki zihniyeti ve iradeyi kınadığımızı Türkiye ve dünya kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Sonuç olarak tarihi ilgilendiren bir konuda herhangi bir ülkenin Meclisi ya da Kongresinin bağlayıcı karar vermesi taraflı bir yaklaşımdır. Tarihi konuları incelemek, akademik düzeyde bilimsel ve objektif olarak tarihçilerin işidir. Tamamen küçük siyasi ve oy kaygılarına dayanan ve Fransa Ulusal Meclisi’nde kabul edilen bu yasayı şiddetle kınıyor, alınan yanlış kararın en kısa sürede düzeltileceğini umuyoruz.

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)