adscode
adscode

Fatih Projesi Hedeflerine Ulaşır mı?

"Eğitimde BİT'in Betimleyici ve Kuralcı Yönleri - FATİH Projesi Örneği" konulu araştırmanın sonuçlarını görünce FATİH Projesinin gidişatı hakkında daha iyi fikir sahibi olabilirsiniz...

Fatih Projesi Hedeflerine Ulaşır mı?
Türkiye'den Haberler
Bu yıl İstanbul Üniversitesinde gerçekleşmekte olan "18. Türkiye'de İnternet Konferansı" kapsamında sunulan Fatih Projesi bildirileri internet üzerinden de paylaşıma açıldı. Bildirilerden birisi Fatih Projesinde öğretmen, öğrenci ve yöneticilerde sistem yaklaşımı üzerinedir. Araştırma kapsamında Fatih Projesinin pilot olarak uygulandığı 5 lisenin öğretmen, öğrenci ve yöneticilerine sorular yöneltilmiştir. Yanıtlar ise projenin hedeflediği sonuçlardan oldukça farklıdır. Araştırma sonuçları incelendiğinde öğretmen ve öğrencilerin görüşleri ciddi farklılıklar içermektedir.

Öğretmenlerin %26'sı akıllık tahtaların zaman kazandırdığını söylerken, öğrenciler etkileşimli tahta gelmeden önce de çok iyi ders anlattığını belirttikleri matematik ve geometri öğretmenlerinin şimdi zaman kazanmaktan mutlu olmanın aksine dersleri çok hızlı işlediğini belirtmişlerdir.

Öğretmenlerin yine %26'sı etkileşimli tahtanın görsellik katarak daha çok öğrenmeyi sağladığını söylemesine karşın, öğrencilerin büyük çoğunluğu sıkıcı anlatan öğretmenlerin dersine görsellik katsa da öğrenmeye yardımcı olmadığını belirtmişlerdir.

Öğretmenlerin %8'i kendilerini ya da diğer öğretmen arkadaşlarını teknoloji kullanımında yetersiz bulurken, öğrencilerin tamamına yakını öğretmenlerinin büyük bir çoğunluğunu teknoloji kullanımı konusunda yetersiz bulmaktadır. Öğrencilerin bu görüşü dolaylı olarak da olsa öğretmenlerin %85'nin verilen hizmet içi eğitimini yetersiz bulmasıyla desteklenmektedir.

Fatih Projesinin uygulanacağı okulların öğretmenlerinin tamamına toplam 30 saatlik hizmet içi eğitim verilmiştir. Öğretmenler, hizmet içi kurslarda tüm öğretmenlerin ilgi, birikim ve seviyesinin eşit kabul edilmesinin yanlış bir yaklaşım olduğunu belirtmişlerdir. Bazı okullara akıllı tahta kurulmadan akıllı tahta varmış gibi eğitim verildiği öğretmenler tarafından söylenmiştir. Öğretmenler verilen eğitimin teorik olduğu için kendileri uygulama yapmaya çalıştıklarında zorlandıklarını belirtmişlerdir ve zorlandıklarında danışma şanslarının olmamasından şikayet etmektedirler. Eğitmenlerin yaklaşımlarının ve öğretme biçimlerinin kötü olduğu, öğretmenler tarafından belirtilmiştir.

Yayınlanan araştırma sonuçları ise değerlendirildiğinde bu projede öğretmen, öğrenci ve velililerin eğitilmesinin projenin gidişatı açısında çok önemli olacağı görülmektedir. Bakanlık hizmet içi eğitimler ve veliler için düzenlenen bilinçli internet seminerleri ile bütün işleri çözdüğü yanılgısına düşerek, 100 saatlik kurslar ile okullarda herkesi Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmeni yapmış ve projeyi çıkmaza sürüklemektedir.

Okullarda Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmenliği için bir norm kadro açılmalı, çağın gereklerine göre eğitimde teknoloji entegrasyonunun sağlanması için bu göreve işlev kazandırılmalıdır. Velilerin bilinçli internet ve teknoloji kullanımı konusunda aceleye getirilmiş seminerler yerine ilk olarak okullarda BT Rehber Öğretmenlerinin rehberliğinde yapılacak çalışmalar ile yol alınmalıdır.

BT Rehber Öğretmenleri bu projede okullarda öğretmen, öğrenci ve velilerin danışmanı konumunda olmalıdır. Okullarda öğretmenlere bilgi, teknoloji ve öğretim tasarımı konusunda mutlaka rehberlik edilmesi gerekmektedir. Bu da alanında yetişmiş Bilişim Teknolojileri öğretmenlerinin teknoloji rehberi olarak okullara atanmasıyla mümkündür.

İncelemek için;

Eğitimde BİT'in Betimleyici ve Kuralcı Yönleri - FATİH Projesi Örneği, Demet Cengiz, Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü
http://inet-tr.org.tr/inetconf18/bildiri/77.pdf

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)