adscode
adscode

Fen ve Anadolu Liseleri ile Kolejler Olmazsa Başka Hangi Liseler Var?

Neredeyse tüm adaylar fen ve anadolu liseleri ile kolejlere yöneldi gibi bir algı var. Oysa bu alandaki tabela okulları bir kenara itip, gerçek anlamdaki iyi liseleri alt alta sıralarsınız, sayıları 100'ü,…

Fen ve Anadolu Liseleri ile Kolejler Olmazsa Başka Hangi Liseler Var?
Lise

Peki bu durumda tabela anadolu liselerden birisini tercih etmek daha iyi, yoksa sosyal bilimler lisesi, öğretmen liseleri ya da meslek liseleri gibi alternatif okullar arayışı içine girmek mi dava avantajlı?

 

Hangi liseler başarılı?

 

Hatta bazı durumlarda uzaktaki tabela anadolu liselerinden birine girmektense, yakındaki bir düz liseye girmek çok daha iyi. Çünkü hem servis ve yemek parasından kurtulmuş, hem de 3 ve 4. sınıfta üniversiteye hazırlanırken, zamanı en iyi şekilde değerlendirmiş olursunuz...

Peki bu okulların başarıları ne?

Aşağıdaki tabloda üniversite giriş sınavındaki başarı oranlarını göreceksiniz. Ama bir değerlendirme yaparken, bu okulların hangi puan diliminden öğrenci alıp hangi yüzdelik dilime öğrenci soktuklarını da çok iyi değerlendirmek gerekir.

Örneğin bazı okullar ilk binden öğrenci 40, 50 öğrenci alıyor ama LYS'de ilk 1000'e ancak üç beş öğrenci sokuyorlar. Bu da o okullar için önemli bir gösterge. Yine aynı şekilde, öğrencinin de sosyal bir varlık olduğunu unutup, sadece sınava odaklananlar da var.

 

AOBP'ye aman dikkat!

 

Ailesinde ya da yakınlarında üniversite sınavına giren varsa, çok iyi bilir. Bu yıldan sonra, üniversiteye girişte Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı yerine diploma notu esas alınacak. Yani, okulun LYS'deki başarısının hiç bir önemi kalmayacak. Sadece bireysel başarı dikkate alınacak. Bu yüzden iddialı okullarda okuyanlar çok tedirgin. İşte her gün yüzlercesi gelen maillerden birisi:

"Lise son sınıfa geçtim,. Anadolu lisesinde okuyorum. AOBP bu sene kaldırılacaktı iptal edildi ama  seneye kesinlikle kaldırılacağı söyleniyor. Bu durumda anadolu ve fen lisesindeki öğrencilerin hiç bir avantajı kalmadı.Bende evime yakın olan düz liseye geçmek istiyorum.Sizin görüşleriniz nedir?.."

Evet, şu sıralar bir milyondan fazla öğrenci, bu iddialı okullara girmeye çalışırken, o okullarda okuyanlar, hiç kimsenin yüzüne bakmadığı düz liselere kaçmak istiyor. Çünkü, orada yüksek not ortalaması tutturmak çok daha kolay!..

Ufak bir ayrıntı gibi gözüküyor ama bu konudaki tartışmaları da mutlaka izleyin ve göz önünde bulundurun.

egitimajansi.com

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)