adscode
adscode

Fiber altyapısını geciktiren Türkiye fırsat tepiyor

Türkiye’de mobil internet ve akıllı telefon kullanımı son yıllarda hızla çoğalırken, bağlantı hızlarındaki artış ise beklenen seviyede değil.

Fiber altyapısını geciktiren Türkiye fırsat tepiyor
Bilim Teknoloji
Zaman- DENİZ ERGÜREL

Fiber internet altyapısı zayıf, 4G ise hâlâ yok. 

Türkiye olarak interneti çok sevdik. 2008 yılında 6 milyon olan geniş bant internet abonesi sayımız 6 yılda 6 kat büyüdü ve 35 milyonu buldu. Fakat ilk başta gözümüze büyük gelen bu rakam, gelişmiş ülkelere kıyasla hâlâ çok geride. Özellikle mobil internetteki rakam çarpıcı. Türkiye’de her 10 kişiden yaklaşık 3’ü mobilden geniş banda bağlanırken, OECD ülkelerinde bu sayı 7’ye çıkıyor. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) verilerine göre, geniş bant yatırımında geri kalmış ancak rekabet gücü yüksek bir ülke örneğine rastlamak ise mümkün değil.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel’e göre bu alanda geri kalmamızın en büyük sebebi Türkiye’de fiber altyapısının yeterli olmaması. “Fiber altyapı, Türkiye’nin dijitalleşmesinde kritik öneme sahip. Dijitalleşme, yalnızca telekomünikasyon şirketlerinin değil, tüm Türkiye’nin meselesi. Fakat fiber yatırımlar için engeller kalkmadığı sürece dünyadaki teknoloji trenini yakalamamız mümkün değil.”

Fibere Yatırım Yapmazsak 4G’ye Geçemeyiz

Hasan Süel’e göre fiber altyapısının eksikliği 4G yatırımlarını da etkiliyor. “Fiber transmisyon altyapısı, Türkiye’de 4G gibi yeni nesil iletişim hizmetlerinin etkin bir şekilde hayata geçebilmesi için büyük önem teşkil ediyor. Fiber konusunda geç kalınırsa, 4G’ye geçiş mümkün olamaz. Bu durumda birey ve kurumlar 4G’nin sağlayacağı önemli fırsatlardan mahrum kalır.”


Haberin devamı  için tıklayın!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)