adscode
adscode

FIRAT ÜNİVERSİTESİ

...

FIRAT ÜNİVERSİTESİ
Üniversite Rehberi

FIRAT ÜNİVERSİTESİ   
Rektör: Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ
Kuruluş tarihi: 1967
Bulunduğu il: Elazığ
Akademik birimleri: Tıp, Diş Hekimliği, Veteriner, Eğitim, Fen, İnsani ve Sosyal Bilimler, İktisadi ve İdari Bilimler, İlahiyat, İletişim, Mimarlık, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Su Ürünleri, Teknoloji, Uygulamalı Bilimler olmak üzere 16 fakültesi, 4 enstitüsü, 3 yüksekokulu, 9 MYO’su var.
Öğrenci sayısı: 47.263
Akademik personel sayısı: 1846
Burs olanakları: Gelir düzeyi düşük ve başarılı öğrenciler üniversitenin organizasyonlarından ve Elazığ ilindeki sivil toplum kuruluşlarından kolaylıkla burs bulabilmekte.
Yurt olanakları: Kampüs çevresinde yer alan KYK’ya ait 5 bin 530 kişilik 4 erkek öğrenci yurdu, 4 bin 490 kişilik 5 kız öğrenci yurdu bulunuyor. Ayrıca özel yurtlardan 2 bin 312 kişilik 10 erkek yurdu, 1740 kişilik 11 kız öğrenci yurdu var. Gelecek öğretim yılı için 1500 öğrenci barındıracak yeni yurt inşaatı kampüste devam etmekte.
Öğrenci kulübü sayısı: 118 öğrenci kulübü bulunuyor.
Yurt içi ve yurt dışı üniversitelerle ikili anlaşmaları: Fırat Üniversitesi, ABD ve diğer ülkelerde yürütülen ortak programlarla öğrencilerine, uluslararası çift diploma imkânı sunmakta. Erasmus+ programlarıyla eğitim alma ve staj kapsamında farklı sürelerle öğrenciler, Avrupa ülkelerine gidebilmekte. Benzer programlarla, Avrupa ülkelerinden öğretim üyeleri ve öğrencileri de üniversiteyi ziyaret etmekte. Üniversitenin, Dünya Üniversiteler Konseyi, Avrupa Yükseköğrenim alanı, Yunus Emre Enstitüsü ve Mevlana gibi benzer öğrenci-öğretim üyesi değişim programları ile dünyadan 130 üniversite ile değişim ve işbirliği anlaşması bulunmakta.
Öğrenciler neden sizi seçsin?
Elazığ ili; doğanın, kültürün ve 8000 yıllık tarihin birlikte oluşturduğu senfoninin adıdır. Üç tarafı göllerle kuşatılmış Elazığ, minik bir Türkiye resmidir. Sosyal ilişkilerin, değerlerin, emniyetin, huzurun, mutluluğun ve sevginin adasıdır. Günümüzde nüfusu 600 bin civarında olan Elazığ’ın en değerli incisi Fırat Üniversitesi’dir. Üniversite; medeniyetleri kucaklayan, çağın ötesini gören, bilgi ve aklın temsilcisi olan değerli bir bilim topluluğudur. Elazığ’ın, bölgenin ve Türkiye’nin büyük hedeflerine destek vermek için organize olmuş bir teknoloji merkezidir. Fırat Üniversitesi’nin vizyonu, evrensel bilginin ve insanlığın gelişimine katkı sağlamak felsefesine dayanır.
Fırat Üniversitesi kurulduğu 1967’den beri Elazığ’a ve ülkemize bilim, sanat, ekonomi ve sanayi alanında katkılar yapmış ve pek çok ilke imza atmıştır. Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde 314 bölüm ve anabilim dalında öğretim yapan üniversite, Elazığ ve Türkiye’nin her alanda insan kaynakları ihtiyacına cevap veren dev bir organizasyondur. Günümüzde, 24 saat yayın yapan televizyonu, Havaalanı, aylık gazetesiyle Elazığ halkına olan toplumsal sorumluluğunu an be an yerine getirmektedir.
Birleşmiş Milletler’e üye 5. Türk Üniversitesi olan Fırat Üniversitesi, Dünya Üniversiteler Konseyi, Avrupa Yükseköğrenim alanı, İpekyolu, Kafkas Üniversiteler Birliği vb. pek çok küresel yükseköğrenim ağıyla ikili ve çoklu bilimsel işbirlikleri yürütmekte. Üniversitenin, dünyanın ilk 1000 üniversitesi arasında yer alması bilimsel etkinliklerinin gurur verici sonucudur. Fırat Üniversitesi’nin adında teknik kelimesi olmasa da tam bir teknik üniversitedir. Elazığ’ın sanayisi açısından belki de en önemli özelliği budur. Yakın zamanda ABD’de 23 Ekim 2017’de U.S. News’in yaptığı “Best Global Universities 2018” isimli çalışmada Mühendislik alanında, Dünyanın En İyi 400. Üniversitesi, Türkiye’nin ise 6. Üniversitesi olarak yer almıştır.
Öğrencilerine çağdaş öğretimin desteklediği tüm imkânları ve donanımları sunmaktadır. Öğrencilerin öğrenim süresi uzamadan, aynı sürede Anadal Diploması, Çift Anadal Diploması, AB Diploma Eki, başta ABD olmak üzere diğer ülkelerdeki partnerleriyle yürütülen ortak programlarla partner üniversitenin diploması olmak üzere 4 lisans diplomasına sahip olma şansları bulunmakta. Bunlar için tek şart, not ortalaması yüksek öğrencilerden birisi olmak.
2013’te kurulan Sivil Havacılık Melek Yüksekokulu ile birlikte, Elazığ’ın ilk havaalanı üniversiteye devredilmiş ve günümüzde “havacılık laboratuvarı” gibi kullanılmaktadır. Fırat Üniversitesi, kendisine ait havaalanı olan üç üniversiteden biridir. Üniversitenin hedefi havaalanın da katkısıyla iyi yetişmiş havacılık ve yer hizmetleri sunan elemanlar yetiştirmek ve uzun vadede yurt içi ve yurt dışına üniversiteden uçak seferleri düzenlemek.
Evlenecek çiftler düğün fotoğraflarını Kültürpark içinde çektirmekteler.
Tıp fakültesinin araştırma ve uygulama merkezi olan Fırat Üniversitesi Hastanesi, 1984’ten itibaren tüm üniversite personeli ile öğrencilerin sağlıklı bir yaşam geçirmelerini sağlamakta, Elazığ’a ve Bölgeye nitelikli sağlık hizmetleri sunumu yapmakta. Fakültemiz TEPDAD tarafından Kasım 2023 dönemine kadar Avrupa’ya akredite edilen Türkiye’nin doğusundaki ilk tıp fakültesidir.
Fırat Üniversitesi akademisyenleri öğrencilerine eğitim ve yaşam koçluğu hizmeti vermekteler. Üniversitemiz, klasik öğrenme modellerine ek olarak yeni öğretim yöntemlerinin yeni öğrencilik anlayışının nasıl olacağı öngörüsü içinde, öğrenci merkezli eğitime, disiplinlerarası ve çok disiplinli yaklaşıma yönelmektedir. e-öğrenme ve yaşam boyu öğrenme modellerini de hızla hayata geçirmiş ve yaygınlaştırmaktadır
Modern eğitim yaklaşımlarıyla öğrenciyi merkeze alan, akademik ve idari çalışanlarıyla “birliktelik ruhunu” oluşturan, tüm paydaşlarıyla “biz merkezli” çalışmalar yürütebilen, geleceği bugünden öngörerek planlamalarını yapan, aziz şehrimizin kalkınmasında öncü rol oynayan, uluslararası ilişkilerde adından övgüyle söz ettiren bir Fırat Üniversitesi’ni oluşturmaktır. Üniversitemiz gelecekte, ülkemiz sanayisine, teknolojisine ve ekonomisine ileri düzeyde katkılar yapan, katma değer üreten dördüncü kuşak bir üniversite olacaktır. 21. yüzyılın ikinci yarısı için ise temel hedef, dünyanın çeşitli bölgelerinde çok sayıda kampüsleri olan, çok uluslu, çok dilli, dünyaca bilinen bir Fırat Üniversitesi olmalıdır. Unutmayalım ki, insanoğlunun yapabilecekleri, hayallerine bağlıdır. Fırat Üniversitesi tam da sloganındaki gibi bir yükseköğrenim kuruluşu “Yarının Üniversitesi.”
İletişim bilgisi: www.firat.edu.tr


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)