adscode
adscode

Geleceğin Hukukçularından Yeni Anayasa’ya Katkı

Toplumun farklı kesimlerinin görüşleri alınarak daha demokratik bir Anayasa yapmayı hedefleyen komisyon çalışmalarına bir destek de İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinden geldi.

Geleceğin Hukukçularından Yeni Anayasa’ya Katkı
Üniversite

 

 

İzmir Üniversitesi Hukuk Kulübü öğrencileri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek’in yeni Anayasa çalışmaları kapsamında her kesimin görüşünün alınması isteğine olumlu yanıt verdi. Yeni Anayasa’nın nasıl olması gerektiği konusunda metin hazırlamak üzere 13 üyeden olaşan bir çalışma grubu kuruldu ve “Müstakbel Anayasaya Bakış ve Anayasa Yapımında İzlenecek Yollar” başlıklı bir metin hazırlandı. Metin, kulüp başkanı Kaan Can tarafından, yeni Anayasa çalışmaları için kurulan komisyonda görev yapan İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Merdan Hekimoğlu’na teslim edildi.

 

Demokratik katılımın en güzel örneği

Öğrencilere, özverili çalışmaları nedeni ile bir teşekkür belgesi takdim eden Prof. Dr. Hekimoğlu, “Demokratik katılım haklarını böylesi bir çalışma halinde sunan her bir öğrencimin gelecekte başarılı birer hukukçu olacakları inancındayım. Gösterdikleri duyarlılık nedeniyle de kendilerini kutluyorum” dedi. Bu tür çalışmalar yapılırken dünya gidişatı ve zamanın ruhunun doğru okunması gerektiğini hatırlatan Hekimoğlu, öğrenciler tarafından hazırlanan metinde sunulan önerilerin Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ortaya koyduğu ölçütlere de uygun olduğunun altını çizdi.

 

İnsan odaklı bir Anayasa olmalı

TBMM’ye de gönderilecek olan metinin içeriği hakkında bilgi veren Ahmet Atılgan, “Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, Türkiye tarihine geçecek bir projenin fikri mimarları arasında yer alan Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu ile çalışmak bizler için büyük bir şans. Hazırladığımız metinde Anayasa’nın temel unsurunun insan odaklı olması gerektiği vurgulandı, Anayasa’nın bir toplumsal sözleşme niteliğinde olmasının gerekliliği ve bu bağlamda halkın doğrudan katılımının sağlanmasının önemi üzerinde duruldu. Anayasa’da yer alan ve yer alması gereken pek çok temel hak ve özgürlük bakımından açıklamalarda bulunularak, temel hak ve özgürlüklere ilişkin hükümlerde keyfi sınırlamaların önüne geçilmesi hususuna değinildi ve ayrıca yönetim ile ilgili birtakım önerilere yer verildi” dedi. 

 

Öğrenci komisyonunda Kaan Can, Ahmet Atılgan, Merve Akbay, Şeyma Doğanalp, Tuğçe Nazlı Akın, Ezgi Akın, Raziye Çisem Çelik, Meral Araç, Damlanur Kaya, Ceren Boztaş, Ceren Şahinkaya, Alperen Mut ve Uğur Orhan Özdemir yer aldı.

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)