adscode
adscode

GENÇ BAKIŞ DÜN GECE ANKARA'NIN NABZINI TUTTU

LİSTELERİN AÇIKLANMASI İLE 7 HAZİRAN SEÇİMLERİ YARIŞI BAŞLADI . LİSTE DIŞI KALANLAR, SÜRPRİZ İSİMLER, KÜSKÜNLER, KULİS DEDİKODULARI...

GENÇ BAKIŞ DÜN GECE ANKARA'NIN NABZINI TUTTU
Programlar

HÜRRİYET GAZETESİ ANKARA TEMCİLCİSİ DENİZ ZEYREK VE POSTA GAZETESİ ANKARA TEMSİLCİSİ HAKAN ÇELİK DÜN GECE ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ'TA ANKARA'NIN NABZINI TUTTU. KİM NEREDEN ADAY OLDU? EN SÜRPRİZ İSİM KİM? İŞTE PROGRAMDAN SATIR BAŞLARI: 
 



HAKAN ÇELİK 

“Adayların belirlenmesi sürecinde Sayın Erdoğan’ın etkisinin fazla olduğunu görüyoruz

 Bu seçimin çok farklı özellikleri var. Sayın TayyipErdoğan’ın liderlik ettiği dönemde Ak parti diğer partilerin önünde daha avantajlı bir konum ortaya koymuştu. Türkiye’ de seçmen lider performansı ile siyasal tercihlerini yapıyor. Erdoğan’ın liderlik kapasitesi, becerisi ve bir karizması ile bugüne kadar Ak Parti diğer partilerin açık ara önünde bir performans ortaya koymuştu. Bu avantajdan belli oranda yoksun giriyor Ak Parti bu seçime. Adayların belirlenmesi sürecinde Sayın Erdoğan’ın etkisinin fazla olduğunu görüyoruz. Organik olarak partinin başında olmaması bir dezavantaj. Diğer partilerin asıldıkları bir seçim olacak. CHP ön seçim yaparak bir motivasyon ve bir hareket sağlamasına sebep oldu. Diğer taraftan HDP’ye baktığımızda barajı geçebilmesi gibi bir ihtimali güçlendiği birkaç hafta oldu.  MHP’nin oy oranlarının da yükseldiği söyleniyor politik söylemlerinden dolayı. MHP medya iletişimini çok kullanmadı. Çok eleştiri getiriyorlar. Bizi konuşturmuyorlar diye. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun katılması bir sürpriz oldu. Meral Akşener, Erkan Haberal, Koray Aydın, Ümit Özdağ gibi Devlet Bahçeli ile rakip olmuş kişiler Bahçeli tarafından aday gösterildi.

“Bu seçim Davutoğlu’nun genel başkanlığını yaptığı siyasi hareketin ilk büyük sınavıdır”

3. dönem kuralına takıldıkları için aday olamayan milletvekilleri var. Çok önemli isimler var. Bunların bir bölümü arasında aslında siyasete devam etmek ve bu kuralın değişmesini isteyenler vardı.Ak partinin alacağı oy oranına göre Gül’ün yeni bir rol üstlenip üstlenmeyeceği sorusunun yanıtını bulacağız. Açık bir fark ile Ak Parti yine hükümeti kurar ise sözünü ettiğimiz siyasetçiler için yeni bir durum ortaya çıkmaz. Abdullah Gül için bile durum daha zorlaşabilir. Ama Davutoğlu’nun genel başkanlığını yaptığı siyasi hareketin ilk büyük sınavıdır bu seçim. 

Ekonomi seçimi belirliyor mu?

İpsos’un hazırlamış olduğu bir araştırma var elimde şuanda Türkiye’deki en önemli sorun nedir diye 1324 kişi ile yapılmış. 18-70 yaş arası. En büyük sorun Ekonomi ikinci sırada işsizlik üçüncü Geçim Sıkıntısı sonra terör, Suriyeli sığınmacılar, Demokrasi, Eğitim, Türk meselesinin çözümü. Baktığımız zaman ekonomi bütün seçimleri belirliyor. 

CHP iktidar olamaz algısını değiştirmek istiyor. Çıkış noktası doğru. Kemal Derviş’in davet edilmesi Selin Sayek Böke, Zekeriya Temizel, ilhan kesici ekonomi konularında uzman bir kişi. 

MHP’de Durmuş Yılmaz’ın adaylığı.

Ak Parti’de Fikri Işık yine aday gösterildi. Nihat Zeybekçi Cevdet Yılmaz, Mehmet Şimşek, Lütfü Elvan bir yeni isim İstanbul Borsa Başkanlığından İbrahim Turhan. Ve Berat Albayrak. Mutlaka ekonomi vitrininde olacağını düşündüğüm isimlerden biri.
 

8 Haziran’da parlamento kaç partili olur?

% 9,5 oy alıp HDP Meclise giremezse. Oy veren insanların temsil ettiği partiler mecliste olamayacak. Bu baraj çok yüksek bir baraj. HDP meclise giremezse AK parti daha fazla milletvekili çıkaracak demektir. Bütün gözler HDP’de.  HDP’de farklı toplum kesimlerinden de adaylar var. Ermeni, Süryani, Alevi vatandaşlarımız, Yezidi aday.  Farklı toplum kesimlerinin de kendilerini temsil etmeye başlamalarını olumlu karşılamak lazım. HDP’de olduğu gibi MHP’nin oylarında da bir miktar artış olabilir. 

DENİZ ZEYREK

“Davutoğlu, İsmet İnönü gibi bir konuma geldi”

Cumhurbaşkanının 330’ un üzerinde mutlaka Ak Partinin milletvekili çıkarması talebi var. 331 bile olsa referanduma gideceğinin sinyallerini meydanlarda verdi. Bu seçim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Başkanlık Seçimine dönüştürülmüş durumda. Bu propaganda Türkiye’nin bütün kılcallarına ulaşmayabilir. Onlar geleneksel bir biçimde ekonomik durumu kim daha iyiye götürür ya da kendi geçmişleri ile hangi partiye bağlılar ise ona oy verecekler. 12 yılda o kadar çok şey yapıldı ki yeni bir proje üretilmesi söz konusu değil. Ben başkanlık ile ilgili bir seçim kampanyası bekliyorum. Davutoğlu Ak Parti için Tayyip Erdoğan’dan sonra mutlak bir ikinci adam oldu. İsmet İnönü gibi bir konuma geldi.

CHP adaylarının %60’ını ön seçim ile belirledi. Bu parlamentodaki oranın %80 olarak yansıyacak. Tabanın seçtiği adayları kimse tartışmıyor.. CHP’de bu sayı 19. Diğer partilerde durum daha farklı. Tamamına yakınını Genel Merkezde beş kişi oturdu son kararı da Ak Parti’de Başbakan ve Cumhurbaşkanı verdi. MHP’de Genel Başkan Devlet Bahçeli verdi. 

Ak Parti’nin Ekonomi Politikası

Prof.Dr. Emine Nur Günay, Ak Partinin ekonomi ekibinin en kritik ismi. Ahmet Davutoğlu Başbakan olduğu zaman Ankara’ya danışman olarak aldı. Şuan Eskişehir’den aday.  Bu istikrarın kaynağı olan ekonomi yönetimi Faik Öztırak ve Kemal Derviş’in çizdiği rotadan hiç sapmadı. Türkiye bu ekonomik noktaya geldiyse bundaki 2001 krizinin acı deneyimleri üzerine kurulan ekonomik mali disiplin ve programlar etkili oldu. Babacan son anına kadar Cumhurbaşkanının aleyhte görüşlerine rağmen bu programı savundu. Erdem Başçı’ya destek verdi. Şuan ki ekonomi ekibi güçlü fakat bu ekibin ekonomiye bakışı tamamen farklı.

Gençlerin neden aday olmuyor?

Şimdi gençliğin şöyle bir siyasileşme süreci var. Gezi olaylarından sonra genç kuşak kendilerine bir yaşam biçimi oluşturdular. Ne zaman pollitize oldular o yaşam biçimine müdahale edildiği zaman.  Baykal 30 yaşında bakan olmuştu. Ecevit aynı şekilde 30’lu yaşlarda ikinci adam olmuştu. 

Milletvekili olmanın avantajları

Milletvekilinin emeklilikte ömür boyu garantisi var.Sağlık açısından özellikle. Ben siyaseti yapacaksam emekli maaşı ya da milletvekili kimliği için değil. Bu ülkenin sorunlarını çözebilmek için.. Siyaseti bunun için isterlerse sorun çözülür. Siyasi partiler yasasını değiştirirler bir elitin elinden çıkarır tabanın hakimiyetine verirler. Daha demokratik bir ülke olur. 

8 Haziran’da parlamento kaç partili olur?

12 şehir HDP’nin çok güçlü olduğu şehirler. O şehirlerde HDP’nin temsilcisi olmaması demek TBMM’ye de gölge düşürür. %9,5 ile dışarıda kalırsa Türkiye ifadesi biraz yara alır. Şöyle sonuçlar doğurur. De fakto fiili bir meclis kurulur. Avrupa bahane arıyor zaten. Resmi olarak tanınmasalar bile fiili olarak tanırlar. Dağdan inin ovada siyaset yapın dediğimiz bir harekete, ovada siyaset yapma şansı yakalamadığınızda dağdan indirme süreci de zedelenir. Sokak bir şekilde karışır. Ben ilk başlarda HDP barajı aşamaz diye düşünüyordum. Şimdi bu fikrim değişti.  Kürtler içinde Ak Partiye oy verenlerin önemli bir bölümü HDP’ye de verebilecek hale geldi. Bu çözüm sürecinden dolayı oldu. Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı bir Türkiyelileşme durumu yarattı. Kutuplaştırma siyaseti Ak Parti’nin işine yaradı. Bu kez HDP’nin de işine yarıyor. Çünkü ben bazı milliyetçilerden şunu duyuyorum. Tayyip Erdoğan başkan ilan edecek çok büyük sıkıntılar yaşayacağız o yüzden HDP’ye oy vereceğim diyenler ile karşılaştım. Bu anlayış 2011 seçimlerinde MHP için düşünülmüştü. Ak Partinin tabanında ciddi bir milliyetçi var. 2002 yılında Ak Parti bir koalisyondu.  Ak partinin yine tek başına iktidar olma şansı yüksek. Fakat bu kez HDP girerse 320’lerin üzerinde olmayabilir. Ak partinin milletvekili sayısı 276- 300 arasında olursa Ak Parti’nin grafiğini etkiler.

Kadının Siyasetteki yeri

Kadının siyasetteki yeri ile kadının günlük hayatımızdaki yeri arasında bir paralellik var. Biz kadınlarımızı hala Okul kitaplarında evde mutfaktan sorumlu kişi İçişleri bakanı gibi gösteriyoruz.. Bu yıkılmadıkça mümkün değil. Kadın meselesine HDP’nin çok büyük katkısı vardır. Bir erkek genel başkanının yanına kadın eş başkan.  Meclise kadın eli değse, zaman zaman yaptığımız birçok haber manzaraları çıkmaz.

Partilerin Seçim kampanyası

Önümüzdeki 2 ayda cumhurbaşkanımız Sayın Tayyip Erdoğan’ı her gün bir ya da iki kere 45’şer dakikalık konuşmalarda dinleyeceğiz.  Ak parti tabanında hala doğal lider Erdoğan. Bu pozitif bir güvencedir. Ahmet Davutoğlu seçim mitinglerine 26 Nisanda başlayacak.Bahçeli’nin lojistik bir sorunu var. Uçağa binmiyor. Karayolu ile seyahat yapıyor. CHP’nin olanakları MHP’den daha iyi.  

“Gençler 2015 seçiminin en kritik unsuru”

Gençler haberi doğrudan kaynağından öğrenmeye çalışsınlar. Sandığa gidin yüreğinize ve aklınıza en yakın olan partiye oy verin. Kendi geleceğinizde etkili olun. Çoğulcu demokrasiye katkı şart. Gençler 2015 seçiminin en kritik unsuru.

PROGRAMI YENİDEN İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!
 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)