adscode
adscode

Gençler artık bilinçli tercih yapıyor!

Ülkemizde her yıl iki milyona yakın genç, ileride öğrenim göreceği yükseköğrenim göreceği üniversite ve bölümü belirleyebilmek için büyük arayış içinde...

Gençler artık bilinçli tercih yapıyor!
Genç Blog

 Gençler, bu arayış için bir seri sınavdan, sıralamadan ve elemeden geçmenin yanı sıra, hangi bölüm ve üniversite en doğru seçim olacağı konusunda da çabalar harcıyor.

Daha önceki yıllarda üniversite adayları, kulaktan dolma bilgilerle seçim yapıyor, seçimlerinde anne-baba baskısı karşısında dayanamıyor ve medyada yer alan günlük haberlerle seçimlerine yön veriyorken, artık seçimlerini daha bilinçli yapıyor ve üniversite bölüm tercihlerini araştırarak, tüm yönleriyle tartarak yapıyor.

Yapılan araştırmalar, gençlerin tercih döneminden çok önce mesleki eğilim taşımaya başladıklarını ortaya koyuyor.

 

 

 

 

Araştırmada, bölüm türü olarak tercihlerde ağırlığın Matematik-Fen (MF) alanında olduğu görülüyor. Türkçe-Matematik (TM); Türkçe-Sosyal (TS) ve Yabancı Dil ise onu izliyor.

 

 

 

 

Gençler ilgi alanı olarak İkna, Temel Bilimler ve İş Ayrıntılarını ön plana çıkarıyor. Diğer ilgi alanları da onları takip ediyor.

 

 

 

 

Yaşamdan ne bekliyorlar, değer yargıları neler diye baktığımızda ağırlığın Yaratıcılık, Kazanç ve Düzenli Yaşamda olduğunu görüyoruz.

 

 

Son yıllarda adayların kendilerini tanımak adına daha çok çaba sarf ettikleri, birçok mesleki değerlendirme etkinliklerine katıldıklarına tanık oluyoruz. Okullarda dershanelerde ve sivil toplum kuruluşlarında, üniversiteleri bölümleri ve meslekleri daha iyi tanıtabilmek için, kariyer günleri, tanıtım fuarları, staj gibi çalışmalar daha çok yapılıyor.

Gençlerin yıllar içinde mesleki eğilimlerinin de değiştiğini görüyoruz. 2011’de gençler yine saygınlık ve kazancı iyi olacağı düşüncesiyle sırasıyla, Tıp, Hukuk, Mühendislik, Diş Hekimliği ve Psikoloji mesleklerini seçeceklerini belirtiyor. Eczacılık, İşletme, Mimarlık da yine revaçta olan meslekler.

 

 

 

 

Gençlerin, geleneksel meslekler ve alanların yanı sıra çağın gereği olarak ortaya çıkan, ihtiyaçlara göre ön plana çıkan dallara da yöneliyorlar. Enerji, Yazılım, Mekatronik, Tekstil Tasarım, Uzay Havacılık öne çıkan alanlar. Gençler genetik alanının gelişmesini de yakından izleyerek tercihlerine ekliyor. Otomotiv ve Lojistik yine gelişen sanayilerden ve gençlerin gözünden kaçmıyor.

Fizyoterapi gibi iş yaşamının doğurduğu yeni sağlık sorunlarına çözüm olarak öne çıkan meslekler de ilgi çekiyor.

 

 

Her zaman gençlerin bilinçli meslek seçimi yapmadıkları dile getiriliyor.

Oysa artık üniversite adayları, gelişen çağdaş iletişim kanallarının yaygınlığının da etkisiyle artık, yeni oluşan ve gelecekte onlara iş kapılarını aralayacak yeni alanlara da yöneliyor.

KPSS gibi sınav sonuçlarını, İnsan Kaynakları alanındaki gelişmeleri yakından takip eden gençler, gelecekte onları bir adım öne çıkaracak meslekleri, bölümleri ve üniversiteleri seçmeye çalışıyor.

Burada meslek odaları, üniversiteler, hatta devlet yöneticileri bu tür eğilimleri dikkate almak ve kurumlarını birimlerini yasalarını bunlara göre yapılandırmak durumundadırlar diye düşünüyorum.

Ayrıca gençler, tüm dünyada akranları ile rekabet edebilmek için yabancı dili çok önemsiyor, sadece İngilizce ve batı dillerini değil, ekonomi ve siyasette öne çıkmaya başlayan Çince , Rusça ve Arapça gibi dillere de yöneliyor.

Kısacası artık gençler ne istediklerini, ileride ne iş yapmak istediklerini çok iyi biliyor.

Yolları ve bahtları açık olsun.

Kendilerine, ülkelerine ve tüm insanlığa yarar getirecek özgün işlere imza atabilsinler…

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)