adscode
adscode

Gençler Hükümetlere Hesap Sormalı

UNICEF Gençlik Temsilcisi, Moldovalı Anna Susarenco, “Gençlerin en önemli gündem maddesi eğitim. Ardından sağlık ve iş gücü piyasası geliyor.

Gençler Hükümetlere Hesap Sormalı
Eğitim
Daha sonra iyi bir iş bulacağını düşünmeyenler eğitime önem vermiyor. Biz aslında çok güçlüyüz. Biz güçlü sesimizle devletlere, hükümetlere hesap sormalıyız” dedi.

Moldova’nın bir köyünden, lise eğitimi için başkente gidip, orada sosyal sorumluluk alanlarında gönüllü olarak çalışmaya başlayan 24 yaşında bir genç Anna Susarenco. Moldova Ekonomi Üniversitesi mezunu Susarenco, 12 yaşından itibaren ülkesinde çocuk parlamentosu, tartışma kulüpleri, münazara gruplarında görev aldı. 2002’de Moldova Çocuk Parlamentosu’na üye olmasıyla birlikte gençleri ilgilendiren konularla ilgilenmeye başladı. 2004’te HIV’in önlenmesi hakkında akran eğitimci (peer educator) oldu. 2005’te cinsel üretkenlik ve haklar, HIV’in önlenmesi ve sağlıklı yaşam tarzı hakkında bilgilendirmek için gönüllü çalışarak genç akran (Y-PEER) eğitimciliği yaptı. Uluslararası düzeyde ise 2011’de UNFPA Genel Merkezi’nin Gençlik Danışma Kurulu üyesi oldu. 2012’den beri Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından başlatılan ilk Küresel Eğitim Girişimi içindeki Gençlik Danışma Grubu’nda yer alıyor. UNICEF Gençlik Temsilcisi olarak Orta Asya ve Avrupa’dan 22 ülkenin gençlerini temsil eden Susarenco, geçtiğimiz günlerde de Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde düzenlenen ‘Her Çocuğun Kaleteli Eğitime Erişiminin Sağlanması: Bölgesel Bakanlar Düzeyi Konferansı’ için Türkiye’ye geldi. Yaklaşık 25 ülkeden eğitim bakanlarının katıldığı konferansın açılışında konuşan Susarenco, her çocuğun eğitime erişemediğini, erişenlerin de korku, şiddet ve ayrımcılıkla karşılaşabildiğini söyledi. Yetkililere yönelttiği, “Biz, sizin ortağınız olmaya hazırız. Peki siz bizim ortağımız olmak için hazır mısınız?’ sorusu ile dikkatleri üzerine çekti.

İyi iş bulacağını düşünmeyenler eğitime önem vermiyor
Konferans sonrasında Hürriyet’e konuşan Anna Susarenco, eğitim alanında çalışmasının nedenlerini şöyle anlattı:
“Hayatımızda istediğimiz her şeyi eğitimle başarabileceğimize inanıyorum. Benim annem ve babam eğitimli insanlar değildi. Köylü oldukları, kırsaldan geldikleri için üniversite okuyamadılar. Üç kardeşiz, en büyükleri benim ve ailem bizi hep okutmak istedi. Eğitim alanında okulda ve okul dışında yapılabilecek çalışmalar çok ilgimi çekiyor, ben de bunun üzerine çalışıyorum.” 
22 ülkeyi temsil eden Susarenco, “Gençlerin gündeminde eğitim var. Kaliteli, nitelikli eğitim var çünkü buna ihtiyaç duyuyorlar. Her çocuğun okula gitmesi önemli çünkü bu insanlar okulda hayatla ilgili bilgi ediniyorlar, dost ve arkadaş ediniyorlar, geleceklerini inşaa ediyorlar” dedi. 
Eğitimden sonra gençlerin diğer gündem maddelerinin sağlık ve istihdam olduğunu anlatan Susarenco, “Eğitim, sağlık ve iş gücü piyasalarıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. İnsanlar daha sonra iyi bir iş bulacağını düşünmoyursa eğtime önem vermiyor. Eğer eğitime önem vermek istiyorsa iş gücü piyasası için de onları hazırlamak gerekiyor. İstihdamla eğitim arasında ciddi bir bağ var, biz bu bağın daha net bir şekilde ortaya konulmasını istiyoruz” diye konuştu.

Hesap sormalıyız

Siyasetçilerin, gençlere kapılarını kapattığını da anlatan Susarenco şunları söyledi:
“Siyasetçiler ne kadar gençlere kapıyı kapatsa da onlar aslında çok güçlüler ama seslerini yükseltmeli, söylemesi gerekenleri ortaya koymalılar. Siyasetçilerden istediğimiz, bize yer açmaları. Yer de yetmez bize güvenmelerini de istiyoruz. Eğer bize imkan tanınırsa o zaman sesimizi duyurabileceğiz ve hesap verebilir konuma geleceğiz. Bence biz güçlü sesimizle devletleri hesap vermeye çağırmalıyız. Sesimizin güçlü çıkması bizim sorumluluğumuz. Sadece kimsenin bizim için bir şey yapmasını istemiyoruz. Bizler hükümetleri, devletleri göreve çağırmalıyız. Onlara hesap sormalıyız, kendimiz de hesap verebilir konumda olmalıyız.”

Hürriyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)