adscode
adscode

Gençler Türkiye’nin sorunlarını masaya yatırdı

İSTEK Kemal Atatürk Okullarının düzenlediği “İSTEK Vakfı Eğitim Forumu” 160 liseli genci buluşturdu.

Gençler Türkiye’nin sorunlarını masaya yatırdı
Lise
Türkiye’nin farklı illerinden gelen lise öğrencileri, tarım, ekonomi, anayasal haklar, çevre, nüfus ve kalkınma, dış ilişkiler, kadın hakları, sivil hak ve özgürlükler, sanayi araştırma ve enerji olmak üzere 9 komitede çözüm önerileri geliştirdi.

İVEF (İSTEK Vakfı Eğitim Forumu) 2-5 Aralık 2016 tarihlerinde İSTEK Kemal Atatürk Anadolu Lisesi’nde, ülke çapında farklı okullardan gelen 160 delegenin katılımıyla gerçekleşti.

Genç delegeler 9 ayrı komiteye ayrılarak, Türkiye’nin başlıca sorunları olan tarım, ekonomi, anayasal haklar, çevre, nüfus ve kalkınma, dış ilişkiler, kadın hakları, sivil hak ve özgürlükler, sanayi araştırma ve enerji konularında tartıştı, çözüm önerileri geliştirdi ve kendi taslaklarını diğer komitelere sundu.

Komiteler ve konuları

Tarım Komitesi: Kırsal kesimin başlıca geçim kaynağı olduğu ve ülke ekonomisi açısından önemli bir yere sahip olduğu düşünüldüğünde, Türkiye’de tarımda, aşırı nüfus artışına bağlı olarak, teknolojik gelişmenin gecikmesinin ve gizli işsizliğin önüne geçerek tarımda verimliliği arttırmak için nasıl çözüm yollarına başvurulabilir?

Ekonomi Komitesi: Türk Lirasının, Dolar ve Euro gibi yabancı döviz kurları karşısında hızla değer kaybettiği, ve Standard & Poor’s, Fitch Ratings, Moody’s gibi önemli kurumların Türkiyenin kredi notunu yakın zamanda düşürdüğü ve şuanda stabilize ettiği göz önünde bulundurulduğunda, Türk Lirasının diğer döviz kurları karşısında değerlenmesi ve Türkiyenin kredi notunun artması için ne gibi çözüm yolları geliştirilebilir?

Anayasal Haklar Komitesi: Ülkemizde halen okula gönderilmeyen, istekleri dışında çalıştırılan ve eğitimlerine ket vurulan çocukların varlığı göz önünde bulundurulduğunda, “temel eğitim hakkının” korunması ve vatandaşların “eğitimin önemi” konusunda bilinçlendirilmesi için ne gibi çözüm yollarına gidilebilir?

Çevre Komitesi: Ülkemizin yüz ölçümünün yüzde 42’sinin birinci deprem kuşağında olduğu ve 1500 km’lik Kuzey Anadolu Deprem Kuşağı başta olmak üzere 3 ana deprem kuşağı üzerinde bulunduğumuz dikkate alındığında, olası bir depremde, çevrenin tahribi, can ve mal kaybı gibi durumların en aza indirgenmesi için ne gibi çalışmalar yürütülebilir?

Nüfus ve Kalkınma Komitesi: Başta İstanbul olmak üzere, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlerde yaşanan aşırı nüfus artışına karşın, şehirlerin hali hazır altyapılarının yetersiz kalması, ve aşırı nüfusun insanların yaşam standartlarını zorlaştırdığı göz önünde bulundurulduğunda, şehirlerin yüksek nüfus miktarını altyapısal olarak karşılayabilmesi ve vatandaşların standartlarının korunması hususunda ne gibi çözüm yollarına gidilebilir?

Dış İlişkiler Komitesi: Türkiye-Avrupa Birliği arasında imzalanan “Geri Kabul Anlaşması” çerçevesinde Türkiye’nin üstlendiği rol ve bundan sonraki duruşu nasıl olmalıdır?

Kadın Hakları Komitesi: Kadınların eğitim ve iş hayatındaki aktiflikleri ve sosyal anlamdaki statüleri göz önünde bulundurularak özellikle eğitimde ve iş hayatında eşitliğin sağlanması ve kadınların potansiyelleri konusunda bilinçlendirilmesi için neler yapılmalıdır?

Sivil Hak ve Özgürlükler Komitesi: Bütün dünyada baş gösteren, bilinçsiz düşüncenin ürünü olan dine ve etnik kökene dayalı önyargının ve önüne negatif düşüncelerin önüne geçmek ve ülke olarak bu durumdan zarar görmeden, “bilinçlendirici ve birleştirici” konuma geçmemiz için, hangi kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak nasıl önlemler alınabilir?

Sanayi, Araştırma ve Enerji Komitesi: Sanayinin gücü ve önemi ile gelişen yeni dünyada enerjinin hayati önemi göz önünde bulundurulduğunda, uluslar arası arenadaki güç ve saygınlık sahibi olmanın önemi de dikkate alınarak, sanayi ve enerji alanlarında, nasıl yenilikler ve geliştirmeler yapılarak sürdürülebilir bir kalkınma ve üretim sağlanabilir?



Katılımcı Okullar

TED Kayseri Koleji

Bursa Özel Final Okulları

Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları

Gaziantep Özel Deva Okulları

TED Karadeniz Ereğli Koleji

Özel Samsun Takev Anadolu Lisesi

Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

FMV Özel Ayazağa Işık Lisesi

Salihli Necip Fazıl Kısayürek Sosyal Bilimler Lisesi

Sankt Georg Avusturya Lisesi

Maltepe Uğur Anadolu Lisesi

Özel Alman Lisesi

İstek Vakfı Uluğbey Kampüsü

İstek Belde Anadolu Lisesi

Bursa Özel Final Okulları

İstek Atanur Oğuz Lisesi

İstek Semiha Şakir Anadolu Lisesi

Üsküdar Amerikan Lisesi

İstek Özel Acıbadem Anadolu Lisesi

Kadıköy Anadolu Lisesi

Özel SANKO Lisesi

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)