adscode
adscode

“Gençlerin Gelecekte En Çok Özgüvene İhtiyacı Olacak”

ERA Kolejleri Kurumsal İletişim ve Marka Direktörü Gülçin Aşkın Çetin, lise seçiminde bugünü değil 10 sene sonrasının koşullarını düşünerek tercih yapmayı öneriyor.

 “Gençlerin Gelecekte En Çok Özgüvene İhtiyacı Olacak”
Özel Okullar
Türkiye’de üniversite mezunlarının yüzde 80’i eğitim aldıkları alanın dışında çalışıyor. İşi işte, yabancı dili kursta, sosyal becerileri ise kişisel gelişim seminerlerinde öğrenmeye çalışmak pek çok kişinin kariyer hedeflerinin çok gerisinde bir yaşam sürmesine neden oluyor. ERA Kolejleri Kurumsal İletişim ve Marka Direktörü Gülçin Aşkın Çetin, lise seçiminde bugünü değil 10 sene sonrasının koşullarını düşünerek tercih yapmayı öneriyor.

Lise seçimi, üniversite ve kariyer hedeflerini etkileyen önemli bir adım. TEOG sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler ve aileleri en doğru seçimi yapmanın peşinde. Elde edilen sonuçlar ile Anadolu, Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri, Mesleki ve Teknik Liseler, Anadolu İmam Hatip ve Çok Programlı Anadolu Liseleri, yabancı özel okullar ve TEOG puanları ile öğrenci kabul eden bazı kolejler arasından tercih yapılacak.

ERA Kolejleri Kurumsal İletişim ve Marka Direktörü Gülçin Aşkın Çetin, lise seçiminin önemine işaret ederken “Lise ve üniversite dönemleri, yaklaşık 10 yıllık bir eğitim süresini ifade ediyor. Ne yazık ki ülkemizde üniversite mezunlarının yüzde 80’lik bölümü eğitim aldığı alanda çalışmıyor. İş hayatı için büyük önem taşıyan yabancı dil, liderlik ve iletişim gibi beceriler, kurslar ve kişisel gelişim çalışmalarıyla tamamlanmaya çalışılıyor. Durum böyle olunca pek çok kişinin hayallerinin ve kariyer hedeflerinin çok dışında yaşamlar sürdürdüğünü görüyoruz” diyor.

 Gençleri “Çok Kariyerli” Bir Gelecek Bekliyor

Çetin, eğitim anlayışındaki değişimi şu sözlerle açıklıyor: “On yıl sonrasını düşünerek bugünden lise tercihi yaparken, günümüz insanının iş hayatından beklentilerinin farklılaştığını da görmemiz gerekiyor. Gelecek bilimcilere göre, gençler, bizim kuşağımız gibi tek bir meslekle ömür geçirmeyecekler. Bugün öğrenci olanların yaşamdan beklentisi sadece bir maaşa sahip olmak değil sevecekleri, kendilerini gerçekleştirebilecekleri birer hayat kurmak. Beklentiler doğru çıkarsa gençler bir hayata birden fazla kariyer sığdıracaklar. ERA Kolejleri’nde uyguladığımız akademik, psikolojik, zihinsel, fiziksel ve sosyal gelişimi kapsayan 5’li Gelişim modeli de geleceğe dair bu beklentileri destekliyor. Öğrenciye ne öğrettiğiniz tek başına en önemli konu değil. Artık eğitimde öncelikli olan, gençlerimizi ihtiyaç duydukları her bilgiyi kolaylıkla bulacak, rahat sosyal ilişki kuracak, cesaretle sorunlarla yüzleşebilecek niteliklerle donatabilmek.”

Tercih Edilecek Lise…

1-Öğrenciye Yakın Olmalı: Lise seçimlerinde büyük şehirlerdeki trafik koşulları da düşünülerek eve yakın okullar tavsiye edilir. ERA Kolejleri’nden Gülçin Aşkın Çetin, psikolojik olarak öğrencinin kendini okula yakın hissetmesinin de çok önemli olduğunu vurguluyor. Bu da ancak ilgi alanlarına uygun bir okul tercih edilerek sağlanabilir. Örneğin doktor olmayı hayal eden öğrencilerin fen bilimleri liselerine, sosyal bilimlere ilgi duyan öğrencilerin bu alandaki liselere, hızla çalışma hayatına atılmayı planlayanların meslek liselerine yönlendirilmesi gerekir.

2-Yabancı Dil Konusunda Yeterli Olmalı: Tercih edilecek okulların müfredatlarının ve seçmeli derslerinin özenle incelenmesi de önemli bir konu. Özellikle iş hayatı için büyük önem taşıyan yabancı dil konusundaki imkânların değerlendirilmesi gerekir.

3-İş Dünyası İle İşbirliği Sağlamalı: Lise çağında öğrencilerin iş dünyası ile tanışması için eğitim kurumlarına önemli görevler düşüyor. Tercih edilecek okulun iş dünyasıyla iş birlikleri, öğrenciler için önemli bir avantaj ve üniversite yılları için hazırlık olacaktır.

4-Üniversite Performansı Önemli: Okulları incelerken mezun olan öğrencilerin üniversite konusundaki başarılarını göz önünde bulundurmak önemli bir veri sağlayacaktır.

5-Sosyal ve Fiziksel Açıdan Geniş İmkanlar Sunmalı: Okul seçiminde laboratuardan kütüphaneye, spor salonundan dersliklere kadar fiziksel koşulların da takip edilmesi gerekir. Bunun için okulları ziyaret etmek yararlı olacaktır. Okulda öğrenci kulüplerinin çalışmaları, spor, sanat gibi alanlarda gerçekleştirilen çalışmalar öğrencilerin fiziksel ve sosyal açıdan pek çok kazanım elde etmesini sağlayacaktır.

6-Teknoloji Odaklı Bir Yaklaşım Taşımalı: Çağımız teknoloji odaklı bir dönem. Teknolojiyi iyi kullanabilmek için donanım ile bakış açısını birleştirebilmek önemli. Bu, öğrencilerin dünyanın her yeri ile sıkı iletişim kurması ve global bir yaşam kurabilmesi açısından gerekli. Öğrencilerin birbirleri ile okul ve eğitim materyalleri ile kesintisiz iletişimi açısından da büyük bir avantaj.

7-Yetenek Yönetiminde Başarılı Olmalı: Her biri özel ve değerli olan öğrencilerin, hangi kişisel yeteneklere sahip olduklarını keşfedebilmek ve bu yetenekleri doğru şekilde geliştirmek, modern eğitim kurumlarının sahip olması gereken özelliklerin başında gelmektedir. Bu da en ileri bilimsel verilerin kullanılması ile mümkün olmaktadır.

8-Yeni Nesil Eğitimci Kadrosuna Sahip Olmalı: Bilginin yerine her an yenisi eklenirken artık eğitimcinin durağan kalması beklenemez. Yeni nesil öğretmenler, değişen bilgiye hakim olacak kadar kendini yenileyen, kurum tarafından sürekli eğitimlerle teşvik edilen, bireysel olarak etkin, lider karakterli kişilerden seçilmektedir. Öğrencinin hayatında eğitimci ile kurduğu iletişim önemini korurken, otorite yerini sevecen ve esnek bir yaklaşıma bırakmıştır. Özel eğitim kurumlarında gençlerin hem özgür hem de sorumluluk sahibi yetiştirilebilmeleri önemlidir. Bu hedef ise ancak deneyimli ve karizmatik eğitimciler tarafından gerçekleştirilebilir.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)