adscode
adscode

'Genetik bozukluklar kanser oranını artırıyor'

TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gürkan, tümör hücrelerindeki genetik bozuklukların normal hücrelerin kanserleşmesine neden olduğunu söyledi.

'Genetik bozukluklar kanser oranını artırıyor'
Sağlık
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürkan, "Tümör hücrelerindeki genetik bozuklukların normal hücrelerin kanserleşmesine neden olduğunu görüyoruz" dedi.

Gürkan, tıp fakültesinde düzenlenen toplantıda, günümüzde kanser oranı görülme sıklığının giderek artığını söyledi. Kanserin çeşitli nedenlerle ortaya çıktığını belirten Gürkan, şöyle konuştu:

"Tümör hücrelerindeki genetik bozuklukların normal hücreleri kanserleşmesine neden olduğunu görüyoruz. Artık günümüzde kanserde kişiye özgü tedavi başladı. Bu durum giderek normal gündelik yaşamımıza da girecek. Şöyle ki, kişinin genetik profiline bakılıp o kişinin yaşam süresince hangi hastalıklara yakalanma riskinin olduğu ya da o kişi, o hastalığa yakalandığında kişiyi hangi ilacın iyileştirebileceği, kişinin genetik profiline bakılarak tedavisi söylenebilecek. ABD'de ve bazı Avrupa Birliği ülkelerindeki ilaçların kutularında gerekli genetik test yapılmalıdır ibaresi yer alıyor. Kişi genetik test yaptırmadan o ilacı kullanamıyor."

Gürkan, genetik bozuklukların kanser oranını artırdığını, buna karşın kişinin kanserden veya diğer hastalıklardan korunmak için genetik test yaptırması gerektiğini vurguladı.

Akraba evliliklerinin hastalıklara etkisi

Akraba evliliklerinin genetik hastalıkların sık görülmesine neden olduğunu ifade eden Gürkan, şöyle devam etti:

"Mesela kadın ve erkek taşıyıcı oluyor. İki taşıyıcı bir araya geldiğinde hastalık ortaya çıkıyor. Dolayısıyla genetikçiler için aslında Türkiye, bu anlamda derya deniz. Çünkü bizde akraba evliliği oranı yüksek olduğu için genetik hastalık taşıyıcılığı da yüksektir. Avrupa popülasyonlarına göre, daha güneydeki topluluklara göre, bazı genetik hastalıkları daha sık görüyoruz."

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)