adscode
adscode

Genetik testler zararlı mı?

Hiçbir yan etkisi olmadığı halde genetik testlere Türkiye'de ön yargıyla yaklaşıldığını ifade eden Genetik Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Korkut Ulucan, genetik testlerin bazı hastalıkların erken tanısında hayat…

Genetik testler zararlı mı?
Sağlık
Günümüzde özellikle de medyada genetik testlerle ilgili çok farklı, çoğu zaman da spekülatif haberlerin yer aldığını kaydeden Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Korkut Ulucan, bu tür haberlerin toplumda genetik testlere karşı ön yargıya neden olduğunu söyledi.
Genetik testlerin, uzmanların yorumlaması şartıyla biyokimyasal testler gibi bireylere özel birçok bilgi verebildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ulucan, bazı hastalıkların erken tanısında da bu testlerin önemli olduğunu kaydetti. Yaptığı açıklamada Ulucan şunları söyledi.
“Günümüzde bazı erken tanı faktörleri, örneğin kanser tanısının konması, kan testleri ile yapılabilirken herhangi bir hastalığa yatkınlıkta şimdi basit bazı analizlerle yapılabilmekte. Sağlık alanında informatik ve teknolojik olarak bu kadar ilerlemişken genetik testlerin hala tartışılması ilginç. Genetik testlerin bu denli korkutucu olması gerçekten düşündürücü.”
EN NET BİLGİYİ VERİYORLAR
Ulucan, bireylere ait en net bilgiyi genetik testlerin verdiğinin de altını çizdi.
“Bireylere ait en net bilgiyi genetik testler vermektedir. Ancak epigenetik faktörler bazı durumlarda genlerin taşıdığı bilgiyi kısmen de olsa gizleyebilmekte. Ancak gene de en net tanının konması ve tedaviye kesin sonuç alabilmek için birçok durumda genetik testler gerekmektedir. Gelinen noktada test maliyetlerinin de düşmesi bu testlerin daha geniş yelpazede yapılmasına olanak sağlamaktadır.”

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)