adscode
adscode

'Görgü okullarda ders olarak okutulmalı'

Zarafet Akademisi Kurucusu Dumanlı, "Sayın Cumhurbaşkanımızın değerler ve görgünün okullarda ders olarak okutulması konusunda bir çalışma yaptırmasını çok isterim." dedi.

'Görgü okullarda ders olarak okutulmalı'
Eğitim

Zarafet Akademisi Kurucusu Gökhan Dumanlı, ilk, orta ve lise eğitimlerinde görgü kuralları eğitimi verilmesi gerektiğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın değerler eğitimini ne kadar önemsediğini biliyoruz. Zaman zaman yaptığı açıklamalarla da bunu dile getiriyor. Değerlerimiz ve görgü konusunun şu an okullarda ders olarak okutulması en önemli önceliğimiz durumundadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın değerler ve görgünün okullarda ders olarak okutulması konusunda bir çalışma yaptırmasını çok isterim." dedi.

Gökhan Dumanlı, yaptığı açıklamada görgü ve değerler konusunda eğitim veren, Zarafet Akademisi'ni kurarken insanların zarafet kavramını öncelikler listesine taşımalarını hedeflediğini anlatarak, "İş Hayatında ve Sosyal Yaşamda ve Zarafet" ve "Gençler için Görgü ve Zarafet" kitaplarının ardından öğrenciler için kılavuz olabilecek bir çalışmayı tamamladığını söyledi.

Zarafet Akademisi'ni kurduktan sonra 7'den 70'e her yaş ve meslek grubundan insanlara eğitimler vererek zarafet, nezaket ve görgüyü insanların öncelikler listesinde üst sıralara taşıdığını aktaran Dumanlı, millet olarak, tarih boyunca belirli evrensel değerlere ve bunları da koruyan bir kültüre sahip iken bugün bir takım değerlerin unutulduğunu, teknoloji, nüfus yoğunluğu, çok kültürlülük, televizyon ve tüketim odaklı mesajların bu bozulmayı hızlandırdığını söyledi.

"Nezaket kurallarının modasının geçtiğini düşündük" diyen Dumanlı, sosyal açıdan ilerlemenin, gelişmenin medeni olmak, kibar olmak, görgü kurallarına uymak demek olduğunun unutulduğunu tam da böyle bir dönemde ilkokul 1. sınıftan 4. sınıfa kadar her sınıf için ayrı ayrı "Disiplinlerarası Değerlerimiz ve Görgü" kitabını yazdığını dile getirdi.

"Çocukken aldığımız eğitim yarın kim olacağımıza ışık tutuyor"
Dumanlı, şöyle konuştu:

"Özellikle son yıllarda ülkemizin gündemini oldukça meşgul eden kadına, çocuğa, hayvana taciz ve şiddet konularında da hepimizin ortak noktası şu ki çocukken aldığımız eğitim yarın kim olacağımıza ışık tutuyor. Çocuklarımıza nasıl yaşamaları gerektiği hususunda rehberlik eden değerleri ve görgüyü öğretmek daha doğrusu yaşatarak içselleştirmelerini sağlamak en önemli önceliğimiz olmak zorunda. Şimdiye kadar değerler eğitimi kapsamında her okul, her öğretmen kendi imkanları ile bir şekilde öğrencilerine bu konularda çalışmalar yapmaya çalışıyordu. Ancak yeterli değildi ve bunun bir kitabı yoktu. Öğretmenler de kaynak eksikliğinden nasıl yol almaları gerektiği konusunda sıkıntı yaşıyordu.

Ben buradan sizin aracılığınızla Sayın Cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyorum. Kendisinin değerler eğitimini ne kadar önemsediğini biliyoruz. Zaman zaman yaptığı açıklamalarla da bunu dile getiriyor. Değerlerimiz ve görgü konusunun şu an okullarda ders olarak okutulması en önemli önceliğimiz durumundadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın değerler ve görgünün okullarda ders olarak okutulması konusunda bir çalışma yaptırmasını çok isterim. Bu olursa bütün öğrencilerin değerler ve görgü kuralları konusunda tek bir kaynaktan aynı seviyede eğitim almaları sağlanacak. Görgü kuralları üzerinden adalet, sevgi, saygı, dürüstlük, vatanseverlik, yardımseverlik, sorumluluk, öz denetim, sabır, dostluk gibi değerleri, öğrencilerin okulda ve evde yapacak olduğu etkinliklerle küçük yaştan itibaren içselleştirmelerini amaçladığım kitap, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 2018'de yayımladığı ders programlarında yer alan kök değerlere göre hazırlandı ve öğrenciler ile buluşacak."

Okulun görevlerinden birinin değerleri öğretmek, öğrencileri belirlenen kurallar doğrultusunda disipline etmek, onların ahlaki gelişimine katkıda bulunmak ve karakterlerini olumlu yönde etkilemek olduğunun altını çizen Dumanlı, "Sevgi, saygı, dostluk, dürüstlük, paylaşmak, vatanseverlik, sorumluluk sahibi olmak, öz denetim, görgü ve nezaket gibi birçok değerin eğitim kurumlarının genel hedeflerinin içerisinde olması gerekir. Değerlerimiz ve nezaket-görgü ayrılmaz iki parçadır. Kibar insanlar, kendi değerlerine olduğu gibi çevresindekilerin değerlerine de saygılıdır. Adil, dürüst, arkadaş canlısı, saygılı, sevgi dolu, empati yapabilen, sorumluluk sahibi, vatanını seven ve yardımsever bireyler kibar davranışlarıyla hem bulunduğu ortamı hem ülkesini hem de dünyayı güzelleştirir."

"Eğitim kurumlarının görevlerinden biri de değer eğitimidir"
Gökhan Dumanlı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tüm bu ihtiyaçlardan yola çıkarak, 2018-2019 eğitim öğretim yılında okutulması için 1. sınıftan 4. sınıfa kadar her sınıf için ayrı ayrı yazdığım Disiplinlerarası Değerlerimiz ve Görgü uygulamalı ders kitabı, ders programlarında değerler eğitimi ve görgü kuralları üzerine çalışmalar yapan ve bu kitapları derslerinde okutmak isteyen tüm okulların ilköğretim öğrencileri ile buluşacak. Bütün öğrencilerin, değerler ve görgü kuralları konusunda tek bir kaynaktan aynı seviyede eğitim almalarını sağlayacak. Toplumun iyiliğine ve esenliğine yönelik davranışlar kazandırma gibi temel bir amaçla hareket eden eğitim kurumlarının görevlerinden biri, geçmişte olduğu gibi günümüzde de değer eğitimidir."

 

AA


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)