adscode
adscode

Görme engelliler 'Teknoloji'yle özgürleşiyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verileri doğrultusunda toplumun yüzde 1'ini oluşturan görme engelliler, gelişen teknoloji sayesinde artık özgürleşiyor.

Görme engelliler 'Teknoloji'yle özgürleşiyor
Dünyadan Haberler
Görmeyenler, teknoloji sayesinde artık ikinci bir kişiye ihtiyaç duymuyor. Bu sayede de sadece görme engeller değil, onlara yardımcı olan kişiler de özgürlüklerine kavuşuyor. Yani bir görmeyen bir kişi, teknoloji sayesinde şuanda kimseye ihtiyaç duymadan internette sörf yapabiliyor, kitabını okuyabiliyor. Bunların yanı sıra görmeyen kişiler, yakın zamanda seçimlerde oy verme işlemini bile tek başına yapabilecekler. Bütün bunları yapabilmeleri için görme engellilerin tek ihtiyaçları, kendilerine uygun hayata geçirilmiş gerekli teknolojik cihazlara sahip olmak.

İHA'ya açıklamalarda bulunan Braille Teknik Genel Müdürü Uğur Demirci, görme engelli ağabeyinin durumu nedeniyle bu işlere girdiğini anlattı. "Biz aslında görmeyenleri özgürleştirelim derken sonra baktık ki görmeyenlerin yakınları olarak biz de özgürleştik" diyen Demirci, "Artık onların kitaplarını biz okumuyoruz, yazılarını biz yazmıyoruz. Dolayısıyla teknoloji sayesinde internette ne var ne yok hepsini kendileri halledebiliyorlar. Bugün görmeyen bir birey, gören bir birey ne yapabiliyorsa onu yapabilecek teknolojiye ve birikime sahip. Hatta bugün Microsoft firmasında iki görmeyen yazılımcı arkadaşımız var. Onlar burada ciddi yazılımlar yapıyorlar. Yani teknoloji, onları özgürleştirirken, eğitim, istihdam gibi her alanda da var olmalarını sağlıyor. Kısacası yapılan teknolojik çalışmalar görmeyeni özgürleştirmenin yanı sıra göreni, toplumu hatta devletimizi de özgürleştiriyor" ifadelerini kullandı.

"YABANCI ÜLKELERDE EN SON KULLANILAN TEKNOLOJİLERİ TÜRKİYE'YE GETİRİYORUZ"

Demirci, göremeyen bireyler için yabancı ülkelerde üretilen teknolojik ürünleri Türkiye'deki göremeyenler için uyarladıklarını da anlatarak, şöyle konuştu:

"Görmeyenlere yönelik bizim birçok ürünümüz var. Biz yabancı ülkelerde en son kullanılan teknolojileri Türkiye'ye getiriyoruz. Yani yabancıların ürettiği cihazları, Türkiye'deki görmeyenlerin kullanabileceği şekle getiriyoruz. Türkçe altyapılarını biz yapıyoruz. Bunun yanında kendi bir ürünümüz var. İlk defa Türkiye'de üretilmiş "oy kullanma makinesi." Bu makinenin de mantık olarak, felsefe olarak dünyada eşi ve benzeri yok."

İHA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)