adscode
adscode

Gözde Liseler!- Özel İzmir Amerikan Koleji

Özel İzmir Amerikan Koleji'ni tanıyalım...

Gözde Liseler!- Özel İzmir Amerikan Koleji
Eğitim
OKULUN TARİHÇESİ

Okul, 1878 tarihinde Amerikalı eğitimciler tarafından kentin Basmane semtinde, bir “çocuk yuvası” olarak kurulur.  Basmane kampüsünün kalabalıklaşması ve öğrenci sayısının artması nedeniyle 1913’te “kentin dışında, Göztepe’de yedi dönümlük güzel bir bahçe satın alınmıştır.” İşte bu bahçe, şu anda üzerinde yaşanılan kampüsün bir parçasıdır. “American Collegiate Institute” unvanı 1900’lerin başında kullanılmaya başlanır.
 
1919 yılında, Türk çocuklarının da rahatlıkla devam edebilmesi için başka bir şubesi, Salhane’de hizmete açılır. Bu zamana kadar okulun hemen hemen tüm öğrencilerinin azınlıkların çocukları olduğu bilinmektedir. Basmane’de bir anaokulu olarak elli yıl önce başlayan macera, 1928 yılında bugünkü kampüsümüzde dört kız öğrencinin mezuniyeti ile devam eder. 1920’lerde Milli Eğitim Bakanlığı, tüm yabancı ilkokulları kapatır. O zamandan sonra ACI, kız öğrencilere hizmet veren bir ortaöğretim (hazırlık, orta ve lise) kurumu olarak eğitime devam eder.
 

Lise Bölümü 1953 yılında dört yıllık bir programa sahip olur. 1960’larda artık kızlar Orta 3’te eğitimi bırakmaz liseye devam ederler. Türkiye’deki hızlı değişime paralel olarak üniversite eğitimi, hemen hemen tüm ACI öğrencilerinin temel hedefi olur.
 

1986’da, kız erkek karışık eğitime başlama kararı alınır. Bundan sonraki en önemli değişiklik, 1990’ların başında, okulun gayrimenkullerinin sahibi olan SEV’in (Sağlık ve Eğitim Vakfı) ACI yönetiminde etkin rolü üstlenmesidir. Bu değişimi izleyen yıllardaki en büyük yaşamsal değişiklik ise 1997 yılında hükümetin İlköğretim Yasası’nda yaptığı önemli değişiklikle orta bölümünün ortadan kaldırılmasıdır. ACI, orta sınıflarını gösterilen belirli süreç içinde eritirken SEV, aynı kampüste Özel İzmir SEV İlköğretim Okulu’nu kurmuştur.
 

Okulun binalarına gelince; 1923’te şu anda bulunduğumuz alanda bina olarak, Greene Müdürlüğü’nün yerinde tek bir evin ve resim ile müzik derslerinin görüldüğü birkaç sundurmanın var olduğu bilinmektedir. Evin odaları derslik olarak kullanılmaktadır. Daha sonra sundurmalar da sınıf ve laboratuvar olarak yeniden inşa edilmiştir. 1929’da taş ev (ACI Sandık Odası) ise okul ofisi olarak yapılmıştır. 1950’de Parsons, 1955’te Taner ve 1966’da Beacon binaları eklenmiştir. Bu binalardan Beacon, ACI 100. Yıl Kutlamaları sırasında, “Blake Hall”, 2005 yılındaki restorasyondan sonra ise “Blake Kültür Merkezi” olarak isim değiştirmiştir.
 

1965’te Greene Müdürlüğü, genişletilerek yeniden inşa edilmiştir. West Hall (o günkü adıyla Junior Hall) ve Hill Fen Merkezi 1988’de bitmiş ve kullanıma açılmıştır; Shepard Spor Binamız ise 2000 yılında hizmete girmiştir. Bir süre kullanımına ara verilen Taner Hall 2008 yılında yeniden projelendirilmiştir. Modern bir bina olarak tasarlana Taner Hall, 2009-2010 okul yılında eğitime açılmıştır. Yenilenen binanın en üst katı, İzmir dışından gelen kız öğrenciler için yatakhane olarak kullanılmaktadır. ACI Erkek Öğrenci Yurdu da 2011 yılında, kampüsün hemen karşısında, İnönü Caddesi üzerinde bulunan binada hizmet vermeye başlamıştır.
 

ACI’nın bir zamanlar Türkçe unvanı olan Amerikan Kız Koleji, 1974-75 öğretim yılında, Mili Eğitim Bakanlığı tarafından Amerikan Kız Lisesi’ne dönüştürülmüştür. 1986 yılından sonra resmi unvanı Özel İzmir Amerikan Lisesi olan okulun adı, Ekim 2005 itibariyle Özel İzmir Amerikan Koleji olmuştur. 1994 yılında Avrupa Okullar Konseyi (ECIS) tarafından Türkiye’de “ilk akredite olan okul” unvanını alan ACI, 2005 yılında da Uluslararası Bakalorya Diploma Programı (IBDP) uygulama yetkisini almıştır.
 

1997 yılında, sekiz yıllık temel eğitim yasasının çıkmasının ardından, diğer yabancı okullar gibi İzmir Amerikan Koleji’nin ortaokulu kısmı da kalkmıştır. 
 
ACI, şu anda, Sağlık ve Eğitim Vakfı’na bağlı, karma eğitim veren bir ortaöğretim kurumu olarak olarak hizmet vermektedir. Vakfa bağlı diğer kurum ve kuruluşlar arasında Özel Üsküdar Amerikan Lisesi, Özel Tarsus Amerikan Koleji, Özel SEV Lisesi, Özel İzmir SEV İlköğretim Kurumları, Özel Üsküdar SEV İlköğretim Kurumları, Özel Tarsus SEV İlköğretim Kurumları, SEV Yayıncılık ve SEV Amerikan Hastanesi bulunmaktadır.
 


OKUL MÜDÜRÜ- Didem Erel Erpulat





Eğitim Dili: ACI’da kültür dersleri Türkçe işlenir. İngilizce derslerinin yanı sıra, Fen ve Matematik dersleri ile bazı seçmeli dersler İngilizce verilir. 
İkinci Yabancı Dil Seçenekleri: Almanca, İspanyolca, Fransızca



Öğretmen : 119
Rehber Öğretmen :
Öğrenci : 805
Derslik : 30'u aşkın derslik var
Müzik Sınıfı :  Var

Resim Sınıfı : Var

BT Sınıfı : Var
Misafirhane :-
Kütüphane : Var

Fen Labaratuarı : Var

Hazırlık Sınıfı : Var
Konferans Salonu : Var
Atölye-İşlik :-
Spor Salonu : Var

Öğretim Şekli : Tam gün eğitim
Yemekhane :
Kantin : Var

Revir:
Bahçe : Var





Okul Puanı:  400 üzerinden 380
Okul Kontenjanı: 168
Öğrenim ücreti:  42.155 TL- Peşin ödeme (Hazırlık)
Yıllık yatılı ücreti    27.768 TL  (Yıllık öğrenim ücreti üzerine ilave edilecektir.)
Yatılı ücretine 7 gün, 3 öğün yemek dahildir.

NASIL ÖĞRENCİ ALIYOR?

Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden yapılan toplam 8 sınavın sonucunu kullanılıyor. Tüm derslerin katsayısı eşit. Birinci ve ikinci dönem yapılan sınavların etkisi yüzde 50. Okul notları dikkate alınmıyor. Puanlarda eşitlik olması durumunda sırasıyla Türkçe, Matematik, Fen,  TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavlarının toplam puanına bakılıyor. Eşitliğin devam etmesi halinde yaşı küçük adaya öncelik veriliyor. En yüksek puanı geçen yıl 400 üzerinden 380 olarak açıklamıştı. Okulun 2016-2017 taban puanı 370 oldu. Kontenjanı değişmedi 168 öğrenci alacak. İzmir Amerikan Koleji'nin 2016-2017 öğretim yılı ücreti peşin 42 bin 155 TL, yatılılık peşin 27 bin 768 TL.
2016-2017 öğretim yılı taban puanını ilk kayıt dönemi için 370 olarak açıklamıştı. Okulun 168 kontenjanı doldu.

 

BAŞARILARI

Son 5 yıl içinde, ACI mezunlarının üniversiteye yerleşme başarısı ortalama %99 olarak gerçekleşmiştir. Yurtiçindeki seçkin devlet ve vakıf üniversitelerine(burslu) yerleşen mezunların yanısıra, mezunların bir bölümü UPENN, Georgetown, Cornell, Brandeis, McGill ve Tufts gibi tanınmış yurtdışı üniversitelere kabul edilmiş ve birçoğu da eğitimlerini burslu olarak kabul edildikleri bu okullarda devam ettirmeyi tercih etmişlerdir.
 
Devlet üniversitelerini ve özel üniversitelerin burslu bölümlerini kazanan öğrencilerin oranı (son 5 yılda) 62%
Yurt dışı üniversitelere gitmeyi tercih eden öğrenci oranı (son 5 yılda) Yaklaşık %30

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)