adscode
adscode

Gözler, DNA diziliminin aynasıdır

​Göz hastalıkları ve körlük ile ilgili çalışmalar DNA dizilimlerinin ortaya çıkarılmasıyla yeni boyutlara taşınıyor. Yapılan araştırmalar, körlüğe neden olan yeni genleri belirlemeye odaklanıyor.

Gözler, DNA diziliminin aynasıdır
Bilim Teknoloji
Göz nuru, gözbebeği, göze gelmek, gözü gönlü açılmak, gözünden sakınmak… Göz, dilimizde ve kültürümüzde somut ve soyut anlamda çok önemli bir organımız. Göz hastalıkları ve kaybı ise tabii ki çok ürkütücü.

Göz hastalıkları ve körlük ile ilgili çalışmalar DNA dizilimlerinin ortaya çıkarılmasıyla yeni boyutlara taşınıyor. Ulusal Göz Araştırmaları Merkezi’nin maddi katkılarıyla Leeds Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde üç yıldır yürütülen bir araştırma, mutasyona uğraması halinde körlüğe neden olan yeni genleri belirlemeye odaklandı.

Chris Inglehearn, Manir Ali ve Carmel Toomes liderliğindeki araştırma ekibi, bu süreçte özellikle İngiltere’nin West Yorkshire bölgesindeki Pakistanlılara yoğunlaştı çünkü genetik körlük türleri bu topluluk arasında yaygın görülüyordu. Ekip, DNA teknolojisi kullanarak, birden fazla kişinin doğuştan kör olduğu ailelerde gen dizilimlerini inceledi. Böylece genetik körlüğün altı yeni türü keşfedildi.

Bu genetik körlük türlerinin her biri, göz gelişimi ve görme yetisi açısından önemli genlerdeki mutasyonlardan kaynaklanıyor. Bu mutasyonların kesin nedeninin öğrenilmesi mümkün olduğunda ise hekimler hastalığın ilerlemesi, yakın akrabaların risk durumu, hatta belirli tedavilerin uygulanması konusunda hastalara daha fazla bilgi verebilir hale gelecek.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)