adscode
adscode

Estağfurullah ve İstiğfarın Önemi

Estağfirullah, Yüce Allah'tan af ve mağfiret istemek amacıyla söylenen pek kıymetli bir sözdür.

Estağfurullah ve İstiğfarın Önemi
Türkiye'den Haberler
Estağfirullah, Yüce Allah'tan af ve mağfiret istemek amacıyla söylenen pek kıymetli bir sözdür. Arapça estağfirullah olarak okunan bu kıymetli söz Türk Dil Kurumumuzca estağfurullah olarak kayda geçirilmiştir. Gündelik hayatta sıkça söylenen sözlerden birisi olan Estağfirullah ile tevazu ve nazeket gayesi güdülmektedir. Bir başka ifade ile ikram ve saygı gösterisine karşılık tevazu amacıyla söylenmektedir.

Estağfurullah ile istiğfar arasında çok yakın bağ vardır. Zira Allah'tan hata ve günahların bağışlanmasını istemez üzere istiğfarda bulunulur. İstiğfar hem Kur'an-ı Kerim ve hem de hadis-i şeriflerde teşvik edilmektedir. Nitekim Kuran-ı Kerim'de: "Rabbinizden bağışlanma dileyin. doğrusu o, çok bağışlayandır " (Nuh Suresi, 71/ 10) buyurulmaktadır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.); "Vallahi ben Allah'a günde yetmiş defadan çok istiğfar ediyorum" buyurmuştur. Başka bazı hadislerde Hz. Peygamberin günde yüz defa istiğfar ettiği belirtilir (bk. Müslim., Zikr, 41; Ebû Dâvud, Vitr, 26; Tirmizî, Sûre, 47/1).

İstiğfar duası denilince akla Seyyidül istiğfar duası gelmektedir. Bu hususta Peygamberimiz (s.a.v.); "İstiğfar dualarının en değerli ve en üstünü şöyle demendir: "Allâhümme ente Rabbî, Lâ İlâhe İllâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve va'dike me'steta'tü, eûzü bike min şerri mâ sana'tü, ebûü leke bi ni'metike aleyye ve ebûü bi zenbî fe'gfirlî fe innehû lâ yeğfiru'z-l; zünûbe illâ ente". Resulullah (s.a.s) daha sonra şunları ekledi: "Kim bunları inanarak sabahleyin söyler de akşam olmadan ölürse, o kişi Cennet ehlindendir. Yine kim bunları inanarak geceleyin söyler de sabaha ulaşamadan vefat ederse Cennet ehlindendir" (Buhârî, Deavât, 2). Görüldüğü üzere Seyyidül İstiğfar duası pek ehemmiyetli ve pek kıymetli bir duadır.

Arapça "Ğafera" kökünden gelen ve TDK tarafından Estağfurullah şeklinde kayda alınan bu sözü hayatımızın odak noktasına almamız gerektiğini ve günlük olarak sıkça dilimizden düşürmememiz gerektiğini anlattıklarımızdan anlamış oluyoruz. Tövbe ve İstiğfar Duası ile birlikte Estağfurullah ile ilgili detay bilgi, için estağfurullah çalışmasına göz atmanızı önermekteyiz. Estağfurullah ne demektir? Estağfirullah mı yoksa Estağfurullah mı? gibi merak uyandıran tüm hususları estagfurullah.com sayfalarından öğrenebileceksiniz. Son nefesten önce gelin tüm günahlarımız için Estağfurullah...

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)