adscode
adscode

Statik Mühendisleri Kimdir ve Ne İş Yaparlar?

Statik projeleri temelde inşaat mühendisleri tarafından hazırlanmaktadır. Tüm süreçte birtakım aşamalar belirlenir ve uygulanır.

Statik Mühendisleri Kimdir ve Ne İş Yaparlar?
Türkiye'den Haberler
Statik projeleri temelde inşaat mühendisleri tarafından hazırlanmaktadır. Tüm süreçte birtakım aşamalar belirlenir ve uygulanır.

Statik Proje  Nasıl Yapılır?

Statik mühendisi ifadesi aslında statik projeyi hazırlayan kişi olarak düşünülebilir. Bir mimari projeye uygun şekilde, yapı büyüklüğü dikkate alınarak yapılır. Söz konusu projenin gösterdiği şey yapı türüne göre taşıyıcı sistemlerdir. Bir yapının üzerindeki bütün elemanların hesaplanması ve bu doğrultuda hazırlanan proje statik mühendislik projesi şeklinde tanımlanabilir. Bunun hazırlanması sırasında ilgili bakanlık tarafından yayınlanan esaslara uymak gerekir. “Zemin ve Temel Etüdü Raporlarının Hazırlanmasına İlişkin Esaslar” dikkate alınarak işlemlere başlanır.  Bu şekilde betonarme yapıda bulunan ayakta durmayı sağlayacak hesaplama tamamlanmış olur. Bu hesaplamada bazı bilgilsayar programları da yardımcı olmaktadır.

Statik Proje Çizimi?

Statik proje çizimi için projenin tamamının ele alınması gerekmektedir. Yani kat planları, tüm görünüşler, kesitler de sistem detaylar projede yer almalıdır. Elektrik projesi ve jeoteknik etüd gibi etkenler de bulunmalıdır. Statik proje çiziminde havalandırma boşlukları, ısı yalıtımı, asansör gibi detaylara önem verilir.  Bu bölümler için kullanılan parçaların da belirlenmesi gerekmektedir.

Hangi Programlar Kullanılır

Statik proje hesaplarında kullanılan programlar Sap2000, Sta4Cad, AutoCad, Etabs, Tekla Structures şeklinde sıralanabilir. Hesaplama yapılırkenayrıca dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır: Düşey yüklerin analizi, istinat perdeleri, merpenler, döşeme hesapları, yatay yüklerin bulunması, kiriş -kolon hesapları, parepet veya prefabrik gibi özel elemanlar, temeller üzerinde ayrıntılara bakılmalıdır.

Statik Projenin  ve Statik Mühendislerinin Önemi

Statik mühendisleri  bir yapı açısından son derece önemlidir. Yapıda bir iskelet oluşturmadan bunun ayakta durmasını sağlamak mümkün değildir. Yani bu açıdan en kritik proje statik projedir denebilir. Temel ne kadar sağlıklı ve pürüzsüz olursa binadaki riskler de bu derece azalacaktır. Yani kiriş kolonların yerlerini doğru hesaplamak, malzemelerin ve kullanılan parçaların bağlantı yerlerinde ne gibi özellikler olduğu önemlidir. bu detaylara ek olarak birçok parça görülebilir. detayların kurgulanmasındaki sorunlar  zincirleme bir şekilde başka sorunları da beraberinde getirebilir. Yani projeyi hazırlayan kişi fiziksel açıdan değişkenleri dikkate almalıdır. Deprem, toprak kayması, uçak çarpması gibi bina bütünlüğünü bozma riski olan durumlarda yapının dayanıklı olmasının ne kadar önemli olduğu fark edilecektir.

Statik Mühendislerinin Malzemeleri Tanıması

Statik mühendislerinin malzemeleri tanıması sapma payının azalması açısından önemlidir. Kusursuz bir hesap olması için her malzeme çok iyi tanınmalıdır. İyi tanımadan kasıt, iklim koşullarına göre malzemelerin nasıl tepki verdiği, hangi şartlarda ne gibi değişiklikler olduğunu  bilmesidir. Bunun dışında statik projeler temelde basit fiziksel ve geometrik kurallara göre hazırlanır. Bu basit kurallar doğrultusunda farklı malzemeler ve istisnalara göre taslak hazırlanmaktadır. Ancak statik mühendisleri sadece yapılarda değil hava alanları, barajlar, yol ve köprülerde de çalışabilir. Bu temel projelerini hazırlayan kişilerin önemi giderek daha artmaktadır.  Daha fazla bilgi için https://sigmamuhendislik.com.tr/statik-projeler/ web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)