adscode
adscode

Gürsel Tekin'den Çarpıcı Açıklamalar

CHP GENEL SEKRETERİ GÜRSEL TEKİN ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ'TA ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU.

Gürsel Tekin'den Çarpıcı Açıklamalar
Programlar

FARKLI ÜNİVERSİTELERDEN ÖĞRENCİLERLE BİR ARARAYA GELEN TEKİN, CHP'YE GELEN ELEŞTİRİLERE CEVAP VERİRKEN İKTİDAR OLURLARSA İŞSİZLİĞİ NASIL ÇÖZECEKLERİNİ DE ANLATTI.

İŞTE PROGRAMDAN SATIR BAŞLARI:

 7 Haziran Seçimlerinden Ne Bekliyorlar?

Cumhuriyet Halk Partisi’nin hedefi iktidar olmaktır. Hiçbir siyasal parti muhalefet etmek için siyaset yapmaz.

2011 seçimlerinde projelerimizi iyi anlatamadık. Bizden kaynaklanan bir eksiklik. Ekonomi seçimi belirliyor. Son iki yıldır işsizlik çok can alıcı durumda. Anadolu’da 20-25 il konkordato ilan edecek durumda.

Sosyal devlet olabilmenin 3 temel kuralı eğitim sağlık ve yoksulluk.

Aile sigortası sosyal devlette olması gereken bir olaydır. Bütçenin %5’ini harcayacağız. Sadece İstanbul’da son 10 yılda 100 milyar dolar rant elde edildi. Bu rant devletin cebine girse bu kadar sorun yaşamayız.


 “Bizim sadece Fetullah Gülen cemaati değil, bütün cemaatler ile ilişkimiz sıfır noktasındadır”

Bizim sadece Fetullah Gülen cemaati değil, bütün cemaatler ile ilişkimiz sıfır noktasındadır. Şuan MİT dahil olmak üzere birçok kurum iktidarın elinde. Ellerinde belge ve bilgi varsa çıkartmıyorlarsa namerttirler. İktidar BBG gibi bütün kurumlar ile bizi gözetliyor.

2011 yılında basın toplantısı yaptım. Daha hiçbir şey ortada yokken yolsuzlukları şema ile anlattım. Bu cemaatin 17-25 Aralık mücadelesi ile ortaya çıkmış değil. 17-25 Aralık bir suç ortaklığının bozulmasıdır. Bunu böyle görmemiz lazım.

 

 “Dün faizcilerden hesap soran bugün 90 katrilyonumuzun hesabını sorsun”

Son 25 günde 90 katrilyon para kaybettik. Şimdi bunu hangi paralel götürdü? Ben bunun hesabını sormak istiyorum. Dün faizcilerden hesap soran bugün 90 katrilyonumuzun hesabını sorsun. Bunun hesabını parlamentodaki tüm siyasilere sorun.

 

“Bu sistem hangi parti olursa olsun yolsuzluğa dayalı bir sistem”

Hemen yarın yetki versinler hiç kimsenin kuşku duymayacağı belediyeler ile ilgili bir şeffaf, hesap verebilir bir yasal sistem getirelim.

Bu sistem hangi parti olursa olsun yolsuzluğa dayalı bir sistem. Gelin bunu değiştirelim dedim. 2011 yılından beri belediye yasalarının değişmesi için tekliflerimiz var. Yolsuzluk ile ilgili yasalarda elimizi değil gövdemizi koyarız.



 “Hükümet ne güzel işler yapıyor diyecek durumda değilim”

 

Muhalefetin görevi dünyanın her yerinde eksiklikleri söylemektir. Ben şimdi çıkıpta hükümet ne güzel işler yapıyor diyecek durumda değilim. Ben eksiklerini tamamlamaları açısından eksiklerini söyleyeceğim. Biz şimdi kuru kuru muhalefet yapıyor değiliz. Avrupa Birliği sürecinde gelen tüm yasalara CHP olarak oy vermişiz. İyi şeylere elbette evet diyoruz.

 

“7 Haziran’da CHP iktidar olur ise 6 ay içerisinde Ortadoğu’da ki komşu ülkeler ile ilişkilerimiz en iyi duruma gelecektir”

İslam coğrafyasının en önemli ülkesi bir gece yarısı göç etmek zorunda kalıyor. Bu kabul edilebilir bir anlayış değildir. Biz hükümete 2012 yılında rapor gönderdik.Dedik ki Orta Doğu’da ki sorunların bir parçası olmayın. Küresel Dünya’nın Ortadoğu’da enerji hesapları olabilir. İslam coğrafyasının en önemli parçası olan Türkiye’nin, bu kanamalı coğrafyada suç ortağı olmamalı dedik.

Libya’ya demokrasi gelecekti niye demokrasi yok. Libya’da bir tane Türk yok.

Kardeş ülke olduğumuz Mısır’a bugün Amerika ve Arabistan’ı aracı koyuyoruz ki bizi Mısır ile barıştırın diye.

7 Haziran’da CHP iktidar olur ise 6 ay içerisinde Ortadoğu’da ki komşu ülkeler ile ilişkilerimiz en iyi duruma gelecektir.

 

“En çok ihracat yapmamız gereken yer”

Seçmenin birinci önceliği ekonomi olmalı. CHP olarak üreten Türkiye yaratacağız. Türkiye şuan da üretimden çekildi. Ekonomi sadece üretime dayalı değil, dış politika ve hukuk ile ilintilidir. En çok ihracat yapmamız gereken yer Ortadoğu. Ortadoğu’daki politikalarımızdan dolayı maalesef girişlerimiz kapalı. Mısır’dan Akdeniz’e gidiliyor. Mısır’da önümüzdeki Nisan ayında Ro-Ro’yu kapatacağım diyor. Bu kapı da kapanırsa doların hangi boyutta olacağını düşünemiyorum.

 

“CHP olarak Aile sigortasını acilen hayata geçireceğiz”

 CHP olarak Aile sigortasını acilen hayata geçireceğiz. Onun paralelinde işsizliğin giderilmesi için tarım hayvancılığı hayata geçireceğiz. 2011 yılından beri teklifimiz parlamentoda. 47 bin değil 300 bin tane öğretmenimizin birçok alanda insanlar atama bekliyor ve kamuda ihtiyaç var.

 

“Temel hedefimiz Avrupa Birliği”

Dış politika milli meseledir. Herhangi bir siyasi partinin meselesi değildir

Temel hedefimiz Avrupa Birliği. Yapılması gereken ne varsa yapacağız.

Orta Doğu coğrafyasında tüm komşularımızla sorunları ortadan kaldıracağız.

Suriye meselesini iyi ilişkiler ile çözmek zorundayız.

Irak’la hiçbir problemimiz yok, en fazla yatırım yapılması gereken yer ama yok.

Mısır’la ilgili elbette ilişkilerimizi sağlamlaştıracağız.

 

Süleyman Şah Türbesi

Süleyman Şah Türbesi 8 aydır işgal altında. 8 ay sonra bir gece yarısı hiç Türkiye gibi bir ülkeye yakışmayacak şekilde göç ettik. Türkiye’nin birçok yasa dışı terör örgütleri ile ilişkisi olabilir mi? Bunu kabul etmek uygun olabilir mi? Uluslararası raporlara bakın göreceksiniz. Bir uçağımız düşürüldü 2 pilot şehit oldu. Türkiye’nin uçan kuşuna ateş etmeye kalkamayanlar şimdi Türkiye’nin uçağını nasıl düşürürler? Bunun hesabını soralım dedik.  CHP olarak tezkerenin arkasında aslanlar gibi durduk. Bunun hesabını soramazsanız Süleyman Şah Türbesini göç ettirmek zorunda kalırsınız. Yarın başka bir fatura ödemek zorunda da kalırsınız. Türkiye güçlü bir ülkedir, iktidar maalesef küresel dünyanın taşeronluğunu yapmaktan ivedilikle vazgeçmedi.
 

“İlk işimiz siyasi partiler yasasını, %10 barajını değiştirmek olacak.“

Şuanda parlamentoda milletin vekili yok. Millet iradesi ile milletvekili seçerseniz milletvekili olur. Parlamentoda siyasi partilerin tayin ettiği vekiller var. Almanya’da vatandaş vekilini nasıl seçiyorsa bende öyle seçmek istiyorum. Senelerdir gelin bu siyasi partiler yasasını değiştirelim dedik. Bizde şuanda millet iradesiyle seçilen sadece bir tek kurum var, muhtarlıklar.

İlk işimiz siyasi partiler yasasını, %10 barajını değiştirmek olacak. Siyasi partiler yasası değişmediği için CHP olarak biz tüzüğümüzü değiştirdik ve ön seçim yapacağız. Kısmen de olsa demokrasiyi işleten tek parti CHP.


“Benim önümüzdeki dönemde seçim tahminimde tek başına iktidar görünmüyor.”

Demokrasinin vazgeçilmez temel unsuru uzlaşmadır. Avrupa’nın hemen hemen bütün ülkeleri koalisyon ile yönetilir. Siyasetimiz evrensel kurallara uygun olarak kurulmadığı için sıkıntı bu yüzden kaynaklanıyor. Vatandaşın güvencesi kendi hukuk sistemi olmalıdır, var olan iktidar değil. Benim önümüzdeki dönemde seçim tahminimde tek başına iktidar görünmüyor.
 

CHP Doğu ve Güneydoğu'dan Neden Oy Alamıyor?

Bugün HDP’ye baktığımızda yöneticilerinin CHP’nin eski yöneticileridir. Güneydoğu ve doğu coğrafyasında bizi tanımayan kimse yok. O coğrafyada elimizi kolumuzu sallaya sallaya dolaşabiliyoruz. Gidemeyeceğimiz hiçbir yer yok. Güneydoğu’da Diyarbakır dahil olmak üzere bir çok sayıda aday adayımız var. HDP’nin CHP seçmeninin oylarını aldığı doğru değildir. Tamamen yalan ve yanlıştır. Bizim seçmen bölgelerine baktığımızda HDP daha çok AKP’den oy alacak. HDP barajı aşacaktır.

 

“AKP bizim için çok büyük bir rakip değildir”

AKP bizim için çok büyük bir rakip değildir. Bugüne kadar CHP’nin rakipleri olmadı. Demokrasi ve özgürlüğe inanmıyorsanız ayakta kalmakta zorlanabilirsiniz. AKP’nin yarın olmayacağını söyleyebilirim. Buna emin olmanızı istiyorum. Türkiye ayaklarının üzerinde duracak. Taşeronluktan vazgeçmelidir. Aksi taktirde iç barışımız tehlikeye girecektir. Güneydoğu coğrafyasında siyasetçiler elini kolunu sallayarak gezemiyorsa bu iktidarın eksiğidir. Bu eksikleri güvenlik değil demokrasi ile çözelim.

 

İç Güvenlik Paketi

Bugün iktidar mensuplarının tamamı devletin imkanları ile korunuyor. Sadece siyasetçiler değil onlarca gazeteci üçer tane polis ile korunuyor.

İktidar diyor ki yargının görevini vali ve kaymakama vereceğim. Böyle bir hukuk sistemi olabilir mi? Siz çözüm süreci diyorsunuz barış diyorsunuz. Bu süreci sıkıyönetim yasası ile çözmeye çalışıyorsunuz.

Güvenlik yasasını Avrupa Birliği kriterlerine uygun olarak getirsinler CHP olarak oy verelim. 3 siyasi parti bu pakete karşı çıkıyorsa iktidarın bunu müzakere etmesi gerekiyor.

Molotof kokteyli, bonzai gibi benzer unsurlar ile ilgili en ağır cezaları getirsinler onaylayalım. Bu paketin Türkiye’ye getireceği sonuçlar çok ağır olur.

Polise öyle yetkiler veriliyor ki rahatlıkla herkesi öldürebilir. Polis vatandaşı korumakla görevlidir. Demokrasi ve insan haklarına aykırıdır. Vatandaşların %80’i bu yargı sistemine güvenmiyor. Polise güvenmiyor, kurumlara güvenmiyor. Bütün bunları yeniden inşa etmemiz lazım.

 

 "İş Bankası ile ilişkimiz yok"

 İş Bankası ile CHP’nin parasal ilişkisi sadece bizim temsil yetkimiz var. Bizim yönetim kurulu üyelerimiz var. Onun dışında asla bir ilişkimiz yok. 60 yıldır söylüyoruz kimseyi inandıramıyoruz. Doların 2.6 lira olduğu dönemde İş Bankası’nı kirli bir siyasetin bir parçası haline getirmek ne kadar tehlikelidir. Bununla ilgili bir şey varsa yargı sistemi var işleyecek, gereğini yapacak. Normal bankalar ile ilişkimiz ne kadar ise İş Bankası ile de o kadar.

 

 “Kirli gazetelere el koyacağız ” Dedi mi?

Gazete ve televizyon toplumun aynasıdır alır ve yansıtır. Temel görevi budur. Halen tartışma konusu olan Kabataş’ta yaşananlar 70 kişi bir kız kardeşimize saldırıyor, hiç kimse bunu bulamıyor. Bu iddiayı söyleyenler o sanıkları bulamıyorsa istifa edecek. Kimsenin elinden zorla gazetesini alacak değiliz. Herkes kendini güvencede hissedecek. Gazeteler, televizyonlar özgür olsaydı bizim için iktidar bugün rahat olacaktı.

 

CHP’nin Ekonomi Politikası

Öncelikle iş dünyası güvenliğini sağlamamız lazım. Yabancı sermaye dahil olmak üzere bir hukuk sistemi içerisinde olacak. Benim gibi düşünmedi şu televizyona, şu gazeteye baskı yapalım tarihe gömmemiz lazım. Yurttaşlarımızın 42 milyonu borç batağında. Çok önemli bir projemiz var. Önümüzdeki günlerde genel başkanımız o projemizi açıklayacak.

 

Çözüm Süreci

Son 30 yıldır ciddi bir sorun haline gelmiş düşük yoğunluklu bir savaş haline gelmiş bu durumu barış ile çözebilirsiniz. Çözüm süreci ile ilgili 5 madde getirdiler, beşine de onay verdik. Barış sürecinin temel noktası %10 barajıdır. Bölgedeki farklı siyasi partiler kendisini var edemeyecekse siz %10 barajı ile önünü kesecekseniz bunu demokrasi ile ilgisi yoktur.

Anadil mevzusunda da insanların ana sütü ne kadar helal ise anadili de o kadar helaldir. Türkiye bu meseleleri unutmak zorunda. CHP olarak barış süreci için yapılması gereken ne varsa her zaman hazırız.


Kadına Şiddet

Kadının ekonomik özgürlüğü olmadığı sürece yaşamış oldukları sorunlara çözüm bulmak mümkün değildir. Hazırlamış olduğumuz aile sigortası aynı zamanda kadını ön plana çıkarıyor. Hiç kimse benim evime süt, ekmek girmiyor demeyecek. CHP iktidarında buna son vereceğiz. Eğitim sistemimizi mutlaka değiştirmemiz gerekiyor. İslam coğrafyasının tamamında idam var ama bu meselelerin önüne geçilemedi.

 

Ermeni Meselesi

Biz siyasetçilerin işi değildir. Ermeni meselesi tarihçilerin işidir. Bu meseleler bir kan davası gibi çözülecek meseleler değildir. Benim dedemde şehit oldu.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)