adscode
adscode

​Haber, değişim ve gelişim...

İnsan var olduğu müddetçe kendisi ve çevresindeki değişkenlere duyarlı kalıp pozisyon belirleyen tek varlıktır.

​Haber, değişim ve gelişim...
Türkiye'den Haberler

İnsan var olduğu müddetçe kendisi ve çevresindeki değişkenlere duyarlı kalıp pozisyon belirleyen tek varlıktır. Yine kendisi ve çevresinde bir yenilik meydana geldiğinde bu yenilik yine insan tarafından diğer insanlara bir mesaj ya da haber yoluyla aktarılır. Haberin etkisiyle yayılan içerik ilk haliyle kalmaz birçok kişi tarafından etkileşimle değişime ve gelişime girer. Bu süreç ilk çağlardan günümüze kadar ivme kazanarak devam etmiştir. İnsanoğlu değişkenler ve yeniliklerle birlikte süreci hızlandıracak yöntemler ya da araçlar da geliştirmiştir. Bu araç ve yöntemler de gelişim ve değişim sürecini hızlandıran en büyük etkenlerdir.

Bu bağlamda ele alındığında Arapça'da 'akhbar' Türkçe'de haber dediğimiz olgu insanlık tarihinin sosyolojik ve teknolojik gelişiminde ilk sıralarda yer almaktadır. Günümüzde 'haber' toplumun büyük bir kısmını ilgilendiren olayların bütününün yazılı görsel ve işitsel halde ulaştırılması olarak tanımlanacağı gibi en küçük daireden(mahalle - ilçe) en geniş daireye(il-ülke-dünya) süre gelen önemli diyebileceğimiz gelişmelerin telgraf, gazete, telefon, radyo, tv, internet vb'ni içine alan kısaca kitle iletişim araçları diyebileceğimiz olgularla ilgililerine aktarılan her türlü bilgiye verilen ad olarak karşımıza çıkmaktadır.

Günümüzde hız kavramı, kitle iletişim araçlarından hangisinin ön plana çıkacağını belirlediğini görmekteyiz. Özellikle internet ve televizyon, son yıllarda gazetelerin çok çok önüne geçmiştir.

İnternet ve televizyonu ele aldığımızda da 'haber'in yayılması ve ulaşması internet mecrasında daha çabuk olmaktadır. Kitle iletişim araçlarındaki bu değişikliğin haberciliğe çeşitlilik kazandırmıştır. Bu çeşitlilik içinde 'internet haberciliği' işlevi ve özellikleri itibariyle de dikkat çekmektedir.

İnternet haberciliğini cazip kılan bir olay da insanların ilgi alanlarına nokta atışı yapabilmesidir. İnternet, herkesin her istediğini anında bulabileceği bir pazar gibidir. Spora ilgi duyan biri anında spor haberleri yapan bir ağa bağlanarak son gelişmeler hakkında bilgi sahibi olabilmektedir.

Bir borsa yatırımcısı borsa ile ilgili haberleri ekonomi haberleri yapan bir internet sitesi üzerinden takip edebilmektir. Gayrimenkul ya da emlak yatırımcısı da yine kredilerle ilgili son oranları kredi haber veren siteye gerek bilgisayarından gerekse telefonundan ulaşabilmektedir.

Bu bilgiler ışığında çıkış noktası itibariyle haber, internet ile birlikte yazılı, sesli ve görüntülü olarak her türlü alıcıya ulaşmaktadır.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)