adscode
adscode

Hacettepe nano teknoloji için yatırımcı arıyor

Hacettepe Teknokenti'nde faaliyet gösteren Nanovak Ar-Ge, tamamen yerli imkanlarla üretilen milyonlarca dolar değerindeki nano üretim cihazlarına dünyanın dört bir yanından gelen talebi karşılamak için…

Hacettepe nano teknoloji için yatırımcı arıyor
Bilim Teknoloji
Hacettepe Teknokenti'nde faaliyet gösteren Nanovak Ar-Ge, tamamen yerli imkanlarla üretilen milyonlarca dolar değerindeki nano üretim cihazlarına dünyanın dört bir yanından gelen talebi karşılamak için yatırımcı arıyor.

Hacettepe Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Nanovak Ar-Ge Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zafer Durusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 kişilik Ar-Ge ekibiyle savunma sanayi ve nano teknoloji alanında faaliyet gösterdiklerini anlattı. 

Uzay simülatör, ince film kaplama cihazları, vakumlu kaplama cihazları ve optik kaplama sistemlerinin tasarımı ile üretimini yaptıklarını belirten Durusoy, tamamen yerli imkanlarla geliştirdikleri üretim cihazlarını yurt dışındaki rakiplerine göre 2-3 kat daha ucuza mal edebildiklerini belirtti. 

Nanovak ürünlerinin ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent ve Koç gibi üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında ve savunma sanayinde, beyaz eşya üretiminde ve endüstri firmalarında kullanıldığını dile getiren Durusoy, geliştirdikleri teknolojinin sadece İsviçre, Almanya ve İsrail gibi ülkeler tarafından yapılabildiğini söyledi. 

Durusoy, Avrupa'da iki firmaya düzenli olarak vakum ekipmanı satışı gerçekleştirdiklerini, ayrıca 2013'de Mısır Milli Araştırma Merkezi'ne iki cihaz kurduklarını, İngiltere'den 6 sistem siparişi alındığını ve bir bölümünün teslim edildiğini belirtti. 

Durusoy, 2014 yılında üretimini ve olgunlaşmasını tamamladıkları 3 farklı ürünün patenti ve yurt dışına yönelik yaygın satışı için yatırım planlaması yaptıklarını söyledi.

İngiliz firmalarının web sayfalarına kendi ürünlerini koyarak, "bu fiyata böyle kaliteli ürün bulamazsınız" diyerek kendi malları gibi Nanovak'ın ürünlerini sattıklarını bildiren Durusoy, "Bu firmalar nano cihaz üretim pazarına yerleşmiş. İş dünyası olarak bu durumu da kabul etmek zorunda kalıyoruz" ifadesini kullandı. 

"Türkiye bu alanda ihracat başlatabilir"

Araştırma merkezleri için 10 farklı cihazı rakiplerine oranla çok daha ucuza ürettikleri için dünya pazarından büyük bir talep aldıklarını ifade eden Durusoy, şöyle konuştu:

"Bize artık yatırımcı lazım. Kabımıza sığmıyoruz. Büyük miktarlarda talep alıyoruz. Ürdün'den Irak'tan her taraftan bu cihazları istiyorlar. Bizim oralara gitmeye gücümüz yok. Bizim tabii pazarımız, Avrupa ve ABD. Amacımız burası. Sanayi ile ilgilenen ve bu tür teknolojilerden para kazanmak isteyen bir yatırımcı arıyoruz. OSTİM ve İvedik gibi organize sanayi bölgelerinde bir üretim tesisi açarak seri üretim yapmak istiyoruz. Bu fiyata cihaz üretimi yapan dünyada bir firma yok. Esnek bir üretim teknolojisine sahibiz. Türkiye, bu alanda ihracat başlatabilir ve yüzlerce insan çalıştırabilir. Kuruluş sermayemizi, 10 bin TL'den 2013'da 1 milyon dolara ulaştırdık. 10 milyon dolara da çıkabiliriz. Yurt dışında fuara gitmiyoruz korkumuzdan, gidersek, talep gelirse bu talebi karşılayacak gücümüz yok." 

Prof. Dr. Durusoy, geliştirdikleri ürünler için devlet desteği ve hibe almadıklarını söyledi.

Katma değeri yüksek ürünlerin ülke ekonomisindeki önemine işaret eden Durusoy, "Ürettiğimiz cihazın kilogramı 300 Avro. Ürüne olan talep, ancak yatırımcı ile gerçekleşebilir" ifadesini kullandı. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)