adscode
adscode

Hacettepe Uluslararası Değişim Fırsatları Sunuyor

Hacettepe Üniversitesi rektörü Prof.Dr. A. Murat Tuncer, üniversite ve meslek seçimi konusunda adaylara kritik önerilerde bulundu.

Hacettepe Uluslararası Değişim Fırsatları Sunuyor
Röportaj

Doğru meslek seçimi nasıl yapılır, hangi üniversite, hangi bölüm neden tercih edilmeli?

Adaylar tercih yaparken neleri göz önünde bulundurmalı?

Hacettepe Üniversitesi öğrencilerine hangi olanakları sunuyor, en gözde programları hangileri, yeni açılan bölümler ve kampüs içi olanaklarıyla adayların en çok merak ettiği soruları yönelttik, Hacettepe Üniversitesi rektörü Prof.Dr. A. Murat Tuncer sorularımızı yanıtladı.







-Tercih döneminde öğrencilere hangi mesajı vermek istersiniz?

Ülkemizde  bir lisans programını seçmek aynı zamanda bir meslek alanını da seçmek demektir. Meslek seçimi sürecinde bireyin ilgi, yetenek ve gizil güçleri ile çevresel koşulların uyumlaştırılması önemlidir. Burada amaç, tercih yaparken en yüksek puan ile öğrenci alan üniversiteye girmek değil, kişisel özelliklerinize uygun olan, gerçekten kendinizi geliştirebileceğiniz ve gelecekte mutlu olabileceğiniz uygun alan ve ortamı seçmek olmalıdır. 

Öğrenciler kendi yetenek, ilgi ve beklentilerini iyi değerlendirmelidir. Bireysel özellikle ve koşullar dikkate alınmalıdır. Öğrenciler, yaşamda gerçekten gizil güçlerini nerede, nasıl değerlendirebileceklerine kendileri  karar vermelidir. Aileler çocuklarının, çok yüksek puan ile kabul eden üniversite ve bölümlere girmesi ile “övünmek” yerine “kendi istediği yeri” seçmelerine destek  vermeliler. Unutmamak gerekir ki meslek seçimi, yaşam biçiminizi belirleyen bir tercihtir. Meslek bireyin kendini gerçekleştirme yoludur.  

 

  • Adaylar bölüm seçerken nelere dikkat etmeli?  Tercihlerini nasıl oluşturmalı? 

Bu konuda gençler, okulların veya üniversitelerin “Psikolojik Danışma ve Rehberlik” merkezlerinden yardım alabilirler. Üniversitelerin düzenledikleri tanıtım günleri de bir çok akademik programı yerinde görüp, o alanda çalışan kişilerden bilgi almak için önemli bir fırsattır. Bir diğer konu, üniversitesi eğitiminin kişisel becerileri, özgüveni, estetik anlayışı da birlikte etkileyeceği için seçilen bölümün hangi üniversitede olduğu ve o üniversitenin nasıl bir ortam sunduğu da önemlidir.   

 

  • Üniversitenizi öne çıkaran farklılıklarınız nelerdir?

Hacettepe Üniversitesi çok geniş bir yelpazede öğrencilere eğitim öğretim imkanı sağlamaktadır.   Hacettepe Üniversitesinde, akademik eğitimin yanı sıra, sosyal olarak öğrencilerin tüm yönleri ile gelişimlerine fırsat sağlanmaktadır.   Hacettepe Üniversitesi; yüksek nitelikli eğitim kadrosu, öğrenci dostu yaklaşım,  güçlü fiziki altyapı, sosyal, sportif ve kültürel imkanların zenginliği, uluslararası öğrencilerle birlikte eğitim, farklı dillerde eğitim imkanı ve uluslararası değişim fırsatları sunan marka bir üniversite olarak başka üniversitelerden farklılaşmaktadır.   

 

  • Üniversitenizi seçen bir öğrenci hangi imkanlara sahip olacak? 

Hacettepe Üniversitesi’ne merkezi yerleştirme sonucu birinci sırada yerleştirilen öğrencilere; kazandıkları programların normal öğrenim süreleri boyunca yurt odalarında ücretsiz konaklama, yine ilk beş sırada yerleştirilen öğrencilere ücretsiz üç öğün yemek olanağı sağlanacak olup, bu burslar Üniversitemizin belirleyeceği akademik başarıya bağlı olarak devam edecektir.  

Üniversitemiz 2013-2014 öğretim yılından itibaren Türkçe öğretim yapan programlara yeni kaydolan tüm öğrencilere isteğe bağlı olarak yabancı dil eğitimi sunmaktadır (İngilizce, Fransızca, Almanca). Öğrencilerimiz Japonca, Çince, Latince, Yunanca, Arapça, İtalyanca, İspanyolca ve Rusça’yı seçmeli ders olarak alabilmektedirler. Bunlara ek olarak, tüm öğrencilerimiz için Bilgisayar Destekli Uzaktan Dil (İngilizce) eğitim hizmeti de sunulmaktadır.  

Uluslararasılaşma, üniversitemizin öncelikli politika alanıdır. Erasmus+ Programı kapsamında 28 ülkeden 500 anlaşma,  İkili Uluslararası Anlaşmalar kapsamında ise 48 ülkeden, 197 üniversite ve kuruluş, Mevlana değişim programı kapsamında  17 ülke, 32 üniversite ile Hacettepe Üniversitesi Erasmus Programını en iyi kullanan üniversitedir. Üniversitemiz 2014-2015 bütçe yılında,  Erasmus+ Programı kapsamında yürütülen çeşitli projeler ile 2,6 milyon Euro hibe ile 600’den fazla öğrencisinin Avrupa’da, staj, eğitim görme ile kısa ve uzun dönem projelerde yer almalarını sağlamıştır.    Yurtiçi hareketlilik bakımından Farabi Değişim Programı kapsamında 90 devlet ve vakıf üniversitesiyle anlaşmalarımız bulunmaktadır.  

 

  • Hangi programlarınız var? Kontenjanları belirlendi mi?

Üniversitemiz 2015-2016 öğretim yılı için 120 ön lisans ve lisans programına öğrenci alacak olup, 7 binin üzerinde öğrenci kontenjanı bulunmaktadır. Ayrıca 500’ün üzerinde uluslararası öğrenci alınması planlanmaktadır. Üniversitemizde 47 programda yandal, 16 programda çift anadal  olanağı bulunmaktadır. Üniversitemizin  ön lisans ve lisans programlarının tam listesine ve bu programlarla ilgili ayrıntılı açıklamalara  http://akts.hacettepe.edu.tr/  adresinden erişilebilir.  

 

  • En çok tercih edilen bölümleriniz nelerdir? Tercih edilme nedeni nedir?

Üniversitemiz lisans programlarının yarısına yakını, öğrenci tercihleri bakımından devlet üniversiteleri içinde kendi alanlarında ilk üç sırada yer almaktadırlar. Bunlar; tıp, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik, beslenme, çocuk gelişimi, otomotiv mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, maden mühendisliği, geomatik mühendisliği, jeoloji mühendisliği, rehberlik ve psikolojik danışmanlık,  biyoloji öğretmenliği, ilköğretim matematik öğretmenliği, matematik öğretmenliği, okul öncesi öğretmenliği, İngilizce öğretmenliği, maliye, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, mütercim-tercümanlık, arkeoloji, psikoloji, bilgi ve belge yönetimi,  çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları, Amerikan kültürü ve edebiyatı, İngiliz dili ve edebiyatı, Fransız dili ve edebiyatı, istatistik programları ile iç mimarlık ve çevre tasarımı programıdır.  

Üniversitemiz, başta bu alanlar olmak üzere her alanda iddialıdır. Programların tercih nedenleri arasında; nitelikli eğitim kadrosu, iyi eğitim ve mezunlarının istihdam fırsatlarının genişliği vurgulanabilir. 

  • Yeni açılan bölümleriniz var mı?

Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği programı 2015-2016 öğretim yılında ilk öğrencilerini alacaktır.  

 

  • Kampüs içi olanaklarınız neler? Sosyal yaşam alanlarınızda ne tür aktiviteler gerçekleştiriliyor? 

Öğrencilerimizin barınma ihtiyacı için Sıhhiye ve Beytepe Yerleşkelerinde 3.472 kapasiteli iki yurt bulunmaktadır. Ek olarak Sıhhiye Yerleşkesi’nde 292 oda kapasiteli 2 konukevi, Beytepe Yerleşkesi’nde ise 1.883 kişi kapasiteli öğrenci evleri ile 2 adet 1.340 kişi kapasiteli özel yurt yer almaktadır. Yapılan yeni yatırımlarla barınma kapasitesi yakın gelecekte iki katına çıkarılacaktır. 

Hacettepe Üniversitesi 4 yerleşkede (Sıhhiye, Beytepe, Beşevler ve Sincan) eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.  Öğrencilerimiz için yeterli kapasitede; kütüphane, yurt, spor tesisi, sağlık merkezi, yüzme havuzu ve sosyal tesisler bulunmaktadır.  Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Kültür İşleri Müdürlüğüne bağlı olarak öğrencilerimizin katılım ve iş birliği ile öğrenci toplulukları kurulmuştur. Bu amaçla kurulan 174 öğrenci topluluğu farklı etkinliklerde faaliyet göstermektedir. Yerleşkelerde, çok sayıda sosyal, sanatsal ve sportif etkinlikler yer almaktadır. Kütüphanelerimiz 24 saat açık olup ücretsiz ikramın yanında 3.5 milyondan fazla kaynağa ulaşım sağlamaktadır ki bu ülkemizin en iyisidir.

 

  • Mezun ettiğiniz öğrencinin kazanımları neler olacak? 

Her şeyden önce Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden birisinin diplomasına sahip olacak ve tüm yaşamı boyunca bu markanın değerinden yararlanacaktır. Ayrıca, liderlik, ekiple çalışma, bilgi okur-yazarlığı, bilişim teknolojileri,  yazılı ve sözel iletişim,  problem çözme,  hoşgörü, analitik düşünme, eleştirel düşünme,  bağımsız çalışabilme, karar verme ve sorumluluk üstlenme  vb temel becerileri elde edecektir. Estetik anlayışı, farklı düşüncelere saygı ve hoşgörü ve kendine güven duyma önemli kazanımlardır.  

 

  • Meslek edindirme noktasında ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz? İş ortaklarınız var mı? 

Üniversitemiz, öğrencilerimizin iş hayatına geçişi açısından kritik önem taşıyan staj çalışmalarının hem yurtiçi hem de yurt dışında artırılması yönünde yoğun çaba içerisinde olup, bu tür çalışmalara iş yeri bulma ve maddi destek sağlayarak katkı yapmaktadır. Öte yandan, öğrencilerimizin önemli bir bölümüne üniversite içinde kısmi zamanlı iş olanağı sağlanmakta olup onların iş deneyimi kazanmasına ve yaşam giderlerinin karşılanmasına destek sağlanmaktadır. Öğrenci kariyer merkezimiz bu tür yardıma her zaman hazırdır.
 

Yabancı dil imkânları:     

Üniversitemiz 2013-2014 öğretim yılından itibaren Türkçe öğretim yapan programlara yeni kaydolan tüm öğrencilere isteğe bağlı olarak yabancı dil eğitimi sunmaktadır (İngilizce, Fransızca, Almanca). Öğrencilerimiz Japonca, Çince, Latince, Yunanca, Arapça, İtalyanca, İspanyolca ve Rusça’yı seçmeli ders olarak alabilmektedirler. Bunlara ek olarak, tüm öğrencilerimiz için Bilgisayar Destekli Dil (İngilizce) eğitim hizmeti sunulmaktadır.

 

Barınma imkânları:     

Öğrencilerimizin barınma ihtiyacı için Sıhhiye ve Beytepe Yerleşkelerinde 3.472 kapasiteli iki yurt bulunmaktadır. Ek olarak Sıhhiye Yerleşkesi’nde 292 oda kapasiteli 2 konukevi, Beytepe Yerleşkesi’nde ise 1.883 kişi (1.824 öğrenci, 59 misafir) kapasiteli öğrenci evleri ile 2 adet 1.340 kişi kapasiteli özel yurt yer almaktadır. Yapılan yeni yatırımlarla barınma kapasitesi yakın gelecekte iki katına çıkarılacaktır. 

 

 -Üniversitenin sahip olduğu fiziksel imkanlar neler? 

Hacettepe Üniversitesi 4 yerleşkede (Sıhhiye, Beytepe, Beşevler ve Sincan) eğitim, öğretim, faaliyetlerini sürdürmektedir.  Öğrencilerimiz için yeterli kapasitede; kütüphane, yurt, spor tesisi, sağlık merkezi, yüzme havuzu ve sosyal tesisler bulunmaktadır.  Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Kültür İşleri Müdürlüğüne bağlı olarak öğrencilerimizin katılım ve iş birliği ile öğrenci toplulukları kurulmuştur. Bu amaçla kurulan 174 öğrenci topluluğu 22.151 üyesi ile farklı etkinliklerde faaliyet göstermektedir.


 -Üniversitenizde en fazla hangi alanda bilimsel araştırmalar ve projeler yürütülüyor?     

 Sağlık Bilimleri, Fen Bilimleri ve Mühendislik, Tıp.

-Üniversitenizin en çok rağbet gören bölüm ve programları hangileri?

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik, beslenme ve diyetetik, çocuk gelişimi, ergoterapi, odyometri, otomotiv mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, maden mühendisliği, geomatik mühendisliği, jeoloji mühendisliği, rehberlik ve psikolojik danışmanlık,  biyoloji öğretmenliği, ilköğretim matematik öğretmenliği, matematik öğretmenliği, okul öncesi öğretmenliği, İngilizce öğretmenliği, maliye, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, mütercim-tercümanlık, arkeoloji, psikoloji, bilgi ve belge yönetimi, Amerikan kültürü ve edebiyatı, İngiliz dili ve edebiyatı, Fransız dili ve edebiyatı, istatistik, biyoloji programları ile iç mimarlık ve çevre tasarımı programıdır.

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KÜNYE

Rektörü:         Prof.Dr. A. Murat TUNCER

Kuruluş tarihi:         8 Temmuz 1967

Bulunduğu İl ve ilçeler:     Ankara, Polatlı, Sincan

Eğitim sloganı:         Daha İleriye…En İyiye…

Akademik birimleri:     15 Fakülte, 2 Yüksekokul, 5 Meslek Yüksekokulu, 14 Enstitü

Yeni bölümler:         Eğitim Fakültesi/Türkçe Öğretmenliği

Mevcut öğrenci sayısı:     44117

Bu yıl alınması muhtemel toplam öğrenci sayısı:     7195

Akademik personel sayısı:                 3640

Yabancı akademisyen sayısı :                 49                

Eğitim dili:         Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)