adscode
adscode

Hackerlerin işini bitirecek kitap!

​Dijital verileri korumada şifrelemenin tahtını sarsacak gibi görünen gizli yazı bilimi (Steganografi) Türkçe olarak ilk defa bir kitapta bir araya geldi .

Hackerlerin işini bitirecek kitap!
Bilim Teknoloji
Turgut Özal Üniversitesi (TÖÜ) bilim adamlarınca hazırlanan kitap sayesinde hacker’ların bundan akabinde işleri eskisinden zor olacak gibi. Kitap, dijital verilerin başkalarının eline geçmesini, klasik şifrelemenin dışında engellemenin yollarını anlatıyor.

Mühendislik Fakültesi akademisyenlerinin başını çektiği bir grup akademisyence hazırlanan 300 sayfalık ‘Veri Gizleme’ isimli kitap, kısa zaman akabinde piyasaya çıkacak. Kitap Türkiye’de alanında ilk olma özelliğini taşıyor. 

Konuyla alakalı veri (bilgi) veren kitap yazarlarından TÖÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldıray Yalman, çeşitli sayısal şifreleme yöntemleriyle gizlenmeye çalışılan verilerin günümüzde hacker’lar tarafından kolayca fark edildiğini ve şifrelenmiş verinin gelişmiş teknoloji ürünü bilgisayarlarla da aşılabildiğini belirtti . Yalman, steganografi algoritmalarının uygulanmasını mümkün kılan yazılımlar ile verilerin şifrelenmesinin ötesinde 'metin, ses, video ve resim' ile perdelenmesinin sağlanabildiğini vurguladı. Yalman, şu şekilde devam etti: “Steganografi biliminde, gizli mesaj bir taşıyıcı ortam içerisine yerleştirilir ve bu sayede mesajın varlığı algılanamaz. Bu yönüyle steganografi veri (bilgi) güvenliğinde mühim bir ölçüt olan ‘gizlilik’ ögesini yerine getirir ve şifrelemeden bir adım öne çıkar.”

VERİ İLETİLİRKEN DE ÇALINAMAYACAK

Doç. Dr. Yalman, haberleşmede de bu yöntem kullanılarak gizlenmek istenen verilerin iletiminin metin, ses, video ya da resim dosyaları ile perdelenerek sağlanabileceğini, böylece üçüncü kişilerin eline geçmesinin engellenebileceğini belirtti . Yalman, “Dijital alana veri aramak için giren biri bu yöntem karşısında yalnızca metin, ses, video, resim görecektir. Gördüğü bu metinlerin içinde ciddi büyüklük ve önemde verilerin olduğunu bilemeyecektir.” diye belirtti . 

Yıldıray Yalman, bunun yanı sıra , korsanlar tarafından şüphelenilse dahi metin, ses, video ve resimlerin içine gizlenen bu bilgilerin fark edilmesi durumunda dahi çözülmesinin bir hayli düşük bir olasılık olduğuna ilgi topladı .

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)