adscode
adscode

Haftanın Kitap Önerisi; Sunay Akın-Geyikli Park

Sunay Akın, kendine özgü üslubuyla kaleme aldığı 46 hikâye boyunca okurları bir zaman yolculuğuna çıkarıyor; belgeler ve fotoğraflarla zenginleştirilen öykülerin kahramanlarıyla tanıştırıyor…

Haftanın Kitap Önerisi; Sunay Akın-Geyikli Park
Haftanın Kitap Önerisi
Çok yönlü araştırmacı/yazar Sunay Akın’ın Çanakkale Savaşı’nı ve yakın tarihin unutulan kahramanlarını anlattığı son kitabı Geyikli Park Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlandı. Sunay Akın, kendine özgü üslubuyla kaleme aldığı 46 hikâye boyunca okurları bir zaman yolculuğuna davet ediyor; belgeler ve fotoğraflarla zenginleştirilen öykülerin kahramanlarıyla tanıştırıyor.

“Bir şair hayatı ayrıntılarıyla ele alırsa böyle düzyazılar çıkar ortaya” diyen Sunay Akın kitapta Gezi Parkı direnişi gibi aktüel olayları da bilgi birikiminin süzgecinden geçirerek ve tarihte yaşanmış benzer olaylarla karşılaştırmalı bir bakış açısı ile okurlarına sunuyor.

Yazar ülkemizde ve dünyada yakın tarihin karanlıkta kalan sayfalarına ışık tutarken;  Mimar Sinan’dan Pilot Vecihi Hürkuş’a; Sabahattin Ali’den Resneli Niyazi’ye; Olimpiyat Oyunlarına katılan ilk milli bisikletçimiz Cavit Cav’dan Çanakkale savaşı kahramanı Tüfenkçi İsmail Usta’ya; Nazım Hikmet’ten Bakırköy’lü heykeltraş Kemal Künmat’a pek çok ilginç kişiliğin bilinmeyen yönlerini renkli öyküler aracılığıyla tarih meraklılarıyla buluşturuyor. Geyikli Park Sunay Akın’ın İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan 16. kitabı.


Kitaptan:
Gezi Parkına Bakan Geyik:

II. Abdülhamit’in özgürlükleri kısıtlayan ve “istibdat devri” olarak anılan yasaklarına karşı, Resneli Niyazi Bey isyan ederek iki yüz adamıyla Manastır’da dağa çıkar. “Hürriyet Kahramanı” ilan edilen Kolağası Niyazi Bey bir gün bir geyikle karşılaşır. Günlerdir aç olmalarına karşın, bir av hayvanı olan geyiğin özgürlük uğruna dağa çıkanlarda nasıl bir etki yaptığını Niyazi Bey’in hatıratından okuyoruz:
“Tüm gözler iki yaşını bitirmemiş olan bu geyiğe çevrilmişti. Kimi karaca, kimi geyik olduğunu ortaya atıyordu. Jandarmalardan biri bu bilmeceyi çözdü, bunun henüz iki yaşını tamamlamamış dişi bir geyik olduğunu ve Prester sırtlarında önlerine çıkan bu hayvanın okşamalarına aldanarak kendilerini çekinmeden izlediğini anlattı. Herkes bu hayvanı okşuyor, seviyor, kutsallığına inanıyordu. Davranışındaki insana yakınlığı gönüllerimizi kendine bağlayan bu sevimli yaratığı bize gönderen Tanrı’ya şükürler ediyor, bu gelişte bir hayrın, Tanrısal bir müjdenin işaretini görüyorduk. Daima önde giden ve askerin önünde sıçrayan geyik, adeta bize kılavuzluk ediyor. Bir içgüdüyle bizi amacımıza doğru koşturuyordu.”
Gezi Parkı olaylarında kesilmek istenen ağaçlara, Divan Oteli’nin önündeki Pierre Louis Rouillard’ın geyik heykelini yanıma alarak baktım, sürekli olarak… Aktüalitedeki olaylara herkes, bilgi birikiminin arkasından bakar, ne de olsa! (…) Çünkü 2013, “Hürriyet Kahramanı” Resneli Niyazi’nin 100. ölüm yıldönümüydü ve hiç kimse bunun farkında değildi!”

Arka Kapak Bilgisi

Falih Rıfkı Atayın Ateş ve Güneş adlı kitabında, bir subayın kendisine yönelttiği şu eleştiriyle Çanakkale direnişine hak ettiği değeri vermeyişimizin çok eskilere dayandığını görebiliriz:
"Siz gençler ne tembelsiniz? Hiçbir şey yazmıyorsunuz. Çanakkaleye bir torpido şair ve ressam gitti. Daha bir kitap bile görmedik."

Oysa Çanakkaleyi ziyaret ederek, izlenimlerini aktarmaları istenen sanatçı heyeti, 11 Temmuz 1915te Sirkeciden trenle yola koyulur. Davete, aralarında İbrahim Çallı, Enis Behiç, Hamdullah Suphi, Ömer Seyfettin, İbrahim Alaattin, Nazmi Ziya ve Mehmet Eminin de olduğu on yedi kişi katılır. "Heyet-i Edebiye" olarak anılan grup, bir İngiliz zırhlısı tarafından tahrip edilen Namık Kemalin Bolayırdaki mezarını da ziyaret etmeyi unutmaz.

Davete katılamayanlar arasında öyle güçlü bir kalem vardır ki, eğer heyette o olsaydı Çanakkale Savaşı hakkında elimizde harika bir eser olabilirdi. Ancak gidemez, çok önemli bir mazereti vardır, ölüm döşeğindedir. Tevfik Fikret, başucunda duran Çanakkaledeki savaş alanlarına ziyareti içeren davetiyeye bakarak verir son nefesini…

Ve Sunay Akın, Çanakkaleden bindiği gemisiyle, dünyanın gizli kalmış pek çok kıyısına uğrayarak sürdürür yolculuğunu. Hiç anlatılmamış öyküler fısıldar kulağımıza, Geyikli Park subaya geç kalmış bir özürdür adeta.




 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)