adscode
adscode

Haklarını Bilerek Büyüyen Bir Nesil İçin AKUT Harekete Geçti

HAKLARINI BİLEN, BİLEREK BÜYÜYEN BİR NESİL İÇİN AKUT VAKFI ÇOCUKLARIMIZI GELECEĞE HAZIRLIYOR.

Haklarını Bilerek Büyüyen Bir Nesil İçin AKUT Harekete Geçti
Vakıf ve Dernekler

AKUT, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde düzenlediği basın toplantısıyla çocuk haklarına dikkat çekti. Toplantıda devlet koruması altındaki çocukları geleceğe hazırlamak amacıyla AKUT ve Çocuk Hakları Zirvesi Kalkınma Derneği ortaklığında sürdürülen Haklarımı Biliyorum, Bilerek Büyüyorum Projesiyle ilgili bilgi verildi. 

AKUT Vakfı önderliğinde, Çocuk Hakları Zirvesi Kalkınma Derneği (ÇHZD) ve AKUT Arama Kurtarma Derneği ortaklığında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın desteği ile yürütülen Haklarımı Biliyorum, Bilerek Büyüyorum Projesi'ni Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti finanse ediyor. Projenin hedefi haklarını ve sorumluluklarını bilen, başkalarının haklarına saygı duyan, güvenli yaşam ve afetler konusunda bilinçli nesiller yetiştirmek.

AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, Türkiye'nin geleceğinin, çocukların gelişim süreçleri ve eğitimlerinin kalitesine bağlı olduğunu söyleyerek;  arama-kurtarma operasyonlarından sonra, afetlere dayanıklı bir toplum oluşturmak için AKUT'un en önemli görevlerinden birisini eğitim olarak gördüğünü belirtti. Bu proje kapsamında öncelikle devlet korumasındaki çocuklara deprem, yangın, sel gibi doğal afetler konularında bilinçlendiren; korunma, koruma ve yardım etme vasfı kazandıran eğitimler verdiklerini sözlerini ekledi. ''Güvenli yaşam kültürü oluşturma yönündeki eğitimlerimizin kapsamını, çocuk hakları ile birleştirerek, geliştirdik. Yaşam, barınma, sağlık ve eğitim hakları üzerinden ilerleyen bu projeyle çocuklarımızın hakları olduğunu bilmelerini, talep etmelerini ve başkalarının da haklarına saygılı davranmalarını hedefliyoruz.'' dedi.

Çocuk Hakları Zirvesi Kalkınma Derneği Başkanı Ebrize Çeltikçi çocuk haklarının önemine dikkat çekerek; projenin Birleşmiş  Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni temel alarak hazırlandığını belirtti. Çeltikçi, demokratik bir toplum  hayatı için,  çocuklarımıza, hak temelli bir yaşam davranışı kazandırmamız gerektiğini, bunun da ancak çocukluktan itibaren haklarını bilen ve haklara saygılı birer vatandaş olarak yetiştirilmeleri ile mümkün olabileceğini söyledi. Sadece kendi haklarına sahip çıkmakla kalmayıp, başkalarının hakkına da saygı duyup, koruyarak hayata  daha mutlu, güçlü ve donanımlı  olarak hazırlanacaklarını  çocuklarımıza öğretmenin önemi üzerinde duran Çeltikçi, hak eğitiminin toplumsal uzlaşı için de  çok önemli ve gerekli olduğunu vurguladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı Şemseddin Yalçın, katılımcı eğitim modeli ile kurgulanan ve oyunlarla desteklenen eğitimlerin toplumsal değerlerin benimsenmesine yardımcı olduğunu söyledi. ‘’Bu tip eğitimler Türkiye genelinde de verilmelidir. Çünkü özellikle kuruluşlarımızda koruma ve bakım altında kalan çocukların özgüvenlerini artırmanın yanı sıra, hayata daha güvenle bakmalarını sağlamaktadır.’’ dedi. AKUT Vakfı’na verdiği eğitimler için teşekkür ettiğini sözlerine ekledi. 

Haklarımı Biliyorum, Bilerek Büyüyorum Projesi:

Haklarımı Biliyorum, Bilerek Büyüyorum Projesi 15 Eylül 2014 tarihinde başladı. Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı Bolluca Çocukköyü’nde başlayan eğitimler, Emrullah Turanlı ve Hatice Abbas Halim Çocuk Yuvaları’nda devam etti.

Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen ‘Sivil Toplum Örgütleri Arasında Diyaloğun Geliştirilmesi-II’ hibe programı kapsamında desteklenmektedir.Projenin genel amacı, kendi haklarını ve sorumluluklarını bilen, başkalarının haklarına saygı duyan, güvenli yaşam ve afetler konusunda bilinçli genç kitleye ulaşmak için eğitim içeriklerinin uygulamalı olarak hazırlanmasıdır. Bu proje ile aynı zamanda Türkiye’de Afet ve Güvenlik, Yaşayan Değerler, Demokratik Yaşam ve Çocuk Hakları konularının benimsenmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik STÖ’ler arası diyalog ve işbirliğinin artırılması, bu alanda sivil katılımın güçlendirilmesi de hedeflenmektedir.

Çocuk Hakları Nedir?

Dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi hakların hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır. 

Çocuk Hakları Sözleşmesi:

20 Kasım 1989 tarihinde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen sözleşme, 2 Eylül 1990 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Sözleşme, Türkiye tarafından 14 Ekim 1990’da imzalanmış ve 27 Ocak 1995’te resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu sözleşme ile çocuk hakları güvence altına alınmıştır. Sözleşme devletlerin çocuğa karşı sorumluluklarını içermektedir.Sözleşmenin birinci maddesi ‘çocuk’ tanımını yapmaktadır. Bu maddeye göre 18 yaşını doldurmamış kişiler çocuktur ve sözleşmede yer alan haklardan yararlanabilirler.

Çocuk Hakları Sözleşmesi çocukların yetiştirilmesinde toplumun, devletin ve ailenin sorumluluklarını açıklamaktadır. Bu haklar mutlu ve sağlıklı kişiler yetiştirilmesini hedef alarak belirlemiştir. Çocuk Hakları Sözleşmesi çocuğun sağlığı, gelişimi, eğitimi ve katılımı temel konularının yanı sıra, ihmal edilmiş ve istismara uğramış çocuklarla birlikte, suç işlemiş çocuklara yönelik maddeleri de içermektedir.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi geniş kapsamlı olarak çocuk haklarını ve bu hakların uygulanması için gerekli olan yasal düzenlemeleri içermektedir ve imzalayan devletler bu hakların hepsine uymakla yükümlüdür.

 AKUT Hakkında: 

AKUT, Türkiye’nin 35 noktasında, 1.500’ü aşkın gönüllünün oluşturduğu yetkin, donanımlı ve her an göreve hazır ekipleriyle hizmet veriyor. AKUT, kuruluşundan bugüne geçen 19 yılda, 1.800’ün üzerinde arama-kurtarma çalışmasında, yaklaşık 2.050 insanın hayatını kurtardı. Depremde, selde, çığda, dağda, denizde, trafik kazalarında, kaybolma olaylarında, orman yangınlarında, doğada meydana gelen her tür acil durumda...

Dünyanın büyük afetlerinde de ülkemizi temsil eden AKUT, 2011 yılında başarıyla tamamladığı zorlu tatbikatın ardından, Birleşmiş Milletler'in dünya afetleriyle mücadele gücüne dahil edildi ve Türkiye'nin Birleşmiş Milletler tarafından akredite edilen ilk arama kurtarma ekibi oldu.

Gönüllülük ve karşılıksız yardımseverlik ilkeleriyle çalışan AKUT'un arama kurtarma operasyonlarından sonra en temel görevlerinden biri de afetlere dayanıklı bir toplum olma yolunda, 7’den 70’e herkesi, özellikle de gençleri bilinçlendirmek.

Çocuk Hakları Zirvesi Kalkınma Derneği Hakkında:

Çocuk Hakları Zirvesi ve Kalkınma Derneği ( ÇHZD) uzun yıllardır gençler ve çocuklarla ilgili kalkınma ve haklar konusunda çalışan etkin bir sivil toplum kuruluşudur. 1992 yılından itibaren Türkiye Çocuk Hakları Zirvesi adı altında faaliyet gösteren bu oluşum, Türkiye de ilk kez çocuklarla birlikte ve çocukların yönetime dahil olduğu bir STK olma özelliğini taşımaktadır. 2010 yılından itibaren dernek statüsünde çalışmaktadır. Yönetim kurulu ve üyeleri arasında konunun önde gelen uzmanlarının yanı sıra, Türkiye’nin önde gelen lider kamu ve özel sektör temsilcileri de bulunmaktadır.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)