adscode
adscode

Hassas ameliyatı robotlar yapacak

Dijital kanaat önderi Tanol Türkoğlu, yapay zeka, büyük veri ve nesnelerin internetinin her mesleği etkileyeceğini belirterek, "En hassas ameliyatları robot-kollar yapacak, en yüksek binaları yapay zeka mimarları tasarlayacak" diyor.

Hassas ameliyatı robotlar yapacak
Gündem

Yapay zekanın en fazla etkileyeceği alanlardan birisi ise meslekler. 4. Sanayi Devrimi diye anılan dijital devrimin temelinde üç teknoloji yer alıyor. Bunlar nesnelerin interneti, büyük veri ve yapay zeka. Bu üç teknolojik gelişme biraraya geldiğinde karşımıza bugün insanlarca sağlanan işgücünün yerini makinelere, robotlara, androidlere, akıllı cihazlara bırakacağı bir tablo çıkıyor.

Dijital kanaat önderi Tanol Türkoğlu, öncelikle kendisini tekrar eden bir düzenekte yapılan işlerin yapay zeka destekli yazılım ya da donanımla yapılabileceğini söylüyor. Otobüsleri robotlar sürmeyecek ama yapay zeka yazılımı aracı sürüyor olacak. Türkoğlu, 4. Sanayi Devrimi ile gelen nesnelerin interneti, büyük veri ve yapay zeka üzerine kurulu robot/android modelinin sadece mavi yakalıları işinden etmekle kalmayacağını, benzer şekilde beyaz yakalıların mesleklerini de tehdit edeceğini belirterek, şunları söylüyor:

Yeni gözde meslekler

"Bugün dünyada insan avukattan daha iyi performans gösteren dijital avukat, insan doktordan daha iyi tanı koyan dijital doktor var. Öte yandan beyaz yakalı işgücünde gerekli olan çalışmanın önemli bir kısmı için özel bir donanım yapısına da gerek yok. Yeterince güçlü bir bilgisayar üzerinde çalışan bir yapay zeka yazılımı kolaylıkla o işi görebilir. Bugün büyük şirketleri CEO'lar yönetiyor. Yarın ise o işi şirketin veri merkezinde bulunan milyon dolarlık güçlü bir bilgisayar üzerinde çalışan yapay zeka yönetebilir. Ona DEO da diyebiliriz: Digital Executive Officer!"

Türkoğlu dijitalleşmenin, süreçleri ve meslekleri dönüştürdüğünü de kaydederek, "Son teknoloji söz konusu olunca artık katma değer yaratmayan bir şey varlığını sürdüremez. Bu nedenle ileri teknolojilere 'yıkıcı teknolojiler' adı veriliyor. 4. Sanayi Devrimi teknolojileri öncelikle işgücünü her sektörde ve her seviyede insana bağımlı olmaktan çıkarmayı ümit ediyor. Bundan etkilenmeyecek sektör ya da meslek grubu kalmayacak. En hassas ameliyatları robot-kollar yapacak, en yüksek binaları yapay zeka mimarları tasarlayacak, o tasarımları robot iş makineleri hayata geçirecek" öngörüsünde bulunuyor.

'Tehlikeli işler onlara devredilebilir'

Carnegie Melon Üniversitesi'nde robot teknolojileri üzerine çalışan Çetin Meriçli de, robotları iş hayatımızda ve evlerde görmeye başladığımızı belirterek, "Evlerimizdeki robotlar henüz temizlik robotları ile sınırlı. İş hayatında işbirlikçi robotlar giderek yaygınlaşıyor. Endüstriyel robot uygulamalarının aksine işbirlikçi robotlar co-botlar insanlarla aynı ortamı paylaşabiliyor. Bu robotların 5-10 yıl arasında yaygınlaşacağını tahmin ediyorum" diyor.

Akıllı bir robotun en azından bir işi bir insan kadar başarılı ve verimli yapabilmesinin beklendiğini dile getiren Meriçli,

"Elbette daha ideal olanı robotların insanlardan daha hızlı, verimli ve güvenli olabilmeleri ve işlerini yapabilmek için insan gözetimine olabildiğince az ihtiyaç duymaları. Özellikle insanlar tarafından tercih edilmeyen kirli ve tehlikeli işlerin yakın gelecekte robotlara devredilmesi olası. Madencilik, yük taşıma, araba kullanma, afet sonrası arama kurtarma gibi. Ticari fırsatlar olarak ise robotikte yakın gelecekteki en önemli uygulama alanı lojistik ve taşımacılık olacak. Yapay zeka konusunda ise şu an insanların yaptığı her tür görsel ve işitsel sınıflandırma işi hatta otomatik yazılım üretme işi yakın vadede yapay zeka sistemleri tarafından gerçekleştirilecek. Türkiye bu alandaki fırsatları yakalayabilir.

Yaratıcı meslekler öne çıkacak

Çetin Meriçli, robotların ve yapay zeka sistemlerinin gelişimi ile bugün bildiğimiz mesleklerinin bir kısmının dönüşürken bir kısmının da yok olacağını vurgulayarak, "Kas ve basit sensör gücü yerine yaratıcılığı kullanan meslekler ön plana çıkacak. Artan otomasyon oranı neticesinde giderek daha çok boş vakti olacak olan insanları eğlendirmek için daha çok insan film, müzik, dizi, kitap üretim işinde çalışmaya başlayacak" değerlendirmesini yapıyor.

 

MİLLİYET


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)