adscode
adscode

Hastalıklara Yazılımla Müdahale

Sürülerdeki hastalıklar, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Yazılım Mühendisliği Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Burak Yanığlı tarafından geliştirilen yazılımla belirlenecek.

Hastalıklara Yazılımla Müdahale
Üniversite
Besicilerin sürü kayıplarına neden olan hastalıklar, başlamadan önlenecek. Sığıra takılan tasma yoluyla hayvanın ateşi, nabzı, hareketlerinden oluşan veriler sensörler aracıyla toplanıp oluşturulan merkeze aktırılacak. Hastalık şüphesi taşıyan hayvanlar belirlenecek ve veteriner hekimin müdahalesi hızlanacak.

Yanığlı tarafından İEÜ Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Kaan Kurtel ve Yrd. Doç. Dr. Ufuk Çelikkan danışmanlığında gerçekleştirilen TÜBİTAK destekli projeyle, besiciler korkulu zamanlar yaşamayacak. “Veterinerler İçin Sensör Tabanlı Tanı Destek Yazılımı” başlıklı projesi hakkında bilgi veren Yanığlı, besiciler için en büyük tehlikenin hastalığın geç fark edilmesi olduğunu söyledi. Ailesinin de tarımla uğraştığını, hayvancılık sektörünü yakından izlediğini aktaran Yanığlı, “Bilgisayar teknolojisi zirai alanda yetersiz kalıyor. Hayvancılığı yazılım ve bilgisayar teknolojileri ile buluşturdum. Böylece sığır işletmeleri ile veteriner hekim arasında verimli ve rahat bir çalışma ortamı sunmayı hedefledim” dedi.

‘Hastalık Yayılmadan Uyarı Sistemi’
Sığırda oluşan verilerin sensör yardımıyla bilgisayara aktırılacağını, herhangi bir hastalık şüphesi durumunda veteriner hekimle eş zamanlı iletişime geçileceğini belirten Yanığlı, “Toplanan veriler yazılım tarafından sağlıklı ırk bilgisi ile kıyaslanacak. Böylece veteriner hekim, ivedilikle tanıda bulunarak hastalığın sürüye yayılmadan önlemini alacak. İşletmelerde hastalık nedenli sığır ölümleri en aza indirgenerek maddi kayıplar da engellemiş olacak. Yazılım modüler ve esnek yapısı sayesinde her ölçekteki işletmeye rahatlıkla uygulanabilecek” diye konuştu.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)