adscode
adscode

"Hayal satmadan gerçekleri bize dürüstçe itiraf etmenizi bekliyoruz!"

CHP İstanbul Milletvekili Didem ENGİN'in Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bütçesine İlişkin Basın Açıklaması

"Hayal satmadan gerçekleri bize dürüstçe itiraf etmenizi bekliyoruz!"
Türkiyeden Haberler

TBMM Genel Kurulu'nda devam eden 2017 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu görüşmeleri kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesi üzerine Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Didem ENGİN'in basın açıklaması...





DİDEM ENGİN: HALKIMIZ ENGİN SAĞDUYUSUYLA PADİŞAHLIK HEVESİNİZİ KURSAĞINIZDA BIRAKACAKTIR!

TBMM Genel Kurulu'nda devam eden 2017 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu görüşmelerinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesi üzerine Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Didem ENGİN, AKP'nin bilim ve teknoloji alanındaki çalışmaları ihmal ettiğini belirterek "Ülkemizdeki tüm sorunları görmezden gelip, Cumhurbaşkanı’nın “Kanun Benim” demesi için Anayasa paketi hazırlayıp Meclis’e sunuyorsunuz. Yaptıklarınız demokrasi tarihimizin kara sayfalarında yerini alacaktır. Halkımız engin sağduyusuyla referandumda size gereken yanıtı verecek, Padişahlık hevesinizi kursağınızda bırakacaktır!" dedi.

Konuşmasına 10 Aralık 2016 Cumartesi gecesi yaşanan ve tüm ülkeyi yasa boğan, 44 vatandaşımızı kaybettiğimiz, 154 vatandaşımızın da yaralandığı Beşiktaş saldırısını kınayarak başlayan Didem ENGİN, "Ne acı ki, terör saldırıları ülkemizde sistematik hale gelmiş durumda. Her hain terör saldırısından sonra terörü lanetliyoruz ama lanetlemek acılarımızı dindirmiyor. Hükümetin görevi terörü bitirmektir! Yüzlerce kilo patlayıcının İstanbul’un kalbine nasıl getirildiği ve masum insanlarımızın hayatına kast eden bu alçak teröristlerin neden durdurulamadığı konusunda halkımız AKP Hükümeti’nden somut açıklama bekliyor" diyerek Hükümet'e sorumluluğunu hatırlattı.

AKP'nin 14 yıl boyunca bilim, sanayi ve teknolojiye öncelik vermediğini söyleyen Didem ENGİN, "Rivayete göre Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u kuşatıp, toplarıyla İstanbul surlarını döverken, şehrin ileri gelen ruhban sınıfı Ayasofya’da toplanıp, melekler erkek mi dişi mi tartışmasını yapıyorlarmış. Ülkemiz içte ve dışta tarihinin en zor dönemini yaşarken, AKP’nin Başkanlık tartışmasını en öncelikli konu olarak gündeme getirmesi açısından, manidar bir rivayet" diyerek AKP'yi eleştirdi.

"AKP Gemisi Karaya Oturdu!"

İhracatımızın sürekli gerilediğini, sanayi üretimimizin düştüğünü, temel tarımsal ürünleri bile ithal etmek mecburiyetinde kaldığımızı, ülkemizin her geçen gün yoksullaşıp vatandaşlarımızın borçlarının katlandığını, yatırımların durduğunu, iflasların çığ gibi büyüdüğünü, işsizliğin hızla arttığını, yargı bağımsızlığının yok edildiğini, gazetecilerin ve bilim insanlarının hapse atıldığını, terör saldırıları ve şehit haberleriyle milletimizin kahrolduğunu belirten Didem ENGİN, "Kısacası hem ekonomik ve siyasi, hem de dış politikada ülkemiz, sonu belirsiz bir kaosa sürüklenirken, Şanghay 5’lisine katılma, Türk Lirası ile ticaret yapıp ekonomiyi kurtarma gibi söylemlerle milli duygular kullanılarak Başkanlık adı altında tam bir dikta yönetimi getirilmeye çalışılıyor!" dedi.

"Gelmiş olduğumuz bu nokta, AKP iktidarının 14 yılın sonunda tam bir iflasıdır ve AKP gemisinin karaya oturmasıdır!" diyen Didem ENGİN, "Şimdi merak ediyorum Sayın Bakanımız, sanayinin gerilemesine, bugün açıklandığı üzere, GSYİH'nin yüzde 1.8 azalmasına, ihracatın düşmesine nasıl bir kılıf uyduracak?" sorusunu yöneltti.

2023 Hedeflerini hatırlatan Didem ENGİN, "2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma ve 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirme vaatlerinizin hala arkasında mısınız? Hayal satmadan gerçekleri bize dürüstçe itiraf etmenizi bekliyoruz!" diyerek hedeflerin ulaşılabilir hedefler olmadığı belirtti.

 

 

Kendi Ayağımıza mı Kurşun Sıkıyoruz?

İhracatımızın, ülkemize yapılan doğrudan yatırımların ve turizm gelirlerimizin ağırlıklı olarak Avrupa Birliği kaynaklı olduğunu belirten Didem ENGİN, "Dış ilişkilerimizi gerginleştirip iç politika malzemesi yaparak, ekonominin çarklarını nasıl döndüreceksiniz? Anlatın ki, sanayicilerimiz ve ihracatçılarımız anlayabilsin. Kendi ayağımıza mı kurşun sıkıyoruz, yoksa bizim bilmediğimiz bir sırrınız mı var?" diye sordu.

Üretimimizin %38’inin düşük teknolojili ürünlerden oluştuğunu, ihracatımızda yüksek teknolojili ürünlerin payının sadece %3.7 olduğunu, bu nedenle ihracatımızın arttırılamadığını belirten Didem ENGİN, "Sayın Bakan, anlatın ki bir batağa saplanmış olduğumuzu halkımız iyi anlasın!" dedi.

Yaşadığımız ekonomik krizin gerekçesi ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı’nın dış kaynakları sorumlu tutan açıklamalarını da hatırlatan Didem ENGİN, "Anlatın ki yaşadığımız bu ağır krizin, Cumhurbaşkanının dediği gibi bir ekonomik kriz değil, dışarıdan kaynaklanan bir siyasi kriz olduğuna inanalım. Yabancılar mı size kalkınma stratejinizi inşaat sektörüne, gayrimenkul satışına bağlayın dediler, yabancılar mı size 14 yıl boyunca bilime, teknolojiye, çağdaş eğitime gereken önceliği vermeyin dediler, anlatın ki biz de AKP iktidarının nasıl kandırıldığını öğrenelim. Yabancılar mı sizi kandırmış, yoksa birileri gerçekleri saklayarak halkımızı kandırmaya mı çalışıyor anlayalım!" dedi.

"Biz Padişahlık Sistemini Tartışırken, Dünya Nereye Gidiyor?"

Dünyada yaşanan teknolojik gelişmelerden örnekler veren Didem ENGİN, Endüstri 4.0 yani 4. Sanayi devrimi kapsamında dünyada çok hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşandığını belirterek "Verimliliği artıran ve maliyetleri azaltan akıllı sistemlerin entegre olduğu, akıllı fabrikalardan robotik teknolojilere, nesnelerin internetinden 3 boyutlu modellemeye varıncaya kadar, sağlıktan lojistiğe, sanayiden tarıma her sektörde dönüşüm yaşanıyor. Uluslararası araştırmalara göre, 2020’ye kadar Endüstri 4.0 kapsamında 907 milyar dolar yatırım yapılacak, ve yıllık 493 milyar dolar ciro artışı sağlanacak. Nesnelerin İnterneti’nin 2025'de 4 ile 11 trilyon $ arası ekonomik etki yaratması öngörülüyor. Bu ekonomik etki küresel milli gelirin %11'ine tekabül ediyor" dedi.

Dünyanın en büyük dijital ekonomisi olan Amerika'da işgücünün %43’ünün dijital ekonomiyi desteklediğini belirten Didem ENGİN, Almanya'nın da dijitalleşme yarışında en önde yer almak için milyarlarca Avro'luk yatırım öngören “2025 Dijital Strateji” yol haritasını ve 10 maddelik eylem planını açıkladığını hatırlattı. İnovasyon alanında ise Asya ülkelerinin ön planda olduğunu söyleyen Didem ENGİN, patent başvurularında ilk 3 sırada Güney Kore, Japonya ve Almanya'nın bulunduğunu hatırlatarak "Dünya bu gelişmelerle hızla dönüşürken, Hükümetiniz neden ülkemizi kısır tartışmalara hapsediyor, anlatın" sorusunu yöneltti.

Dış politikada Cumhuriyet tarihinin en küçültücü dönemini yaşadığımızı söyleyen Didem ENGİN, "AKP Hükümeti bütün komşu ülkelerle kavgalı hale gelmiş durumda. Kardeşiniz Esat’a şimdi katil Esat diyorsunuz. Suriye’ye Esat’ı yıkmak için girdik dediniz, ertesi gün sözlerinizi geri aldınız. Irak Başbakanı’na ağır hakaretlerde bulundunuz, sonra kapalı kapılar ardında irtibat kurmaya çalıştınız. Emevi Camii’nde namaz kılacağız deyip, Süleyman Şah türbesini kaçırma operasyonu düzenlediniz. Osmanlı’yı yeniden canlandırmak isterken, Arap dostlarımızla aramızda kolay silinemeyecek yaralar açtınız. Orta doğu’nun kaosa sürüklenmesinde en önde rol aldınız" sözleriyle AKP Hükümetlerinin dış politikadaki yanlış tutumunu eleştirdi.

"Yaptıklarınız Demokrasi Tarihimizin Kara Sayfalarında Yerini Alacaktır!"

AKP'nin tüm bu sorunları görmezden gelip, Cumhurbaşkanı’nın “Kanun Benim” demesi için Anayasa paketi hazırlayarak Meclis’e sunmasını da eleştiren Didem ENGİN, "Yaptıklarınız demokrasi tarihimizin kara sayfalarında yerini alacaktır. Halkımız engin sağduyusuyla referandumda size gereken yanıtı verecek, Padişahlık hevesinizi kursağınızda bırakacaktır!" dedi.

Didem ENGİN'in konuşması üzerine söz alan AKP Grup Başkanvekili Naci BOSTANCI Didem ENGİN'in konuşmasını öfke ve husumet içeren, analitik mantıktan uzak bir konuşma olarak nitelendirerek "Referandumda halkımızın vereceği cevap bizim başımızın üstündedir" dedi.

BOSTANCI'nın konuşmasının ardından tekrar söz alan DİDEM ENGİN Hükümet'i somut rakamlarla, somut verilerle eleştirdiğini belirterek "Siz bana eğer yanıt vermek istiyorsanız karşıma somut rakamlarla, verilerle çıkmanız lazım!" dedi.

AKP'nin muhalefet tarafından yapılan eleştirilere yanıt veremediği her durumda sandık sonuçlarının ardına gizlendiğini belirten Didem ENGİN, "Biraz önceki konuşmam AKP Grup Başkan Vekilini son derece rahatsız etmiş, daha kürsüden inmeme kalmadan hemen söz alıp sataşmadan ifadeleri açıklama ihtiyacı hissetti. Ben de memnun oldum çünkü sorduğum sorulara yanıt vereceğini düşündüm ama maalesef sormuş olduğum soruların hiçbirisine yanıt vermedi, tam tersine öfke ve husumetle gerçekleri saptırdığımı bu 14 yıllık AKP iktidarında ve analitik mantıktan uzak bir konuşma yaptığımı söyledi. Halbuki ben somut rakamlarla, somut verilerle ülkemizin performansının ne kadar kötü olduğunu açıkladım burada. Siz bana eğer yanıt vermek istiyorsanız böyle genel ifadelerle değil; somut rakamlarla, verilerle çıkmanız lazım karşıma... Şimdi AKP bizim burada ifade ettiğimiz eleştirilere yanıt veremeyeceği zaman, her zaman aynı üslupla geliyor buraya, kürsüye ve sandık sonuçlarının arkasına gizleniyor. 'Biz şöyle seçimleri kazandık, böyle seçimleri kazandık; her istediğimizi yaparız' şeklinde.Evet, bugün iktidarda olabilirsiniz ama ilelebet iktidarda olacağınız anlamına gelmez! Halkımıza karşı sorumluluklarınız var. Biz de muhalefet partisi olarak tabii ki görmüş olduğumuz eksiklikleri burada gelip ifade edeceğiz. Sorumlu bir iktidarın yapması gereken, gerçekçi olmak ve halkımıza karşı samimi olmaktır. Hata yaptığınız zaman "Evet, hata yaptık" diyeceksiniz ve bu hataları tekrarlamamaktır sizin göreviniz.Çok somut verilerle ben burada ifade ettim, Sayın Bakana sordum, Sayın Bakan yanıt verecek diye düşünmüştüm. Bakın, daha bugün gayrisafi yurt içi hasıla verileri açıklandı ve yüzde 1,8 azaldık. Neden azaldık? Bunun somut açıklamasını yapabilecek misiniz?Referandumda çıkacak sonuç tabii ki yeri başımızın üzerindedir ama padişahlık sistemini bu ülkeye getiremeyeceğiniz konusunda halkımıza son derece güveniyoruz. Önümüzdeki günlerde göreceğiz halkımız ne yanıt verecek" diyerek sözlerini tamamladı.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)