adscode
adscode

Hayat kurtarmaya ne kadar hazırsınız?..

Her yıl yüz binlerce insan acil müdahalenin yetersizliği yüzünden hayatını kaybediyor.

Hayat kurtarmaya ne kadar hazırsınız?..
Milliyet Diyalog
Önceki gece Genç Bakış’ta Hayatta Kal Derneği Başkanı Doç. Dr. Mutlu Vural ile ilk yardım bilinci ve acil müdahale yöntemlerini masaya yatırdık ve gördük ki olası bir acil durumda hiçbirimiz hayat kurtarmaya hazır değiliz!.. 

Altın dakikalar nedir? Ani bir kalp durması ya da herhangi bir kaza durumunda neler yapılabilir?
Hayat kurtarma zinciri nelerden oluşuyor? Keşke bütün bunlar okullarda öğretilse.
İşte programdan önemli satır başları...

İlk yardım? 
-  Her yıl 100 binden fazla insan hastane dışında ani kalp krizinden ölüyor.
-  Yurtdışında hayatta kalma oranları yüzde 5’lerden yüzde 10’lara çıktı. İlk dakikalarda müdahale edilirse bu oranın yüzde 60’lara çıkacağından bahsediliyor.
-  Ülkemizde hayatta kalma oranları yüzde 1’in altında.
-  İngiltere’de yüzde 70, Amerika’da yüzde 50’den fazla müdahale ediliyor. Ama bizde ambulans öncesinde ilk yardım yüzde 5.
-  Acil tıbbi durumlar olduğunda iddia edilen ambulansın şehir merkezine 10 dakikada geldiği söyleniyor.
-  Acil tahliyeler için mutlaka emniyet şeridinin olması gerekiyor.
-  Ambulansların trafik noktalarına ve bölgenin yapısına göre yerleri değişmeli ve alternatif ulaşım planının olması zorunlu hale getirilmeli.
-  İlkokul çağında ilk yardım eğitimi almak çok önemli.
-  Ambulanslarda doktor yok ise üniversite mezunu paramedikler var. Gayet iyi eğitim modülleri var.
-  İlk yardımda hâlâ eski müfredattan ilerliyoruz. Güncellemeler yapılmıyor.
-  Yurtdışında bakıcıların ilk yardımı yok ise aileler işe almıyor.
-  Yüksek tansiyon dünyada önlenebilir ölümler arasındadır.
-  Ani kalp durması her yaşta olabiliyor. Bebeklerde bile oluyor. Öngörme şansımız yok.

Ayaklı cankurtaran?
-  Var olan ilk yardımcı ve sağlık çalışanlarını, bir yazılım etrafında toplayalım dedik. Bir gönüllü havuzumuz olsun istedik. OHD dediğimiz defibrilatörler Amerika’da 36 milyon tane var. Bizde 10 bin tane satılmış. Hep kurumsal firmalar almış. Satın alan gönüllü firmaları da yazılıma entegre edelim. Her ani kalp durmasına ulaşabilecek birilerinin olması lazım. Gönüllü havuzumuzda 70 milyona hitap edebilmemiz için en az 1 milyon insan olmalı. Meydanlara, esnafa o elektroşok cihazını ücretsiz dağıtmamız lazım. Bir çağrı olduğunda o cihazı alıp müdahale edilmesi gerekir. Sistemden bir tuşa bastığınız zaman direkt 112’yi arıyor. 112 ile konuştuğunuz zaman 5 saniye içinde çevredeki ilk yardımcıyı buluyor. Konum bilgisi veriyor. Dünyada uygulanan ilk proje olabilir. Tek şartımız ticari olmayacak, kesinlikle satılmayacak, bağış, yardım ya da reklam olabilir.

-  Şu kesin, boğulan kişiye atacak bir ipiniz ya da sopanız yoksa müdahale etmeyin. Boğulan, panik olan birine asla yaklaşmıyoruz. Son nefes havliyle size sarılıp sizi de batırır.
-  Zehirli sıvı maddeler içildiği zaman hasta asla kusturulmamalı. Hastanelerde “lavaj” denilen yöntemle müdahale ediliyor.
-  Birinci derece yanıklarda bir şey yapmaya gerek yok. İkinci derece ve üçüncü derece yanıklarda su topladı diyelim, yanık büyük bir alanda ise çocuklarda sıvı kaybına neden olacağı için ya da yanıktaki toksik maddelere bağlı olarak sıvı kaybı olmasın diye temiz ve ıslak bezle örtüp mutlaka hastaneye götürmek lazım.
-  Kesiğe bağlı kanamaya baskı yöntemi ile damarı kemik arasına sıkıştırıp akımı durdurabiliriz.

Defibrilatör nedir?
-  Biz bir kişi kalbi durup yere yığıldığı zaman buna “Altın Dakikalar” diyoruz. Her geçen dakikada yaşama oranı yüzde 7 ile yüzde 10 arası azalıyor. 
-  Mustafa Koç’a her türlü müdahale yapıldı. İlk dakikalarda sadece kalp masajıyla müdahale yapıldığını anlıyoruz. Bu durumda sadece kalp masajı yaparak yaşama oranı zaten dünyada yüzde 10. Dakikada 100 olacak şekilde kalp masajı yapmak gerekiyor. 13 yaş ve üzerinde yapay solunum gerekmiyor. Ama ilk 2 dakika içerisinde hem kalp masajı hem elektroşok yaptığınızda hayatta kalma oranı yüzde 60’a çıkıyor. O yüzden cihazlar çok önemli. 
-  Kalp masajıyla kısmi bir dolaşım sağlıyorsunuz. Hayati organların daha uzun yaşaması için. Beyin 3 dakikada öleceğine 20 dakika sonra ölüyor. Defibrilatör direkt kalbi çalıştırıyor. Bu cihazı ilk yardım eğitimi alan kişiler kullanabiliyor. 10 yaşındaki birinin kullanımı bile gösterilmiş. Hastaya dokunmamak gerekiyor. Ciddi oranda elektrik veriliyor. Elektroşok verildikten sonra kalp masajı yapıyorsunuz.
-  Fiyatı da akıllı telefon kadar.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)