adscode
adscode

“HAYATI TWİTTER VE FACEBOOK DEĞİL EDEBİYAT ÖĞRETİR”

SEV Amerikan Koleji’nin (SAC)) konuğu olan Çağdaş Türk edebiyatının usta kalemi Murathan Mungan, “Hayat hakkında twitter’dan, facebook’tan öğrendiklerinizden çok daha fazlasını edebiyattan öğrenirsiniz."…

“HAYATI TWİTTER VE FACEBOOK DEĞİL EDEBİYAT ÖĞRETİR”
Okullardan Haberler
SEV Amerikan Koleji’nin (SAC)) konuğu olan Çağdaş Türk edebiyatının usta kalemi Murathan Mungan: “Hayat hakkında twitter’dan, facebook’tan öğrendiklerinizden çok daha fazlasını edebiyattan öğrenirsiniz. Edebiyattan, hayatta öğrendiğinizden katbekat fazlasını öğrenirsiniz. Böylece; daha az aldanırsın daha az aldatırsın, yalanları daha çabuk tanırsın ve belki de daha az kazık yersin.”

 Türk edebiyatının usta kalemi, ünlü şair ve yazar Murathan Mungan, Özel SEV Amerikan Koleji’nin (SAC) konuğu oldu. Öğrencilerle deneyimlerini paylaşan, kitaplarını imzalayan Mungan, alkışlar arasında girdiği salonda öğrencilerin merak ettiği soruları yanıtladı. Çok genç yaşından itibaren edebiyat dünyasında var olduğunu hatırlatan Murathan Mungan, “Şanslı yanım şu ki; her yeni kuşak bu trenin bir vagonuna, bir katarına atlayarak benim bugüne kadarki yazarlık, şairlik sanat ve kültür adamlığı maceramın sürmesine katkıda bulundular” diye konuştu. İlk yazma deneyimine sekiz yaşında başladığını anlatan Mungan, gençlere şu tavsiyelerde bulundu:

·         HAYAL KIRIKLIĞINDAN KORKMAYIN: Çok gençsiniz; asla ama asla hayal kırıklıklarınızdan korkmayın. Hayal kırıklıklarımız da bizi besler, büyütür zenginleştirir ve güçlendirir. Sizin olan her şeye yaslanın buna hayal kırıklıklarınız da dahil olsun.
·         GEÇMİŞİ DE BİLMELİSİN: Ne kadar çok bilirsen, okursan, takip edersen, etkilere açık olursan, o kadar çok özgünleşirsin. Bunun için geçmişte neler yapılmış, neler görülmüş onları bilmelisin. Daha sonra bu geçmişten aldıklarının öyle nasıl bir taş tuğla koymalısın ki o senin olsun, senin imzanı taşısın. İşte onu bulmalısın. Gençlik yaşlarında en önemli sorunlardan biri olan ‘ben olmak için’; geçmiş ile şimdi ve gelecek hayalleriniz arasında doğru bir denklem kurmanız gerekiyor.
·         ETKİLERE AÇIK OLUN: Ne iş yaparsanız yapın hangi mesleği seçerseniz seçin etki altında kalmaktan korkmayın. Etkilere açık olun. Etkileri özümseyin ve kendiniz kılın. Artık başkalarının sizden etkileneceği yere gelene kadar kendinizi geliştirin. Bunu da ancak sürekli okuyarak yapabilirsiniz.
·         HAYAL GÜCÜNÜZÜ KİTAPLA GELİŞTİRİN: Hayal, imgelem gücünüzü en çok geliştiren sanat, edebiyattır. Eğer imgelem gücünüz, tasavvur etme kabiliyetiniz gelişsin istiyorsanız kurmaca metinler okuyun. Bir edebiyat metni okurken, onu, kendi zihninizde yeniden inşa ediyorsunuz.
·         EDEBİYAT EMPATİYİ KAZANDIRIR: Bizi sadece hayat zenginleştirmez. Doğum ile ölüm arasındaki hayat, sandığınızdan çok kısa bir süreden oluşuyor. Yaşadığınız şeyler kadar hayattan öğreniyorsunuz. Ama edebiyat yoluyla biz başkası olmayı, öteki olmayı, başka hayatların, başka yaşam deneyimlerinin olduğunu öğreniyoruz. Ötekini, başkalarını anlıyoruz. Empatiyi, kendini başkasının yerine koymak gibi insani bir kabiliyeti kazanıyoruz.
·         EDEBİYATIN YERİ DOLDURULAMAZ: Edebiyata ölümsüzlüğünü kazandıran temellerden biri yerinin bir türlü doldurulamazlığıdır. Sinema, video, üç boyutlu filmler ve daha teknolojik bir sürü gelişme oldu. Ama sonuçta insanların sadece kendi imgelemleriyle baş başa kalabileceği, kendi zihinsel kapasitelerini geliştirebileceği tek zaman dilimi kitap okudukları anlar oluyor.
·         HAYATTAN KATBEKAT FAZLA ÖĞRETİR: Edebiyattan, hayatta öğrendiğinizden katbekat fazlasını öğrenirsiniz. Edebiyatta öğrendiklerinden sonra kendi hayatına döndüğünde; daha az aldanırsın daha az aldatırsın, yalanları daha çabuk tanırsın ve belki de daha az kazık yersin.
·         YETENEK GELİP GEÇİCİ: Herhangi bir alanda (basketbol, bilgisayar, futbol vb) kendinizi yetenekli hissediyorsanız öncelikle öğrenmeniz gereken şey şu: Yetenek gençlik gibi bir şey çok çabuk geçiyor. Yetenek bakım istiyor. O yeteneği diri, zinde, dinç tutmak için beslemek gerekiyor. Saçınıza ayırdığınız zamanın yarısını yeteneğinize ayırsanız inanın kendi içinizde çok hızlı yol alacaksınız.
·         YETENEK ÇALIŞMAKLA ZENGİNLEŞİR: Yetenek, çalışkanlıkla ve disiplinle var olduğu zaman çok zenginleşiyor. İşini iyi yapıyorsan, kendini seviyorsan çalışkan olacaksın. Çalışmak, seni besler ve geliştirir.
·         TWİTTER DEĞİL EDEBİYAT ÖĞRETİR: Sizin kendinizi var etmeniz adına edebiyata çok ihtiyacınız var. Hayat hakkında; twitter’dan ve facebook’tan öğrendiklerinizden çok daha fazlasını edebiyattan öğrenirsiniz. Çünkü hepsi günübirlik, üç tane kes yapıştır, cımbızla alınmış, tamamen bir örnek birkaç sözcükle kendinize bir hayat ve hayal dünyası, bir varoluş biçimi inşa edemezsiniz.
·         İYİ MÜZİK DİNLEYİN İYİ FİLM İZLEYİN: Kısacık olan hayatı dolu dolu yaşamak, içini doldurmak için iyi müzik dinleyin, iyi kitap okuyun, iyi film izleyin. Edebiyat sadece edebiyattan beslenmez başka sanatlardan da beslenir. Her sanat birbirinden beslenir. Bütün sanatlar bizim için var. Bizim hayatımız için, kendimizi yeniden yapılandırmamız için var. Hayatınızı bunlarla besleyin. Edebiyat her zaman yanınızda olsun.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)