adscode
adscode

'Her Aşk Gibi Yarım'a Roman Ödülü

Ankara Üniversitesi'nin, üniversite ortamında Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyan 2014 Yılı Roman Ödülü Yarışması Ödül Töreni Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nde gerçekleşti. Doğan Yarıcı, "Her Aşk…

'Her Aşk Gibi Yarım'a Roman Ödülü
Üniversite

Türkiye'de üniversite ortamında ilk olma özelliğini taşıyan 2014 Yılı Roman Ödülü Yarışması Ödül Töreni, Rektörlük 100. Yıl Salonunda yapıldı. Yetişkin Roman Ödülü'nün sahibini bulduğu törene Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş başta olmak üzere üniversite yönetimi ve edebiyat dünyasının tanınmış isimleri katıldı. Ödül, Doğan Yarıcı'nın "Her Aşk Gibi Yarım" adlı eserine verildi.

ŞİİR ÖDÜLÜ DE GELİYOR

Törende konuşan Ankara Üniversitesi Kültür-Sanat Koordinatörü Doç. Dr. Ömer Adıgüzel, Ankara Üniversitesi'nin, bilimin ve tekniğin üniversitesi olduğu kadar kültür ve sanatın da üniversitesi olduğunu kaydetti. Birincisi 2014'te Roman türüyle verilmeye başlanan ödüllere 2015'te öykü türünü de ekleyeceklerini belirten Adıgüzel, Sanat Ödülleri'ne şiir gibi her yıl yeni bir türü eklemek istediklerini dile getirdi.

SANATTA ÖNCÜ

Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş ise yaptığı konuşmada, Ankara Üniversitesi'nin sanat alanında da öncü çalışmalar yapmış bir üniversite olduğunu söyledi. İnsanları toplumları bir arada tutan kavramların dil ve edebiyat olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erkan İbiş, kitap okunmadığı zaman, insani ve evrensel değerlerin anlamlarını da kavramanın olanaklı olmadığına işaret etti.

ÖDÜLÜN VERİLME NEDENİ

Öykü, şiir ve romanın, insanın yaşamına, hayallerine ve düşüncelerine dair olduğunu anlatan Prof. Dr. Erkan İbiş, ödülü verme nedenlerini şu sözlerle anlattı:

"İnsanın düşünce ve hayal dünyasını daha geliştirebilecek adımlara katkımız olması, Türkçemiz ile yazılmış eserlerin tanıtımını ya da bu tür eserlerin yazımını teşvik edebilmek, onu toplumla paylaşabilmek, insani evrensel değerleri daha yaygınlaştırmak, insanın

düşünsel, düşsel ya da yaratıcılık dünyasına katkıda bulunabilmek için bu ödülü veriyoruz."

İVME KATMASI İÇİN

Jüri üyelerinin, yazın dili, Türkçenin kullanımı, estetik nitelikler, karakter yaratma gibi özelliklere bakarak kararlarını verdiklerini anlatan Prof. Dr. Erkan İbiş, bu ödülün, edebiyatımıza, dilimize ve kültürümüze küçük de olsa bir ivme katmasını amaçladıklarını sözlerine ekledi. Törende, Eczacılık Fakültesi emekli öğretim üyesi ve yazar Prof. Dr. Erendiz Atasü de "Dil Devrimi ve Roman" başlıklı bir konuşma yaptı.
 

2014 Yılı Ankara Üniversitesi Roman Ödülü, "Yazınsal nitelikli yapıtların okurla buluşması, sanatçı-okur etkileşiminin sağlanması ve Türk edebiyatına yeni yapıt ve yazarların katılmasına olanak sunmak amacıyla" düzenlendi. Yarışmanın jüri üyeliğini Prof. Dr. Necdet Adabağ, Prof. Dr. Sedat Sever, Prof. Dr. Abdulkadir Gürer, Prof. Dr. Cahit Kavcar, Doç. Dr. Ömer Adıgüzel, Adnan Binyazar ve Özcan Karabulut yaptı.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)