adscode
adscode

Her Çalışan Yılda Ortalama 5.5 Gün Eğitim Alıyor

TEGEP Eğitim ve Gelişim Platformu Derneğitarafından,Türkiye’nin ilk 500 firması arasından seçilmiş bir örneklem grubu üzerinde gerçekleştirilen Kurumsal Eğitim Araştırması, kurumsal eğitim ve gelişim…

Her Çalışan Yılda Ortalama 5.5 Gün Eğitim Alıyor
Türkiye'den Haberler
Araştırmaya göre; çalışanlar ortalama olarak yılda 39 saat eğitim alıyor. Bu da her bir çalışanın yılda, yaklaşık 5,5 gününün eğitime ayrıldığını gösteriyor. Bu veri, kurumların, eğitim ve gelişime yaptıkları yatırımın önemli bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Araştırmada, kullanılan eğitim yöntemleri ile ilgili veriler de yer alıyor.

Araştırmaya göre; sınıf içi eğitim hala en çok kullanılan yöntem ve bütçede yarıdan fazla pay sınıf içi eğitimlere ayrılıyor. Ancak web tabanlı eğitimlerinde kullanım açısından ön plana çıktığı görülüyor; kurumların % 69’u web tabanlı eğitim yöntemlerini kullanıyor ve bu yöntemler bütçede % 10’luk bir dilimi kapsıyor.

Araştırma, kurum içinde “iç eğitmenlerin” yaygın olarak kullanıldığını ve dışarıdan alınan eğitimlerin çoğunun yerel danışmanlık firmalarından alındığını gösteriyor.

Capital 500 şirketlerinde 1 eğitim ve gelişim profesyoneline düşen ortalama çalışan sayısı ise 580 kişi.

Araştırma verileriyle ulaşılan diğer dikkat çekici sonuçlar şöyle;

Kurumların dışarıdan aldıkları hizmetler içinde %24’lük en yüksek bütçe payı ile konaklama, ikram, eğitim yeri kiralama gibi operasyonel ve katma değeri düşük başlıklar yer alıyor.

Görüşülen firmaların %40’ının bir eğitim birimi olduğu ve bu birimlerin yarısından fazlasının İK Direktörlüğüne raporlama yaptığı ulaşılan bir başka veri.  Bu da, araştırmaya katılan kurumların çoğunda, eğitim bölümlerinin, ayrı bir departman/bölüm ve fonksiyonel alan olarak temsil edilmediğine işaret ediyor.

Kurumların yarısından fazlasında yetenek havuzu bulunuyor. Bir yetenek havuzu olduğunu belirten kurumların büyük çoğunluğu yetenekler için özel bir yetenek gelişim programı uyguluyor ve bu programlara ayrılan pay bütçede önemli bir yer tutuyor.

Kurumlar, eğitim bütçelerinde en yüksek payı softskill eğitimlere ayırıyor.

Araştırma verilerine göre; Türkiye’deki kurumlarda, davranışsal gelişim eğitimleri (softskill) daha fazla odaklanılan bir gelişim başlığı. Eğitim bütçelerinde softskill eğitimlere bütçenin % 42’si ayrılırken, % 37 ile uzmanlık eğitimleri bütçede ikinci paya sahip. Softskill eğitimlerin dağılımına bakıldığında ise yönetsel gelişim programlarına önemli bir pay ayrıldığı görülüyor.

Eğitim profesyonellerini bir çatı altında toplamayı, bu alana ilişkin standartları belirleyerek bir başvuru noktası olmayı hedefleyen TEGEP Eğitim ve Gelişim Platformu Derneği, sektöre önemli katkılar sağlayacak çalışmalar yürütüyor. TEGEP Kurumsal Eğitim Araştırması,bu doğrultuda gerçekleştirilen ve her yıl gerçekleştirilecek olan bir çalışma.

TEGEP, Türkiye’deki kurumsal öğrenme faaliyetlerine yönelik KPI’ları belirlemek ve   kıyaslama çalışmaları yaparak sektördeki profesyonellere güvenilir kıyaslama bilgisini sunmak amacıyla yaklaşık olarak 6 aylık bir süreç içinde bu araştırmayı gerçekleştirdi.

Araştırma, TEGEP Kıyaslama Çalışmaları Analiz ve Koordinasyon Çalışma Komitesi ile profesyonel ve tarafsız bir araştırma firması olan GFK Araştırma Hizmetleri A.Ş. ile birlikte yürütüldü. Capital 500 içinden belirlenen kurumlar üzerinde yürütülen araştırmanın sonuçları, ilk olarak 27 Kasım 2013 tarihinde gerçekleşen TEGEP 3. Eğitim ve Gelişim Zirvesi’nde eğitim ve gelişim profesyonelleri ile paylaşıldı.  

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)