adscode
adscode

Her il ve ilçeye çocuk kütüphanesi

Ünal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Her il ve ilçeye çocuk kütüphanesi
Kültür Sanat
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Bakanlık olarak kütüphane yatırımlarına sponsorluk desteği sağlanmasına yönelik politikalar oluşturmayı düşünüyoruz. Hayırseverler kütüphane yaptıkları zaman bunların vergiden düşülmesiyle ilgili bir çalışmayı şu anda sürdürüyoruz" dedi.

Ünal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen EXPO Antalya 2016'ya Bakanlık olarak destek olduklarını belirten Ünal, "Rusya ile yaşanan sorundan kaynaklanacak muhtemel bir krizi biz hangi kaldıraçla kontrol edebiliriz ve EXPO 2016'yı bunun için bir kaldıraç olarak kullanabiliriz' dedik. Bu kapsamda Gıda ,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, 'Bakanlık olarak kültür sanat etkinliklerinize ve tanıtma konusunda size destek olalım' dedik" diye konuştu.

İstanbul'daki AKM binası hakkında ise Ünal, bakım ve onarım çalışmaları 2009'da başlayan binanın çalışmalar sırasında temeli ve taşıyıcılarında çok ciddi kolozyon tespit edildiğini kaydetti.

Ünal, İTÜ ve Sakarya üniversitelerine etüt yaptırdıklarını, depreme dayanıklılık ve güçlendirmeye ilişkin tespitler doğrultusunda çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Binanın neden afiş olarak kullanıldığı konusunda ise Ünal, "Ertuğrul 1891' filminin ortaya koyduğu o uluslararası ilişkiler ve oradaki insanı duygularının bunun farkındalığının artırılmasıyla ilgiliydi biraz niyetimiz. Orada  tamamen ticari amaç gütmeksizin çalışma yürütüldü" dedi.

Aspendos Uluslararası Bale ve Opera Festivali ile Uluslararası İstanbul Opera Festivali'ne uluslararası katılım olup olmadığı ve sponsorlukların çekilip çekilmediği yönündeki soruya karşılık Ünal "Geçen festivallere birçok bireysel ve grup olarak uluslararası düzeyde katılım gerçekleşti. Ayrıca Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü  tarafından düzenlenen söz konusu uluslararası festivaller nedeniyle de üyesi olduğumuz Uluslararası Festivaller Birliği tarafından 2015'te Genel Müdürlüğümüze ödül verildi" ifadelerini kullandı.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğüne vekaleten atanan Selman Ada'nın göreve geldikten sonra sahnelenen eserlerinin temsil ve seyirci sayısı hakkında ise 2014-2015 sezonunda 8 temsili yapılan "Ali Baba&40" eserinin 2 bin 396 kişi, 2015-2016 sezonunda ise yine aynı eserin 16 defa temsili yapıldığını ve 6 bin 909 kişi izlendiğini, "Mavi Nokta"nın ise 3 temsil ile 642 kişi tarafından, "Aşk-ı Memnu"nun 3 temsil ile bin 434 kişi tarafından, "Başka Dünya"nın ise 5 temsil ile 2 bin 238 kişi tarafından izlendiğini kaydetti.

Okuma alışkanlığının geliştirilmesi konusunda ise Ünal, "Bakanlığa bağlı halk ve çocuk kütüphanelerinde verilen hizmetlerimiz var. Her ilimizde ve ilçemizde çocuk kütüphaneleri açmaya başlıyoruz. Sadece halk kütüphaneleri değil kütüphanelerin  tanıtım ve kültürel etkinliklerini de artırıyoruz. Bakanlık olarak kütüphane yatırımlarına sponsorluk desteği sağlanmasına yönelik politikalar oluşturmayı düşünüyoruz. Hayırseverler kütüphane yaptıkları zaman bunların vergiden düşülmesiyle ilgili bir çalışmayı şu anda sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Ünal, seyahat acenteciliğinin neden tur operatörlerin geçildiğine yönelik değerlendirmesinde, seyahat acenteciliğinin daha küçük ve bireysel girişimler, tur operatörlerinin ise daha büyük ölçekte olduğunu, bu nedenle seyahat acenteciliğinden tur operatörlüğüne geçmeyi planladıklarını söyledi.

Devlet Opera ve Balesi ile devlet tiyatrolarının bağımsız olması

Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatrolarının bağımsız olması konusunda ise Bakan Ünal, şunları kaydetti:

"Aynı kanaatteyiz. Çünkü devlet memuru statüsünde olması sanatçının performans kaygısını ortadan kaldırıyor.  Dolayısıyla sanatçının performansına dayalı ve sanatçının performansının desteklendiği bir sistemi şu anda oluşturmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda özellikle tiyatroyu her ilde yerelleştirmek ve tiyatroyu o kentin yerel kaynaklarından daha çok hayatta tutmak istiyoruz. Çünkü bize artık şehirlerden sanatçı gelmiyor. Aslında sorun sadece bizim düşünce dünyamızla ilgili değil, sorun bizim artık kültür üretmede, şehirlerin kültür üretmesinden kaynaklanan bir sorun. Şehirlerin hafızası ve kimliğinin bir kültür üretimini engellemeye başlaması ve dolayısıyla da o kentte doğan ve büyüyen gençlerin hem kentle kurduğu ilişki hem de onların gelişimleri kültür dünyalarına kentin katkı sunmamaya başlaması başka bir tehlikeyi de yanı sıra getiriyor."

Konuşmaların ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığının bütçesi kabul edildi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)