adscode
adscode

Her öğrenci istediği okula gidemeyecek!

“TEOG geri mi geliyor?” tartışmaları ile gündeme gelen yönetmeliği eleştiren, Aydoğan, “Her öğrenci istediği okula gidecek’ ifadesi bir kez daha fiilen ortadan kalktı” dedi.

Her öğrenci istediği okula gidemeyecek!
Eğitim
“Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Yapılan değişiklik, milyonlarca öğrencinin ve velinin liseye geçişle ilgili kaygılarının ve yaşanan belirsizliğin artmasına neden oldu. 

Resmi Gazete’de yayımlanan ve “TEOG geri mi geldi?” tartışmasına yol açan yönetmelikte “ (1) Bu Yönetmelikte yer alan yerleştirme, nakil ve geçişlere ilişkin hükümler, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılından itibaren ortaokul ile imam hatip ortaokullarının 8 inci sınıfını tamamlayıp ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencileri kapsar. (2) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ortaöğretim kurumlarında öğrenimlerine devam eden öğrencilerin nakil ve geçişleri; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte olan Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür” ifadeleri yer aldı.

Öğrenci ve velileri kaygılandıran, tartışmalara yol açan değişiklik ile ilgili Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan BirGün’e konuştu.

TEOG olmayacak
Aydoğan, yapılan değişiklikle ilgili iki noktanın altını çizdi: 
“İlk olarak TEOG adı verilen ortaöğretime geçiş sisteminin artık uygulanma koşulu yoktur. 31 Ocak’ta yapılan değişiklikle TEOG yerleştirmesinde kullanılan puana esas olan sınavları ve sonuçlarının değerlendirmesini düzenleyen maddeler iptal edildi. Dolayısıyla yeni sistem bu öğretim yılı sonunda uygulanmasa da TEOG döneminde yapılan sınavların bu yıl da tekrarlanması artık mümkün değildir.

İkinci olarak da geçici madde 9/1 bu yönetmelik ile düzenlenen ‘yerleştirme, geçiş, nakil’ kapsamına dahil olan öğrencilerin 2018-2019 öğretim yılında ortaokul ve imam hatip ortaokullarından mezun olanları kapsayacağı şeklindedir. ‘Yerleştirme’ olarak ifade edilen işlem ise yine aynı yönetmeliğin 20’inci maddesinde ortaöğretime geçişte uygulanacak beş farklı yerleştirme biçimini kapsamaktadır. Sonuç olarak bu maddenin yorumu MEB bürokrasisinin ifade ettiği gibi değildir. Hakkında açıklama yaptıkları metni okumak için zaman ayırırlarsa yapılan yorumların haklılığını göreceklerdir.”

Adrese dayalı alım sorunu
Yönetmelikte yer alan diğer maddelere de değinen Aydoğan, “Sınavla öğrenci alacak olan okullar Fen Liseleri , Sosyal Bilimler Liseleri, Proje Okulları ve Anadolu Teknik Liseler olarak belirlenmiştir. Proje okulu olmayan Anadolu liselerinin tamamı bu kapsamda adrese dayalı öğrenci alacaktır” dedi. 

Aydoğan, yapılan başka bir değişikliğe dikkati çekerken de “16 Eylül 2017 tarihinde yapılan değişiklikle Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ve Proje Okullarının kontenjanları 5 şubeyle sınırlandırılmıştı. Bu sınırlandırma kaldırılmıştır. Yapılan değişiklikle sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarının sınıf kontenjanlarını 30 ile sınırlandırırken adrese dayalı öğrenci alan okulların sınıf kontenjanlarının gerekli olduğu durumlarda 40 olabileceğini belirtmektedir. Bu durum Anadolu liselerinin kontenjanlarının fiilen 40 olmasına neden olacaktır” olduğunu söyledi.

İstenilen okula gidilemeyecek
Aydoğan, yönetmeliğin özensiz hazırlandığını da belirterek, “Yönetmelikte yer alan en temel sorunlardan birisi de çember sistemine ilişkin itirazlarımızı fazlasıyla haklı çıkarmaktadır. Yönetmelikte 20/b maddesine göre düzenlenen adrese dayalı yer değiştirmenin ‘tercihe bağlı’ yapılması ve yerleştirme yetkisinin komisyonda olması on binlerce mağduriyete neden olmakta ve ‘her öğrenci istediği okula gidecek’ ifadesini bir kez daha fiilen ortadan kaldırmaktadır” ifadelerini kaydetti.

Eğitim İş MYK’den yapılan açıklamada ise sorumlular istifaya davet edildi. Eğitim Öğretim yılı başından beri Cumhurbaşkanının bir sözü ile başlayan liseye yerleştirme sorununun artarak devam ettiğine dikkat çekilen yazılı açıklamada, “MEB’in açıkladığı bu yönetmelik umarız yazıldığı gibidir. Umarız daha önce olduğu gibi liyakatsiz ve iş bilmez yöneticilerin yanlış ifadesi değildir. Bu rezilliğe imza atanları derhal istifaya davet ediyoruz” ifadeleri kaydedildi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)