adscode
adscode

'Herkesin üniversiteye gitmek istemesi yanlış'

Hürriyet Yazarı Ahmet Hakan’ın İlber Ortaylı’yla yaptığı röportajdan önemli satır başları;

'Herkesin üniversiteye gitmek istemesi yanlış'
Eğitim


İşte İlber Ortaylı'nın çok konuşulacak çarpıcı açıklamaları;


''Dünyanın neresinde 70 ilde 70 üniversite diye bir şart var. Böyle şart olur mu? İlle de taşrada üniversite yapacağım diye bir şey olmaz. Taşrada üniversite olabilecekse olur, olmayacaksa olmaz.
*
Bir üniversitenin üniversite olabilmesi için her şeyden evvel laboratuvar ve kütüphane lazım. Var mı bunlar? En merkezdeki üniversitelerde bile yok.
*
İyi bir üniversite için iyi öğretim kadroları gerekir… İyi bir üniversite için medeni eğitim ve yaşamı sağlayan kampus gerekir. Bunlar olmadan üniversite olmaz.
İmam hatip çok ama din bilgini yok İLBER Ortaylı “Türkiye’de din bilgini yetişmiyor” diyor. Ve başlıyor bunun nedenlerini anlatmaya… İşte İlber Hoca’nın söyledikleri:
*
Bir toplumda din eğitimi olur, olmaz diye bir şey yok. Ama bunu iyi yapmak zorundasın, kaliteli yapmak zorundasın, hakkını vererek yapmak zorundasın.
*
Sürekli imam hatip okulları açıyorlar mesela. CHP de açmıştı imam hatipleri, Demokrat Parti de… Şimdi de bunlar açıyor. Ha bire açılıyor bu okullar. Ama imam hatiplerden din bilgini yetişiyor mu? Ona bakmak lazım.
*
İki ölü, üç diri dili öğreteceksin ki din bilgini olan adamlara saygı duyulsun. Var mı böyle bir bakışın, kaliten? İyi bir din bilgini klasik eğitimle, klasik hümanist eğitimle paralel olarak alır din eğitimini. Gidin bakın Almanya’da, Fransa’da, İsveç’te din eğitimi nasıl veriliyor.
*
İyi bir din bilgini olmak için Hıristiyanlığı, Museviliği bileceksin. Bilmek zorundasın. İslam’dan önce gelen şeraitlerin neler getirdiğini bilmeden, İslam’a onlardan nelerin geçtiğini bilmeden fetva verilemez. Yunanca, Latince bilmeyen bir İslam müçtehidini düşünmek zor… Bu dillerden birini okullarda okutman gerek. Şarttır bu.
Herkesin üniversiteye gitmek istemesi yanlış İLBER Ortaylı‘ya göre… Türkiye’de herkesin üniversiteye gitmeye merak salması çok yanlış. İşte İlber Hoca’nın bu konuda söyledikleri:
*
Türklerin yanlış bir anlayışı var: Herkes üniversiteye gider. Hayır. Herkes üniversiteye gitmesin. Herkese tabii ki kara cehaletten kurtaracak bir eğitim verirsin, herkese iş yapacak bir eğitim verirsin, zanaatçı olur, başka bir şey olur. Ama herkesi üniversitede okutamazsın.
*
Aynı ananın babanın üç çocuğu birbirine benzemiyor. Bu bir vergi… Siz yetenekli bir çocuğun bulunduğu bir yeri, öbürüyle dolduramazsınız.
*
Herkesin üniversiteye gitmesinin acısını tadacaklar. Müthiş paralarla okuyanlar, iş bulamayacaklar, ancak daha basit, daha pratik dalları öğrenmek için de geç kalmış olacaklar. Çok hazin şeyler bekliyor Türkiye’yi.
*
Her çocuk bürokrat olmak istiyor, genel müdür olmak istiyor, savcı olmak istiyor. Oysa iyi bir marangoz, iyi bir tesisat tamircisi, iyi bir elektrikçi çok daha önemlidir. Herkesin hekim ve göz hekimi olması şart değil. Optik alanında çalışan ustalar çok daha önemlidir. Herkesin üniversiteye gitmesi demek şu demek: Genç yaşta öğrenilecek bir dolu meslek varken oyalanmak demek.
*
Bu kadar işletmeciyle ne yapacağız, çok merak ediyorum. Bu kadar çok sosyologla ne olur çok merak ediyorum. Liseden sonra herkesi tarih fakültesine yollamanın manası nedir?
İlber Ortaylı’dan cümleler Bizim İslamcı cephede Osmanlıcılık bir dış janjandır, bir kılıftır. İstedikleri aslında Asrı Saadet’tir. Oraya ulaşmak için Osmanlı’yı kılıf olarak kullanıyorlar. Osmanlı milletler üstü değildi… Osmanlı’da Türklük vardır. Türkiye kara cahil bir ülke değil ama yarım okumuş bir ülke. 1930’larda o savaş yorgunu yoksul ülkede bir ilim, kültür, irfan heyecanı vardı. Bugün böyle bir heyecan kalmadı. Biz 1930’ların heyecanına dönmeliyiz. Bu kadar açık…''

Röportajın tamamı için tıklayın!

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)