adscode
adscode

Hiperaktivite Hastalık mı Yoksa Sadece Sorun mu?

Hiperaktivite ve dikkat dağınıklığının nöropsikiyatrik bir hastalık olduğunu söyleyen Şenay Yılmaz "Tanı konulması için tıp bilgisi gerekiyor. Sorun ilaç ve eğitsel tedaviyle çözülebiliyor" diyor.

Hiperaktivite Hastalık mı Yoksa Sadece Sorun mu?
Anaokulu
Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz, hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı hakkında önemli bilgiler verdi:  Hiperaktivite ve dikkat eksikliği; hastalık mı yoksa davranış bozukluğu mu? 
Bu sorun bir hastalıktır; nöropsikiyatrik bir bozukluktur. Yani beynin bazı kısımlarının olması gerekenden fazla aktif olması ve bunun beyin tarafından organize edilememesidir. Çocuğa dikkat eksikliği tanısının konulabilmesi için tıp bilgisi gerekmektedir. 
 Tedavisi mümkün mü peki? İki yönlü tedavisi mümkündür; ilaç ve eğitsel tedavi. İlaç; dikkat süresini uzatır ve hareketliliği azaltır. Bireysel eğitim de dikkat ve sosyal becerilerinin geliştirilmesinde etkilidir. 
SUÇA MEYİLLİ OLABİLİRLER  Dikkat eksikliği olan çocuk, okulda her zaman başarısız mı olur? 
Elbette hayır. Sadece doğru yönlendirme ve eğitim almayan çocuklar, maalesef suça meyilli olabiliyor.  Bu tanı aileleri nasıl etkiliyor?
Öğrenme güçlüğü ya da otizm gibi sorunlara nazaran, bu durum onlara daha sempatik geliyor. Kabullenememe sorunu olmuyor yani... 
 Hiperaktif öğrenci, öğretmeni çok mu yoruyor peki?
Bazı çocuklar bir kenarda oturup sorun çıkarmadan hayatlarına devam ediyor. Bazılarında ise öfke kontrolü sorunu yaşanıyor. Öğretmeni yoran da bu gruptur. 
 Öğretmenler bu grup için nasıl çözümler üretiyor?
Bazı öğretmenler sorumluluk almamak için kaynaştırma raporuna yöneliyor. Çözümcü öğretmenler ise çocuğun gerekli tedavileri alması konusunda aileyi yönlendiriyor. 
sabah- haberin devamını okumak için tıklayın






Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)