adscode
adscode

Hocalı Katliamı Kurbanları Anılıyor

Ermenistan ordusunun, 1992'de Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 613 kişiyi öldürdüğü katliamın kurbanları 23. yılında anılıyor.

Hocalı Katliamı Kurbanları Anılıyor
Türkiye'den Haberler
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün, "8 yıl süren Dağlık Karabağ savaşı içerisinde yapılan en büyük katliam" olarak nitelediği Hocalı'nın kurbanları, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen yürüyüşle anıldı. Ankara'da da kurbanların anısına bir müze açıldı.

Hocalı'nın 613 kurbanı Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ve Türkiye'de çeşitli etkinliklerle anıldı. Bakü'deki Hocalı Anıtı'ndaki törene Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkili katıldı. Cumhurbaşkanı Aliyev anıta çelenk sundu ve Hocalı'da hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Aliyev'in ardından Çavuşoğlu ve diğer katılımcılar anıta gül ve karanfil bıraktı. Resmi törenin ardından binlerce Azerbaycanlı, 613 kişinin anısına saygı duruşunda bulundu.

Bakü'de katliamın 23. yılında bazı sivil toplum kuruluşları ve gençlik örgütleri tarafından yürüyüş düzenledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Gençler Fonu'nun öncülüğünde sabaha karşı düzenlenen etkinlik, katliamın kurbanlarının anısına yapılan "Ana Feryadı" anıtının yanında başladı. Ellerinde Azerbaycan bayraklarıyla anıt önünde toplanan kalabalık, saygı duruşunda bulundu, 613 mum yakıldı.

"Ya Karabağ ya ölüm", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları ve marşlar eşliğinde başkentin sokaklarında yürüyen göstericiler, Hazar Denizi kıyısındaki Ulusal Park'ta toplandı. Burada da mumlar kullanılarak hazırlanmış "Justice for Khojaly" yazısı önünde saygı duruşunda bulunan grup, deniz kıyısında 613 dilek balonu uçurdu.

Gençler Fonu Başkanı Ferhat Hacıyev, yürüyüş sırasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Azerbaycan gençlerinin Hocalı'da yapılan katliamı hiçbir zaman unutmayacağını söyledi. Hocalı'da yaşananların Azerilerin hafızasına sonsuza dek yazıldığını vurgulayan Hacıyev, "Hocalı'da dökülen kanın yerde kalmayacağından eminim. Bir gün mutlaka Hocalı'ya, Hankendi'ne, Karabağ'a geri döneceğiz" diye konuştu.

Ankara'da Hocalı Özel Müzesi açıldı
Hocalı Katliamı nedeniyle Türkiye'de de anmalar yapılıyor. Ankara Kızılcahamam'da ise kurbanlar anısına bir müze açıldı. Hocalı Özel Müzesi'nin açılışına Kızılcahamam Kaymakamı ve Belediye Başkanı ile Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği yetkilileri de katıldı. Belediye Başkanı Muhittin Güney yaptığı konuşmada, Hocalı Katliamının unutturulmak istendiğini söyledi. Konuşmaların ardından tören, müzenin açılışıyla sona erdi.

Hocalı'da ne oldu?
Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Güney Kafkasya cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kazandığı süreçte, Ermenistan, Dağlık Karabağ’ın da dâhil olduğu Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini işgal etti. Şubat 1988 ile Mayıs 1994 arasında yaşanan savaşın en kanlı günü 26 Şubat 1992 tarihiydi. Ermenistan ordusu 25 Şubat 1992'den itibaren Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı'ya saldırmaya başladı. Ermenistan ordusu, bölgede bulunan Sovyet ordusuna bağlı 366. Zırhlı Alayı'nın bütün araçlarını kullanarak şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu. Saldırıdan bir gün sonra ise Hocalı Katliamı yapıldı. Hocalı Kentinde 613 kişi, Ermenistan güçlerince öldürüldü. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtuldu, 1275 kişi ise rehin alındı. Bunlardan 150'sinden bir daha haber alınamadı. Katliam, Türkiye-Ermenistan ilişkilerini de derinden etkilemişti.

CNNTürk

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)