adscode
adscode

İdeal üniversite tercih listesi nasıl hazırlanır?

Tercih listesi oluşturulurken ilk yapılması gereken işlem, 2017 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu’ndaki istenilen programlar hiçbir ön şart gözetilmeksizin istek sırasına göre belirlenmesi…

İdeal üniversite tercih listesi nasıl hazırlanır?
Eğitim
Bunun için çeşitli tercih sitelerindeki süzme programlardan yararlanılabilir. Bu aşamada tercih edilmesi düşünülen programlar, ÖSYM’nin belirlediği sınırlamayı, yani 24 tercihi aşabilir.

PROGRAMLARIN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ

Bu aşamada sadece puana veya başarı sırasına göre yazılan, kazanıldığında kayıt yaptırmayacağınız veya gittiğinizde barınma, ulaşım gibi sorunlar oluşabilecek programlar listeden çıkartılmalıdır. Ayrıca mezun olduğunuzda istihdam olanakları kısıtlı olan ve ileride daha büyük sorunla karşılaşmamak için listedeki programlara dikkat edilmelidir.

BAŞARI PUAN ARALIKLARIN BELİRLENMESİ

Adayların başarı sıralarına göre tercih aralığı şöyle olabilir:

Başarı Sırası İlk 5 Tercih Tercih Yoğunlaşması Garanti Tercih
5 bin Bin - 3 bin 3-6 bin 15 bin
10 bin 3 bin - 4 bin 6 bin-12 bin 25 bin
25 bin 5 bin - 8 bin 15 bin -30 bin 35 bin
50 bin 10 bin- 20 bin 30-70 bin 75 bin
100 bin 40 bin-60 bin 75 bin- 150 bin 150 bin
150 bin 50 bin- 80 bin 100 bin 200 bin 200 bin


PROGRAMLARIN ÖZEL ŞARTLARININ OKUNMASI

Tercihlerinizde yer verdiğiniz bölüm/programların devlet, vakıf, KKTC veya yurtdışı da olsa maddi şartlarına dikkat edilmelidir. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim yapan bölümlerin harç miktarları normal öğretimlere göre çok yüksektir. Ayrıca devlet üniversitelerinde de yurtdışı üniversiteleriyle entegre yürütülen bölüm/programların ücretli olduğu unutulmamalıdır.

TUTARLILIK DENETLEMESİNİN YAPILMASI

Adaylar tüm tercihleri oluşturduktan sonra bir uzman gözetiminde tercih tutarlılık denetlemesi yapmalıdırlar. Bu denetleme yapılırken her programın tek tek bir alttaki program ile karşılaştırılmalı, en çok istenen program üste yazılmalıdır.

TERCİHLERDE SON NOKTA

Tüm bu aşamalardan sonra, son aşama tercih formunun işleme konmasıdır. Öncelikle tercih işleminin ne zaman sona ereceği unutulmamalıdır. Tercih işlemleri yapıldıktan sonra hiçbir değişiklik yapma hakkınız olmayacaktır. ÖSYM’nin sitesinde tercih işlemleri bittikten sonra, “Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir” uyarısını görmeden sistemden çıkmayın ve Tercih Formunuzun bir kopyasını yazıcıdan almayı unutmayın.

SINAVLARA TEKRAR HAZIRLANMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Özellikle puanı istediği bölüme yetmeyen, ancak yapacağı çalışma ile hedeflediği yeri kazanabilecek durumda olan adaylar için bir yıl daha hazırlık yapmak bir kayıp değildir. Çünkü bireyin istemediği bir bölümde okuması, istemediği bir mesleği yapması daha büyük sorunlar oluşturabilİr. Ancak 2 veya 3 yıldır hazırlık yaptığı halde yeterli puana ulaşamayan adayların en kısa yoldan kabiliyetlerini geliştirici bir mesleki kurslara katılmaları ve mesleğine yönelik bir sektörde çalışarak hayata atılmaları daha yararlı olacaktır. Puanları düşük olan adaylara diğer bir tavsiyemiz ise, açıköğretim okuyup aynı zamanda çalışması olacaktır. Bu sayede hem açık öğretimle eğitimine devam edip diploma alabilecekler, hem de iş tecrübesi edineceklerdir.

Sadık Gültekin/ NTV

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)