adscode
adscode

IELTS'nin Eşdeğerliği Kaldırıldı

ÖSYM, yabancı dil sınavları eşdeğerliliklerini yapılan analizler sonucu yeniden düzenledi-İngilizce sınavları için eşdeğerliği kabul edilen IELTS, TOEFL-CBT, TOEFL-PBT'nin eşdeğerlilikleri kaldırıldı.

IELTS'nin Eşdeğerliği Kaldırıldı
Eğitim
ÖSYM, yabancı dil sınavları eşdeğerliliklerini yapılan analizler sonucu yeniden düzenledi. Buna göre uluslararası yabancı dil sınavı olan IELTS'in eşdeğerliği kaldırıldı.

ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun'unda "Başkanlık tarafından farklı zamanlarda yapılan sıralama veya seviye tespit sınavlarının eşdeğerliği, herbir sınav sonucunun geçerlilik süresi ile Başkanlığın yaptığı yabancı dil sınavlarının uluslararası yabancı dil sınavlarıyla eşdeğerliliği, ilgili uzman raporlarına dayalı olarak, Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir" ifadeleri yer alıyor.

Bu kapsamda ÖSYM Yönetim Kurulu, Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlik Çalışma Grubu Raporu ve bu rapora temel teşkil eden analizler sonucu yabancı dil sınavları eşdeğerlikleri yeniden düzenlendi.

İngilizce için eşdeğerliği kabul edilen IELTS, TOEFL-CBT, TOEFL-PBT'nin eşdeğerlilikleri kaldırıldı.

Almanca'da TELC Deutsch GmbH'in, İngilizce'de ise TOEFL-IBT, CPE, CAE, PEARSON PTE eşdeğer olarak kabul edilecek.



Eşdeğerliliği kaldırılan sınavlardan, 30 gün içinde yapılacak olanlara başvuranlara eski tabloya göre eşdeğerlilik verilecek. Buna göre ÖSYM, 11 Ekim 2013 tarihli duyurusunda ilan edilen ilkeler gereğince; başvuruları güncelleme tarihinden önce yapılmış olması kaydıyla güncelleme tarihini takip eden günden başlamak üzere 30 gün içerisinde yapılan sınavlar için güncelleme tarihinden önce yürürlükte olan eşdeğerlik tablosunu geçerli kabul edecek. Bu süre eşdeğerliliği kaldırılmış sınavlar için de kabul edilecek.

Diğer durumlarda eşdeğerlik tablosu güncelleme tarihi itibarıyla uygulanacak. Son güncelleme tarihinden önce sonuç belgelerinin alınmış olduğu sınavlar için sonuç belgesinde sınavın yapıldığı tarihin yazılı olması ve 6114 sayılı Yasa'nın yürürlüğe girmesinden sonra alınmış olması durumunda, sınavın yapıldığı tarih itibarıyla geçerli eşdeğerlik tablosu uygulanacak.

ÖSYM tarafından ilk eşdeğerlik tablosunun yayımlandığı 13 Ocak 2012'ye kadar alınmış sonuç belgelerinde sınavın yapıldığı tarihte yürürlükte olan Yükseköğretim Kurulu eşdeğerlik tablosu uygulanacak.

Diğer durumlarda ilgili başvurular güncel eşdeğerlik tablosuna göre değerlendirilecek.

Başkanlıkça eşdeğerlik belgesi yerine geçecek bir belge verilmeyecek, ilgili kurumlar eşdeğerlik tablosu doğrultusunda kabul ve işlemlerini yapacak.



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)